Logomain

Arab mintaváros épülhet Izraelben

By HG.HU 2008. július 22. 10:42

szerk at hg dot hu

<br/>Galileában tervez modern arab mintavárost az izraeli kabinet, amely miniszteri különbizottságot hozott létre a lehetséges fejlesztési irányok megvitatására. A projekt politikai és társadalmi szempontból is úttörő jelentőségű, hiszen a hatvanéves közel-keleti állam történetében ez lenne az első új építésű arab urbánus település.

Galileában tervez modern arab mintavárost az izraeli kabinet, amely miniszteri különbizottságot hozott létre a lehetséges fejlesztési irányok megvitatására. A projekt politikai és társadalmi szempontból is úttörő jelentőségű, hiszen a hatvanéves közel-keleti állam történetében ez lenne az első új építésű arab urbánus település.

Meir Sheetrit belügyminiszter kezdeményezése elnyerte a Knesszet arab származású tagjainak támogatását. A javaslatot Ghaleb Majadele tudományos, kulturális és sportminiszter is üdvözölte, aki kijelentette: a mintaváros építése egyértelműen jelzi, hogy az izraeli kormány elismeri az arab lakosság egyenlő jogait, és reméli, hogy ezzel a lépésével erősíti a közösségérzést. A terv kedvező visszhangra talált az arab lakosság körében, noha olyan kritikus hangok is hallatszanak, miszerint a kormánynak inkább a meglévő városok fejlesztésébe kellene beruháznia.Ha nem számítjuk a Negev-sivatagbeli beduinok számára épített lakóházakat, az új város Izrael állam 1948-as alapítása óta a legelső új építésű arab város lenne. Meir Sheetrit rádiónyilatkozatában kifejtette, hogy a település lehetővé tenné a fejlődést gátoló hagyományokkal való szakítást, és alternatívaként kortárs urbánus életformát kínálna a fiatal generációknak. Az idősebbeknek gyakran éveket kell várniuk egy felszabaduló telekre, ahol építkezésbe foghatnak.

Emellett léteznek hivatalosan el nem ismert falvak, ahol a közművesítés hiánya és a lakások szegényessége meglehetősen elmaradott viszonyokat teremt. A belügyminiszter egyelőre nem bocsátkozott részletekbe a modern modellvárossal kapcsolatban, csak azt valószínűsítette, hogy a 72 százalékban arab népességű Galileában épülne. Az építészek, városfejlesztők, szociológusok, politikusok és más szakértők bevonásával kidolgozott konkrét javaslatokról és fejlesztési irányokról hónapok múlva lehet többet tudni.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317