Logomain

Megnyílt Gehry Serpentine-pavilonja

By HG.HU 2008. július 21. 18:01

szerk at hg dot hu

Gehry-serpentine-3_x20130601-31141-jzew04.gallery

Gehry-Serpentine-3_X.jpg

26044_fotogaleria_n20130601-31141-blflen.gallery

26044_fotogaleria_n.gif

26045_fotogaleria_n20130601-31141-q7xuaj.gallery

26045_fotogaleria_n.gif

26046_fotogaleria_n20130601-31141-1enoeai.gallery

26046_fotogaleria_n.gif

26047_fotogaleria_n20130601-31141-s0roni.gallery

26047_fotogaleria_n.gif

<br/>Frank O. Gehry első nagy-britanniai műve, a Serpentine-pavilon megnyitotta kapuit a közönség előtt. Az október 19-éig látogatható, fából és üvegből készült építmény a korábbi dekonstruktivista korszak stílusjegyeit viseli magán, így alapos meglepetést okozhat azoknak, akik a megszokott lágy fém- és üveghullámokat várták a világhírű kanadai-amerikai építésztől.

Frank O. Gehry első nagy-britanniai műve, a Serpentine-pavilon megnyitotta kapuit a közönség előtt. Az október 19-éig látogatható, fából és üvegből készült építmény a korábbi dekonstruktivista korszak stílusjegyeit viseli magán, így alapos meglepetést okozhat azoknak, akik a megszokott lágy fém- és üveghullámokat várták a világhírű kanadai-amerikai építésztől.

A látványos, leginkább szélfútta farakást idéző építményt négy masszív acéloszlop rögzíti a földbe. A random módon elhelyezett hatalmas fapalánkok és egymásra csúsztatott üveglemezek drámai hatású, sokdimenziós térszerkezetet hoznak létre. Gehry az Aruppal együttműködve tervezte és vitelezte ki a Serpentine-pavilont, amelyet nyilatkozata szerint Leonardo da Vinci fából készült katapultja és a tengerparti nyári kunyhók ihlettek. A konstrukció részben amfiteátrumként, részben gyalogossétányként működik. Extrém, mégis nyugtató formái nappal a pihenéshez és a szemlélődéshez nyújtanak megfelelő környezetet, éjszaka pedig díszkivilágítással kápráztatják el az előadások, koncertek és társasági események résztvevőit.

:appendix_2689

Gehry egy fából készült városi ösvényt tervezett, amely a parkból a galériába vezet. A belső térben az üveg tartóoszlopok alálógnak a faszerkezetről, hogy megvédjék a pavilonban tartózkodókat a széltől és a napsütéstől. A városi ösvény két oldalán lépcsőzetesen elhelyezett üléssorok vannak, míg az öt központi emelvényrész a színpad, éttermi tér és programhelyszín szerepét tölti be. A brit megbízó szuperlatívuszokban beszélt az elkészült alkotásról, amelyet a remények szerint negyedmillióan keresnek fel a következő három hónap alatt, és London fő nyári attrakciójának számít.

A különleges atmoszféra családi összjáték eredménye, hiszen a többek közt Pritzker-díjas építészdoyen első alkalommal vonta be társként fiát, Samuel Gehry-t a munkába. Legújabb megbízásai közé az Abu Dhabi-ban épülő óriás Guggenheim, a minnesotai Weisman Art Museum, a Simon Wiesenthal központ Izraelben, a szülővárosában, Torontóban készülő művészeti galéria tartoznak. Jóllehet Londonban elmaradnak a tőle megszokott, sőt szinte elvárt emblematikus fém- és üveghullámok, a kuszaság mint védjegy mindenesetre jelen van a műben, bár dekonstruktivista módon. A pavilon stílusjegyei kitérőre utalnak korábbi építészeti korszaka felé, ami sokak számára kevésbé ismert, ezért a látogatók egy részét meglepetés vagy csalódás érheti amiatt, hogy egészen másra számít.

Idén zavartalanul ünnepelheti kilencéves jubileumát a világszerte páratlan Serpentine-pavilon. A projekt keretében évről évre más világhírű építész emel ideiglenes kiállítócsarnokot a hasonnevű galéria szomszédságában. A tavalyi év különösen kaotikusnak bizonyult, mivel Otto Frei, a müncheni olimpiai létesítmények tervezője túl nagyszabású építményt álmodott a Kensington Gardensba. Helyette a képzőművész Ólafur Elíasson és a Sn

øhetta egyik építésze tervezett lóhalálában új pavilont, amely azonban késve készült el, így az átmeneti állapot áthidalására Zaha Hadid volt kénytelen néhány óriásgombát felállítani a parkban.

építészet, serpentine gallery Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317