Logomain

Új látványterv a Tate Modern bővítésére

By HG.HU 2008. július 21. 12:37

szerk at hg dot hu

Uj_latvanyterv_herzong_de_meuron_x20130601-31141-1vob01a.gallery

uj_latvanyterv_herzong_de_meuron_X.jpg

26039_fotogaleria_n20130601-31141-edsbc9.gallery

26039_fotogaleria_n.gif

26040_fotogaleria_n20130601-31141-1mr9xzv.gallery

26040_fotogaleria_n.gif

26041_fotogaleria_n20130601-31141-852tjz.gallery

26041_fotogaleria_n.gif

26042_fotogaleria_n20130601-31141-1vvd65e.gallery

26042_fotogaleria_n.gif

26043_fotogaleria_n20130601-31141-1cyq1wi.gallery

26043_fotogaleria_n.gif

<br/>Letisztultabb formát és áttört téglaburkolatot kap Európa legnépszerűbb kortárs művészeti múzeumának új szárnya, a TM2. A horizontális tagolású bővítés megőrzi egyedi piramis alakját, és szervesebben kapcsolódik a Tate Modern meglévő épületéhez.

Letisztultabb formát és áttört téglaburkolatot kap Európa legnépszerűbb kortárs művészeti múzeumának új szárnya, a TM2. A horizontális tagolású bővítés megőrzi egyedi piramis alakját, és szervesebben kapcsolódik a Tate Modern meglévő épületéhez.

A népszerűségben a Pompidou Központot is felülmúló Tate Modern bővítését ugyanaz a világhírű építésziroda, a svájci Herzog & de Meuron tervezte, amelyik 1994-ben az egykori Bankside hőerőmű átalakításával megépítette a Tate Modernt. A mostani bővítést a műélvezők számának növekedése indokolja: a Temze déli partjának arculatát gyökeresen átformáló múzeum gyűjteményét 2000 óta harmincmillióan látták.

Az új szárnynak a múzeum presztízséhez mérten ikonikus értékűnek kellett lennie. A Herzog & de Meuron eredeti koncepciója a négyzetes formájú alapépületet egy „izgó-mozgó, nyughatatlanul posztmodern”, óriási üveglapokkal burkolt, cikkcakkos piramissal egészítette ki, amely a belső tér optimális kihasználását is lehetővé teszi. A megbízó hasonlóan újszerű lépésre szánta el magát, amikor The Great Tate Mod Blog néven internetes oldalt indított, ahová az olvasók beküldhetik véleményüket, javaslataikat és fotóikat az új szárny belső kialakítására vonatkozóan.

Az építészek időközben meglepő módosítással álltak elő: üveg helyett téglával borítanák a külső felületet, mivel az utóbbi szorosabb kapcsolatot teremt a régi szárny meghatározó építőanyagával és egykori ipari jellegével. A most bemutatott tervek alapján mindez radikálisan hat a látványra is. Megmaradt a piramis alak, de a sziluett lényegesen letisztult, az épület jóval nyugodtabb benyomást kelt, és az üvegfelületű verzió jellegzetes, tüskeszerű kiszögelléseivel együtt eltűnt a hangsúlyos mozgalmasság. Helyette különleges élményt ígér a vízszintes nyílásokkal tagolt, művészi kivitelezésű áttört téglaburkolat. A folyó felől megközelíthető új épület úgy emelkedik majd a Tate Modern mögött, hogy látványa nem kel versenyre a volt erőmű kéményének meghatározó sziluettjével. A tervezés során alapvető szempont volt a két szárny szervesülése, a városképbe való illeszkedés, valamint a külső és belső terek látogatóbarát elrendezése.

Az építészeti koncepció lényege a nyers és a kifinomult, a meglévő és az új, a külső és belső közötti párbeszéd tökélyre emelése volt. A bővítés nyomán két plusz bejárat nyílik, valamint a régi szárnyból kiindulva új utak és közterek kötik össze az épületeket. A TM2 alapzatát hatalmas méretű és drámai szépségű olajtartályok képezik, amelyek egyben lehetőséget adnak a XXI. századnak megfelelő kurátori elképzelések megvalósítására, és utalnak a Tate Modern turbinacsarnokára. A második emeleten híd ível át, míg a legalsó szinttől a tetőtérig üvegfalak közt kanyargó panorámalépcső lenyűgöző kilátást ígér Londonra.

A régi és az új szárny formájában és belső elrendezésében is jelentősen eltér egymástól. A Tate Modern hosszúkás doboz alakjával, vízszintesen kialakított tereivel és függőleges átjáróival ellentétben a TM2 piramist idéz, galériái vertikálisan tagoltak, átjárói csigavonalúak, nyílászárói pedig horizontális osztásúak. Az eredetileg 165 millió fontra, később 215 millióra becsült költségigényű bővítést a 2012-es londoni olimpiára tervezik megépíteni. A határidő annyira sürgető, hogy a southwarki önkormányzat már a bemutatás előtt gyorsított eljárással hagyta jóvá a módosított építési tervet. Az új eljárás és engedély elintézéséhez szükség is van az erőfeszítésekre, hiszen a múzeum eddig évente 100 millió fonttal gazdagította a brit főváros kasszáját, és a TM2 megnyitásával az olimpia évében várhatóan minden rekordot túlszárnyal majd.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317