Logomain

Clark Ádám téri foghíjbeépítés

By HG.HU 2007. július 11. 13:26

szerk at hg dot hu

Clx20130601-31141-degjca.gallery

clX.jpg

12649_fotogaleria_n20130601-31141-f6nhzq.gallery

12649_fotogaleria_n.gif

12650_fotogaleria_n20130601-31141-84r0j2.gallery

12650_fotogaleria_n.gif

12651_fotogaleria_n20130601-31141-n1gazt.gallery

12651_fotogaleria_n.gif

12652_fotogaleria_n20130601-31141-gka8mh.gallery

12652_fotogaleria_n.gif

Évtizedek vajúdása után, most úgy tűnik, újabb, immár talán végleges megoldás születhet a Duna part legcsodálatosabb fekvésű foghíjának beépítésére. A telek újsütetű tulajdonosa nagy ívű építészeti pályázat keretében keres felépítendő tervet Clark Ádám téri hoteljéhez.

Évtizedek vajúdása után, most úgy tűnik, újabb, immár talán végleges megoldás születhet a Duna part legcsodálatosabb fekvésű foghíjának beépítésére. A telek újsütetű tulajdonosa nagy ívű építészeti pályázat keretében keres felépítendő tervet Clark Ádám téri hoteljéhez.

A Market Építő Rt. tulajdonosi köréből ismert Scheer Sándor, illetve projektcégének az UNIONE-Clark Kft. –nek az elképzelése tulajdonképpen példaértékű: egy városképileg, sőt a világörökségi látvány szempontjából is fontos telek beépítésével kapcsolatban mozduljon meg az egész építészszakma. Az igazán bonyolult beépítési, közlekedési szituáció okán pályázóként vagy zsűritagként mondhassa el véleményét, mérettethesse meg ötletét mindenki, aki kellő erőt érez magában a feladathoz, miközben a beruházó elkerülheti azt az össztüzet, ami óhatatlanul is egy ilyen típusú látványos beruházásra zúdulhat. Vagyis az új épület, a majdani Clark Hotel kialakítása ne lehetetlenüljön el az érdekütközések mentén úgy, mint történt az sok esetben, hanem a pályázatot, amolyan szelepként használva győzzön a mindenki által, akár kompromisszumok révén is támogatható legjobb.

:appendix_929

Éppen ezért a nem kevesebb, mint tizenkilenc tagú zsűribe és szakértői stábba nem csak a kerület főépítésze, az építész kamara és szövetségek képviselői kaptak helyet, hanem olyan szakmai véleményformálók, mint amilyen a legújabban a Rác-fürdőn dolgozó Dévényi Tamás, a Duna part koncepción ügyködő Janesch Péter, Ferkai András építészettörténész, vagy U. Nagy Gábor építész, a fővárosi szakmapolitika oldaláról Bojár Iván András főtanácsos, Z. Halmágyi Judit építész, de a Fidesz kormány egykori Budapest programját kidolgozó Cselovszki Zoltán, és az ugyanezen kormány mellett dolgozó Aréna-biztos Fürjes Balázs is, hogy a műemlékvédelem hazai médiapápájáról, Ráday Mihály ne felejtkezzünk meg. Ebben a felállásban talán elkerülhető lesz az a tragikomikus bohózatba illő Odüsszeia, amit a szinte már teljességgel leomlott, romos Várkert bazár új koncepciója él át néhány háztömbbel arrébb.

Vissza a múltba

Nézzünk most azonban kicsit szét a téren! Az eredetileg Lánchíd tér jobboldali térfalát az 1860-62-ben épült Ybl Miklós tervezte Budai Takarékpénztár épülete képezte. Vele szemben állt a Budai Népszínház, amelynek helyén az 1870-es évek elején épült a Magyar Nyugati Vasúttársaság székháza, amely utóbb a Kereskedelmi- és Közlekedésügyi Minisztériumnak adott otthont. Szomszédságában 1868-70 között építették meg a Várba vezető gőzsiklót. A kiegyezést követően épültek meg a Lánchíd utca és a rakpart között, a hídtól délre eső részen a II. világháborút követően eltűnt palotasor házai: Barber és Klusemann ház, a Lipthay-, és Széchenyi paloták majd a Széchenyi szálloda. A Lánchídtól jobbra (északra) 1867-69 között épült az Ybl tervezte ház, a Lánchíd Társaság palotája. Ezzel az 1870-es évek végére ki is alakult a Clark Ádám tér akkori arculata, a főváros legelső, tisztán neoreneszánsz stílusú városi tere.

A pályázat tárgyát képező szálloda telkén állt a valamikori, Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz stílusú Budai Takarékpénztár palotája. Az épület a II. világháborúban súlyosan megsérült. Részben ezért, részben pedig a forgalmas kereszteződés problémájának enyhítését szolgáló körforgalom kialakítása miatt, 1949-ben nagyobb részét lebontották. Kiss Tibor műegyetemi tanár javaslatára megtartották az udvari szárny belső szakaszának megmaradt két szintjét az árkádokkal. Borsos László és Vákár Tibor tervei szerint vendéglátó helyet (Lánchíd-presszó) alakítottak ki benne, amelyet az 1990-es években bontottak le. Bontása előtt, azonban végül mégis örökkévaló lett, gondoljunk a Ripacsok című film felejthetetlen WC-ben verekedős jelenetére Kerntől és Garastól.

Elvetélt tervek

Évtizedeken át állt tehát az a titokzatos reneszánsz árkádrészlet a Clark Ádám tér és a Fő utca sarkán tátongó foghíj mélyén, melyet vagy tíz éve eltakarítottak, felszámolva ezzel az utolsó belvárosi romantikus romot.

A romot eltakarították, de hogy mi fog a helyére felépülni, az sokáig kétséges volt. Első körben biztosnak látszott, hogy Birkás Gábor építész 1991-es terve fog megvalósulni, melyet az elmúlt 15 évben többször is majdnem megépítettek, ám végül mégsem. 1997-ben új pályázatot is kiírtak, melyet Bán Ferenc ambiciózus terve nyert meg, végül azonban ezt sem építették fel. A helyszín annyira problémás, hogy minden évben több száz építészhallgató gyakorolja ezen a példán a foghíjbeépítés örömeit.

Az előző évek két kísérlete sok tekintetben igen tanulságosnak bizonyult. Adott egy nagyon erőszakos és dinamikus ív, mellyel a Fő utca átfordul az alagút felé, Bán Ferenc ellenáll neki és lenyesi, Birkás Gábor épít rá, és kihangsúlyozza. Ráadásul az alapterület nem túl nagy és az alakja is kényelmetlen, márpedig egy beruházó nem tekinthet el a hasznos négyzetméterek maximalizálásától. Ezért aztán mindkét terv homlokzata felfelé szélesedik, nő, burjánzik, ami ritkán veszi ki jól magát (lásd: egykori Spenót-ház). Ezért az építész ellenhatásokat keres, valamit, ami a földön tartja elszállni akaródzó épületét. Bán a körforgalom közepére döfött oszloppal és léghajókat megszégyenítő dróthálórendszerrel fegyelmezi házát. Idén tavasztól valószínűleg a nagyközönség számára is megismerhető lesz az új pályázat eredménye, amit egy év feszített tempójú építési munkálatai követnek.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317