Logomain

Építészek nyílt levele a Kormányzati Negyed ügyében

By HG.HU 2008. február 5. 14:53

szerk at hg dot hu

A Kormányzati Negyed építészeti tervezésének vélt szakmafelügyeleti anomáliái kapcsán nyílt levelet intéztek három szakmai szervezet elnökéhez. A nyílt levelet az alábbiakban közöljük.

A Kormányzati Negyed építészeti tervezésének vélt szakmafelügyeleti anomáliái kapcsán nyílt levelet intéztek három szakmai szervezet elnökéhez. A nyílt levelet az alábbiakban közöljük.

"Nyílt levél a nem le- csak „megállított” Kormányzati Negyed (KN) építészeti tervezésének szakmafelügyeleti anomáliái kapcsán.

Bálint Imre DLA építésznek, a Budapesti Építész Kamara (BÉK) elnökének, a KN Projekt Monitoring Bizottság tagjának
Eltér István építésznek, a Magyar Építész Kamara elnökének, a KN Projekt Monitoring Bizottság tagjának
Kálmán Ernő DLA építésznek, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökének

Alulírott építészek hiszünk abban, hogy szakmai jogainkat és érdekeinket is azok a szakmai szervezetek hivatottak és kötelesek képviselni a nyilvánosság előtt, amelyeknek – döntő többségünket tekintve – tagdíjfizető tagjai vagyunk. Jelen felhívással határozott célunk – a konkrét eset döbbenetén túl – az, hogy rámutassunk ennek az egyértelmű jogviszonynak az alapvető hiányosságaira. Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy az, ami a leállított Kormányzati Negyed tervezése körül zajlott illetve zajlik, mint cseppben a tenger, tükre hazai viszonyainknak.

A tényállás pontos ismeretét nehezíti, hogy a tervezőknek lényegében teljeskörű titoktartási kötelezettségvállalást kellett aláírniuk. Mégis, a történet lényeges elemei a sajtóban megjelentek, az ijesztő képet festő mozaikok összerakhatóak . A lényegében, pontos programját és építési helyét tekintve előkészítetlen, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége asszisztenciájával lezajlott tervpályázat győztese a Janesch Péter DLA Ybl-díjas építész vezette, később TEAM 0708 Építész Kft.-ként megismert építész csapat lett. A beruházás tisztaságának, átláthatóságának biztosítására, a tervezési folyamat ennek megfelelően történő ellenőrzésére ún. Projekt Monitoring Bizottság állt fel, melynek számos közismert, e levéllel részben megszólított építész tagja is volt. Tervezési kérdéseket tekintve a gondok ott összpontosultak, hogy nem volt biztosítva a szerződés szerinti kommunikáció a megrendelő és az építészek között, majd a leszállított koncepciótervet a megrendelő – a volt Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) – nem fogadta el. Az elutasítás alapja egy sokoldalas szakvélemény, melynek név szerinti aláírója nem volt. A koncepcióterv elbírálása egy, a tervpályázati zsűri tagjaiból összeállított külön bizottság feladata volt. A kamara részéről a visszautasítás pillanatáig Varga Levente DLA Ybl-díjas építész kísérte figyelemmel a folyamatot, egyértelmű állásfoglalása a tervezők teljesítésének vitán felül álló minőségéről a Budapesti Építész Kamara elnöki asztalán található. A tervezők az augusztus óta tartó munkájukért a szerződés szerinti összeget a mai napig nem kapták meg. Bálint Imre tavaly év végi nyílt levelén illetve rádiós nyilatkozatán túlmenően sem a szakmai szervezetek, sem pedig a folyamat szakszerűségét biztosítani hivatott építész kollégák nem szólaltak meg a nyilvánosság előtt.

A fenti történet „kicsiben” napi szinten ismerős. Azonban itt jelentőségénél fogva olyan kérdésről van szó, melynek kimenetele nem csupán az érintett építészek egzisztenciális problémája, hanem azon túlmenően az egész szakma nyilvánosság és a politikum előtti reputációjának, a szakmai érdekérvényesítés eredményességének komoly kérdésévé, ha tetszik mérföldkövévé vált. Ezért alulírottak az alábbiakat kérdezzük és nyomatékosan kérjük:

1. Kérjük, hogy a Budapesti Építész Kamara haladéktalanul vizsgálja ki, jogszerű és szakszerű volt-e a TEAM0708 Építész Kft. teljesítésének elutasítása? Kérjük, hogy – az adatok közérdekűségére hivatkozva, a belső vizsgálat részeként – azonnal kérje ki a KVI-től, illetve annak jogutódától a közpénzek elköltéséről szóló Tervezési szerződést, a koncepciótervet és az azt elutasító szakvéleményt! Kérjük, hogy a Kamara vizsgálja ki, mennyiben felel meg a valóságnak, hogy a koncepcióterv bírálati szempontjai – melyekkel a tervezőket nyertes tervük szakmai alapkoncepciójának megváltoztatására kényszerítik – ellentmondásban vannak a nemzetközi szakmai zsűri döntésével!

2. Látták-e a koncepciótervet és részt vettek-e annak elbírálásában a Projekt Monitoring bizottság fent címzett építész kollégái ilyen, vagy bármilyen egyéb, formális vagy informális minőségben?

3. Szakmailag elfogadhatónak tartják-e, hogy a Kincstári Vagyon Igazgatóság – mint megrendelő – képviselője, a tervpályázati zsűri elnöke, a koncepcióterv teljesítését minősítő független szakmai bizottság valamint a teljes beruházás tisztaságát és átláthatóságát felügyelő Projekt Monitoring Bizottság elnöke egy és ugyanazon személy volt?

4. Kérjük a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége közös, azonnali, nyilvános és határozott állásfoglalását a tagjait ért lehetetlen helyzettel szemben!

5. Kérjük továbbá, hogy a sajtóban fellelhető ellentmondásos hírekkel kapcsolatosan az említett szakmai szervezetek foglaljanak állást, fogalmazzák meg külön-külön vagy együttesen, hogy a Főváros életét meghatározó, városléptékkel is jelentősnek mondható tervezési projekt meg (illetve le-) állításával, a továbbtervezés lehetséges megoldásaival kapcsolatosan mi az álláspontjuk?"

2008. január 30.

Abou Abdo Tamás, Almer Orsolya, Baranyai Balázs, Báger András, Benárd Aurél DLA, Berecz Tamás, Berkeczi István, Borsay Attila, Borsos Melinda, Borvendég Béla h.c. DLA , Bódi Eszter, Bujdosó Győző, Callmeyer Ferenc DLA, Csőre Imre, Erdélyi Tamás, Falvai Balázs, Fábry Zoltán, Fejérdy Péter, Galina Zoltán, Gaschler Gábor, Gereben Péter, Gerzsenyi Tibor, Golda János DLA, Göde András, Gunther Zsolt, Gyürki-Kiss Pál, Herczeg László, Herczeg Tamás, Janáky István DLA, Józsa Ágota, Józsa Dávid, Kalmár László, Kamarás Bálint, Karácsony Tamás DLA, Katók Edit, Kádár Bálint, Kálmán Péter, Kiss Dàniel, Klenk Csaba, Klimaj Lívia, Kovács Márton, Lévai-Kanyó Judit, Lévai Tamás, Marosi Bálint, Masznyik Csaba, Meditz Anna, Megyesi Zsolt, Nagy Andrea, Nagy Bálint, Nagy György, Nagy Tamás DLA, Pethő László, Péterffy Miklós, Plótár Fatime, Rajk László DLA, Rádai Mária, Répás Ferenc DLA, Rózsás László, Sajtos Gábor, Sándor Gergely, Selényi György, Sugár Péter DLA, Szabó Levente, Szegő György DLA, Szemerey Samu, Szokolyai Gábor, Takács László, Tardos Tibor, Terbe Rita, Tolnai Zsolt, Turányi Gábor DLA, Zombor Gábor, Vargha Mihály, Vasáros Zsolt DLA, Vincze László DLA, Wesselényi-Garay Andor

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317