Logomain

Vita a New York-i Guggenheim Múzeum színéről

By HG.HU 2007. november 22. 14:38

szerk at hg dot hu

Szürkésfehér marad a New York-i Guggenheim Múzeum - tett pontot a Nagy Alma városképvédelmi bizottsága egy már régóta húzódó, önmagán jócskán túlmutató vita végére minapi döntésével.

Szürkésfehér marad a New York-i Guggenheim Múzeum – tett pontot a Nagy Alma városképvédelmi bizottsága egy már régóta húzódó, önmagán jócskán túlmutató vita végére minapi döntésével.

Frank Lloyd Wright 1959-es mesterműve, a New York-i Guggenheim Múzeum eredetileg barnássárga külső színezést kapott, a tónus azonban csak kis ideig díszítette az épületet. A hatvanas évek elején festették át szürkésfehérre, és bármilyen rekonstrukción esett is át a múzeum, az alaptónus ugyanaz maradt. Nem festették vissza eredeti színére az 1992-es nagy kibővítés során sem, úgy tűnt tehát, már mindenki elfelejtette, melyen is volt az eredeti külső. 

Gxx20130601-31141-dctjfu.gallery

A „színvita” a mostani rekonstrukciós munkálatok közepette élesedett ki, csaknem ötven év alatt első ízben. A felújítás során tizenegy rétegnyi festék került le Guggenheimről, mire feltűnt az eredeti tónus. A kérdés adta magát: barnássárgára vagy szürkésfehérre fessék vissza múzeumot?

Egyes kritikusok azzal érveltek, hogy Frank Lloyd Wright nem igazán rajongott a fehérért, mások pedig a mester, illetve eredeti elképzelése iránti tisztelet miatt akarták visszafesteni az eredeti színre.

Thomas Krens, a Guggenheim alapítvány igazgatója a szürkésfehér szín mellé állt, mondván, az emberek már így szokták meg a múzeumot, ebből a színből tudnak az épületre asszociálni. Ugyanakkor hozzátette: Frank Lloyd Wright valószínűleg még így is az eredeti tónus mellett voksolna. Nem könnyítette meg a döntést az az online felmérés sem, melynek keretében helyi közösségek illetve múzeumi dolgozók véleményét kérték ki a kérdésben: a válaszadók fele-fele arányban voksoltak.   

Az ügy végére a városképvédelmi bizottság tett pontot tegnapi döntésével. A tagok 7:2 arányban támogatták, hogy a jövő tavasszal kezdődő, nyáron befejeződő rekonstrukciós festés során a szürkésfehér színt kapja az épület.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317