Logomain

Hat épület az idei Stirling-díj várományosai között

By HG.HU 2007. július 26. 11:36

szerk at hg dot hu

Némiképp előre borítékolható volt már korábban is, mely épületek fognak biztosan felkerülni a Brit Királyi Építészeti Akadémia idei listájára. A hat esélyes közül ősszel választják ki a győztest.

Némiképp előre borítékolható volt már korábban is, mely épületek fognak biztosan felkerülni a Brit Királyi Építészeti Akadémia idei listájára. A hat esélyes közül ősszel választják ki a győztest.

Egy jól csengő névvel, szponzorokkal, egy kis ügyeskedéssel már szinte bárki alapíthat építészeti díjat, már csak ezért is nehéz eligazodni a szakmai elismerések világában. Jól eső érzés olyan stabil, mindenféle érdektől mentes „támpontot” találni ebben a környezetben, mint amilyen a Pritzker-díj, a Stirling-díj, vagy épp az európai Mies van der Rohe-díj, melyek magas színvonalát a mögöttük álló szervezetek, illetve maguk a díjazott létesítmények tükrözik. Épp ezért képesek ezek az elismerések kilépni a szakmai berkekből, hogy hírré formálódva bejárják a világsajtót.A Royal Institute of British Architects (Brit Királyi Építészeti Akadémia) Stirling-díját minden alkalommal a megelőző egy év legjobb, brit építész által tervezett komplexumának ítélik oda. Tavaly a Richard Rogers spanyol repülőtér komplexumát, a Barajast jutalmazták. A RIBA ma tette közzé, mely építészek mely épületeit jelöli az idei díjra. Túl nagy meglepetést nem okozott a döntés, szinte kivétel nélkül ismert (elismert), már számos lapban bemutatott épület került fel.

A listán szerepel nemrég Mies van der Rohe-díjjal kitűntetett, azaz a legjobb európai középületek közé sorolt America’s Cup valenciai VIP pavilonja. A tervező David Chipperfield egy másik létesítménye, a Marbach am Neckar-i (Németország) irodalmi múzeum, a Museum of Modern Literature is felkerült.

Itt találjuk Rem Koolhaas Casa da Musica koncerttermét, amely a nyomasztóan történelmi környezetbe, Portó jó állapotban megmaradt veretes, régi belvárosába kontrasztosan modern és független épületként tűnik fel, sőt, még a modern koncertterem hagyományait is felrúgja.      

Az előbbieknél kevesebb publicitást kapott nemzetközi szinten, mindenesetre felkerült a hat közé Glenn Howells irodájának a Windsor Great Parkban lévő látogatói központja, a Saville Building, és Haworth Tomkins londoni Young Vic színházépülete.

Nem maradt le a már-már intézménynek-legendának-iskolának számító Norman Foster sem a listáról, most épp a drezdai pályaudvar rekonstrukciójával érdemelte ki, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. A RIBA ősszel hoz döntést arról, ki kapja az idei Stirling-díjat.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317