Logomain

Egyesített erővel a fenntartható építészetért

By HG.HU 2008. július 23. 12:42

szerk at hg dot hu

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) és a Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) összefogott, hogy világszerte népszerűsítse a fenntartható építészetet. Az együttműködés azzal a céllal jött létre, hogy fenntartható teljesítményre ösztönözzék a mérnököket a tervezés, építészet és a kivitelezés terén egyaránt.

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) és a Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) összefogott, hogy világszerte népszerűsítse a fenntartható építészetet. Az együttműködés azzal a céllal jött létre, hogy fenntartható teljesítményre ösztönözzék a mérnököket a tervezés, építészet és a kivitelezés terén egyaránt.

Az építészek, mérnökök és a társszakmák képviselői számára kiírt nemzetközi Holcim Awards verseny az UIA nemzetközi építész szervezettel kötött együttműködésnek köszönhetően a szakma egyik legtekintélyesebb versenyévé vált világszerte. A Holcim Awards törekvései közé tartozik többek között a fenntartható építészet terén elismert kiváló szakemberek nemzetközi közösségének fokozatos kiépítése. A verseny a tervezés, házépítés, munkahelyi környezet és infrastruktúra terén nyújtott innovatív, illetve fenntartható megoldások díjazására jött létre, valamint külön kategóriát indítottak „Következő Generáció” néven, kifejezetten a fiatal szakemberek részére.

„A Holcim Foundation nagy örömmel fogadta az Építészek Nemzetközi Szövetségével való együttműködést” – nyilatkozta Markus Akermann a Holcim Foundation igazgatósági tanácsának elnöke. „A fenntartható építészet mindannyiunk számára fontos a környezeti, gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából egyaránt. Közös törekvésünk, hogy olyan lehetőségeket találjunk az építészeti projektek tervezési és kivitelezési folyamatai során, amelyek változást hozhatnak, és lehetővé tehetik a legjobb eljárás széleskörű alkalmazását.”

„Az Építészek Nemzetközi Szövetsége megalakulása óta érdeklődik a Holcim Foundation tevékenységei iránt” – nyilatkozta Gaëtan Siew, az UIA leköszönő elnöke. „A Holcim Awards verseny független és hiteles, ezáltal eleget tesz az UIA által előírt versenyszabványoknak.”

A szövetség fenntartható építészetet célzó munkaterve az építésszakmának nagy segítséget nyújt: helyi és globális szinten egyaránt hatékonyan hozzájárul a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokhoz azzal, hogy lehetővé teszi a fenntarthatóság kérdéskörét célzó építészeti megoldások megismerését. A Holcim Foundation e tervhez annak érdekében járul hozzá, hogy az aktív építészeket, és a társszakmák szakembereit információhoz, illetve a fenntarthatóság terén képzéshez juttassa.

2008-ban a Torinóban megrendezett UIA Építészeti Világkongresszuson Bruno Stagno, a trópusi régiók fenntartható építészetének szakértője bemutatta, hogy miként alkalmazhatóak a fenntarthatóság elvei egy irodaépület megtervezése és felépítése során. A nemzetközileg elismert Costa Rica-i építész elmagyarázta, miként csökkenthető egy San José-ban található irodaépület energia-szükséglete természetes világítás és szellőztetés segítségével. Mindez viszonylag alacsony költséggel, ugyanakkor feltűnő és szép, stimuláló munkakörnyezetet biztosító külsővel valósul meg.

Bruno Stagno ismertette, hogy a Holcim Costa Rica-i központjának megtervezésénél miként ültette át a gyakorlatba a fenntartható építészet kiemelt, a Holcim Alapítvány és partneregyetemei által meghatározott témáit. Az épületet a GEO magazin spanyol nyelvű változata beválasztotta annak az öt épületnek a sorába, amelyek a fenntartható építészet kiváló példáiként szolgálnak. A kiemelt témák egyben a Holcim Awards értékelési folyamatának, valamint az alapítvány egyéb tevékenységeinek is az alapját képezik.

A fenntartható építészet feltételei közül három megegyezik a fenntartható fejlődés kritériumaival, amelyek a kiegyensúlyozott környezeti, társadalmi és gazdasági teljesítményt írják elő. Az egyik feltétel kimondottan az építésre, vagyis az épületek, a szűkebb környezet, kisebb és nagyobb városok létrehozására és fejlesztésére vonatkozik. A másik kritérium pedig a fenntartható építészet globális szükségességére irányul, eszerint olyan jelentős eredményekre van szükség, amelyek a későbbiekben szélesebb körben is alkalmazhatóak lesznek.

„A fenntartható építészet akkor lesz valóban hatékony és elfogadott, ha a fenntartható épületek ötletét elfogadja az építészek, az építők, a feltalálók és az ügyfelek többsége” – mondta Bruno Stagno. „A Holcim Awards verseny ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóságot célzó változatos stratégiákra, és támogatja azokat új projekteket, amelyek leginkább megfelelnek a gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi feltételeknek”.

A Holcim Awards regionális versenyének győzteseit 2008 végén jelenti be a Holcim Foundation. A Holcim Awards regionális versenyének arany-, ezüst- és bronzérmes díjazottjait automatikusan benevezik a 2009 közepén kiosztásra kerülő globális díjra.

Forrás: Holcim sajtóközlemény

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317