Logomain

Urbánkertészek egyesüljetek!

By HG.HU 2007. augusztus 30. 14:24

szerk at hg dot hu

Indx120130601-31141-19d5ngp.gallery

indx1.jpg

Ind220130601-31141-nml7xv.gallery

ind2.jpg

14168_fotogaleria_n20130601-31141-1etqu1x.gallery

14168_fotogaleria_n.gif

14169_fotogaleria_n20130601-31141-pxk33e.gallery

14169_fotogaleria_n.gif

14170_fotogaleria_n20130601-31141-12gz479.gallery

14170_fotogaleria_n.gif

14171_fotogaleria_n20130601-31141-1k3f936.gallery

14171_fotogaleria_n.gif

14172_fotogaleria_n20130601-31141-y7byxy.gallery

14172_fotogaleria_n.gif

14173_fotogaleria_n20130601-31141-csmo2g.gallery

14173_fotogaleria_n.gif

14174_fotogaleria_n20130601-31141-1npx2lb.gallery

14174_fotogaleria_n.gif

14175_fotogaleria_n20130601-31141-1samdhb.gallery

14175_fotogaleria_n.gif

14238_fotogaleria_n20130601-31141-1e975a8.gallery

14238_fotogaleria_n.gif

14239_fotogaleria_n20130601-31141-11rjgnl.gallery

14239_fotogaleria_n.gif

14240_fotogaleria_n20130601-31141-1gg73a3.gallery

14240_fotogaleria_n.gif

Negyven négyzetméteres lakásban azt hihetnénk, hogy örök vágyálom a háztáji zöldségtermesztés. Marad a kofa, a nyáron olcsó, télen méregdrága paradicsommal, paprikával, paradicsompaprikával, miegymással. Nehezebb dolgunk, ha netalántán friss, élő fűszernövényeket keresünk kedven olasz ételünk vasárnapi elkészítéséhez, ekkor legalább egy hipermarketig kell elautókáznunk. Pedig az otthon zöldségtermesztés nem lehetetlen, sőt, saját kultúrája, rajongótábora van a témának, internetes fórumtopikok tömkelegei szólnak róla. És persze a gyártók is igyekeznek lépést tartani az igényekkel, az ipari termesztésből a kiskonyhák világába beköltöző különböző technikákkal. Meg kell vallani, érdekes ketyerék születtek.

Negyven négyzetméteres lakásban azt hihetnénk, hogy örök vágyálom a háztáji zöldségtermesztés. Marad a kofa, a nyáron olcsó, télen méregdrága paradicsommal, paprikával, paradicsompaprikával, miegymással. Nehezebb dolgunk, ha netalántán friss, élő fűszernövényeket keresünk kedven olasz ételünk vasárnapi elkészítéséhez, ekkor legalább egy hipermarketig kell elautókáznunk. Pedig az otthon zöldségtermesztés nem lehetetlen, sőt, saját kultúrája, rajongótábora van a témának, internetes fórumtopikok tömkelegei szólnak róla. És persze a gyártók is igyekeznek lépést tartani az igényekkel, az ipari termesztésből a kiskonyhák világába beköltöző különböző technikákkal. Meg kell vallani, érdekes ketyerék születtek.

Kezdjük rögtön egy apró érdekességgel, amely egyben az otthoni fűszernövény termesztés legegyszerűbb példáját jelenti. Tineke Beunders formatervező, szakmájától kissé elrugaszkodva, tavaly megtervezte a „Windowherbs” fűszernövény-keltetőt. A holland szupermarketek polcain már megtalálható, lényege, hogy a különböző növényekkel plántált kaspót annak hátsó részénél a konyhaablakra lehet tapasztani, tehát a növény nem szenved hiányt természetes fényben.

:appendix_1103

Tineke Beunders egyszerű találmánya azonban még csak a kezdet, hiszen a növény gyökerét a földben hagyja. A nagyobb „hatásfok” érdekében ugyanis egyre nagyobb teret hódítanak azok a házi szerkentyűk, melyek a gyökeret tápoldatba helyezik, sőt, olyan technika is van, amely hagyja levegőben lógni a növényt egészét.

De ne is szaladjunk ennyire előre, hiszen a hagyományos, „földes” módszerek között is találhatunk figyelemreméltót. Design szempontjából is csábító például a külföldön nemrég piacra dobott Topo Table. A konyhaasztal egyezerre funkcionál az evés, illetve a termesztés színteréül. Tizenkét, az asztal különböző pontjain kihelyezett kis tálka kapott helyet az egyszerű vonalvezetésű, hófehér Topo Table lapján. Leginkább fűszernövényekhez ajánlott, melyekből, ha jól gazdálkodunk, tizenkét különböző is plántálhatunk egyszerre. Ha kevesebbet szeretnénk, vagy ha tárolóként szeretnénk használni az üregeket, egyszerűen csak rá kell tenni a megüresedett helyre tartozék a fehér fedőt.

A városi zöldpártiak igazi szerkezete azonban nem tartalmaz egy gramm földet sem. Sokkal inkább a Mátrix című filmben vázolt keltetéshez hasonló eljárást vesz alapul, tápoldatos lében úsztatja a növény gyökérzetét. A konyhai vízkultúrás szerkezetek ötlete az „ipari” volumenű termesztés világából érkezett, melynek lényege, hogy a gyökeret speciális tápoldatba helyezik, azonos szinten tartását pedig az oldat időnként cseréjével biztosítják. Hol máshol, természetesen Hollandiában a legelterjedtebb a metódus. A konyhai változat ugyanezt az eljárást képzi le, csak épp kicsiben. Ami egyértelműen az eljárás előnye, hogy tulajdonképpen automatizálódik a folyamat, kevesebb munkát igényel a keltetés, és nem utolsósorban remekül mutat a konyhapulton egy designos fehér kütyü, telis-tele friss zölddel.

:image_2811

Egy formatervező diákok számára világszerte meghirdetett háztartásieszköz-tervező pályázat döntősei közt is feltűnt két igen érdekes darab. Az Electrolux Design Laboratory 2006 pályázatra olyan szerkezeteket vártak, amelyek segítenek az egészséges élelmiszerek propagálásában a fiatalok körében, magyarán, megnyerő formájukkal versenybe tudnak szállni a mézes-mázos csomagolású roláddal, a zacskón át mosolygó gumicukor figurával. A hat döntős között két keltetőt is találhatunk, méghozzá igen megnyerő formába öntve. Kleber Puchaski aranyhal-akváriumra hasonlító eszköze, a „Hydrosphere” a vízkultúrát veszi alapul, a megfelelő növekedést pedig a középre helyezett lámpa segíti elő. Teeravit Hanharutaivan szerkezete már családok egész éves zöldségellátását hivatott biztosítani. A hűtőgép méretű „Vege” negyven tálkába ágyazott palántát fogad magába, és természetesen teljesen automatizált.

Egy évvel ezelőtt érkezett meg a kereskedelmi forgalomba az otthoni zöldségtermesztés netovábbja, a levegőkultúrás metódus alapján működő keltető. A formatervezett, fekete fehér és ezüst színben kapható eszköz, csakúgy mint vízkultúrás társa, a palánták gyökerét föld felhasználása nélkül táplálja, hatásfoka azonban jobb annál. Az eljárás lényege, hogy a levegőben csüngő gyökérzetet bizonyos időközönként tápoldattal permetezi be a szekerezet automatikája, míg a fentről egy széles spektrumú lámpa világítja mag a növényt, természetes fényre tehát nincsen szükség.  A levegőkultúra hatásfokhoz nem férhet kétség, az belehelyezett magokból huszonnyolc nap alatt már aratni is lehet a termést, legyen az olasz,francia,japán fűszernövény, paprika, paradicsom, eper, saláta vagy épp bab. És még valami: a levegőkultúrás módszert a NASA is használta már az űrben. Nekünk elég mindössze negyven négyzetméteres lakásunkban letesztelni.  

építészet Icon_print

indx1.jpg

ind2.jpg

14168_fotogaleria_n.gif

14169_fotogaleria_n.gif

14170_fotogaleria_n.gif

14171_fotogaleria_n.gif

14172_fotogaleria_n.gif

14173_fotogaleria_n.gif

14174_fotogaleria_n.gif

14175_fotogaleria_n.gif

14238_fotogaleria_n.gif

14239_fotogaleria_n.gif

14240_fotogaleria_n.gif

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317