Logomain

Kukkantás a CET gyomrába

By HG.HU 2007. július 10. 11:02

szerk at hg dot hu

Többek között Demszky Gábor főpolgármester és a holland tervező Kas Oosterhuis részvételével tegnap zajlott le a kulturális központtá átépülő Közraktárak, újdonat nevén a CET sajtóbemutatója. Bár a három hete kihirdetett hasznosítási pályázati eredményhez képest sok újdonság nem hangzott el, a Közraktárak bejárása mégis eseményszámba ment a sajtó képviselői között.

Többek között Demszky Gábor főpolgármester és a holland tervező Kas Oosterhuis részvételével tegnap zajlott le a kulturális központtá átépülő Közraktárak, újdonat nevén a CET sajtóbemutatója. Bár a három hete kihirdetett hasznosítási pályázati eredményhez képest sok újdonság nem hangzott el, a Közraktárak bejárása mégis eseményszámba ment a sajtó képviselői között.

Mint a pályázat zárultakor már beszámoltunk róla, a pesti duna-parti Közraktárak rehabilitációja és hasznosítása az egyik legrégebbi történet, ami a szabaddemokrata városvezetés idejére esik. Készültek tanulmánytervek Rajk László építész irodájában (részben Geszti Péter, vagyis az Arc programjavaslataival), majd Derdák András, a Millenáris Park későbbi művészeti igazgatójának ötlete alapján, már abból a megfontolásból, hogy a Közraktárakat, mint sok visszamaradt ipari területet Nyugat-Európában, kulturális hasznosítással őriznek meg. Komoly befektetőből egy akadt, Grant Boyd Gibbins, aki 2002-ben jelentkezett, miközben éppen a tizenegyedik kerületi Pamuttextil Művekből varázsolt Dorottya udvart – ám később elállt tervétől. A főváros végül a Bojár Iván András által koordinált 2010-es kulturális főváros programba is bevette a Közraktárak területét, mint a legnagyobb kulturális célú Duna parti projektet az óbudai gázgyár rehabilitációja mellett.

Kozrx20130601-31141-v126do.gallery

:appendix_922

Az akkor hatmilliárdra becsült befektetést a fővárosi kassza nem bírta volna el, ezért a kiemelt fejlesztések bizottsága olyan konstrukciót talált ki, amibe beépülnek minőségi és funkcionális garanciák, közpénzből mégsem kell rá sokat költeni. A fejlesztési pályázat nyertese, vagyis a Porto Investment Kft. tervei alapján a helyszínen az elkövetkezendő három évben összesen közel 8 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Ennek nagy része a Közraktárak épületegyüttesének mintegy 7,6 milliárd forintos fejlesztése, de a befektető a környező területeken is több mint 300 millió forintos infrastruktúra- és közlekedésfejlesztést vállalt. Tehát a magyar ppp-kkel ellentétben olyan közcélú fejlesztésről van szó, amit a fejlesztő huszonöt éven keresztül használ, és a kulturális és kereskedelmi célú bérbeadásából kell, hogy megtérüljenek a felújítás és az új építés költségei. Mint ahogyan Demszky Gábor és Ikvai Szabó Imre is kiemelte a Fővárosi Önkormányzat csak a projekt kezdetén megjelenő veszteséget finanszírozza, azaz összesen mintegy 100 – 300 millió forint közötti összeget fordít a beruházásra. 

A felújítási költségek márpedig igen magasak: a cölöpökön álló épületek bár jó állapotban vannak, köszönhetően a tizenkilencedik század végi ipari építészet standardjainak (ami megfigyelhető a Corvinus Egyetem épületein is), de megerősítésre szorulnak; az eredeti négy hosszúkás épületből a háború után megmaradt hármat sosem újították fel. A kerületi szabályozási terv hagyott mozgásteret az új építés számára: egyrészt mert szükségszerű a mélygarázs és nagyobb koncert- illetve konferenciaterek építése, másrészt az ipari architektúra „kortárs jellé” varázslása is szempont volt a hely imázsának építésében (az előtanulmányok készítésében Z. Halmágyi Judit és Bojár Iván András vett részt, mielőtt fővárosi képviselőkké váltak volna). Végül az új és a régi épületek együttes alapterülete a tervek szerint megközelíti a 23 ezer négyzetmétert, a beruházáshoz kapcsolódóan a felszín alatt 250 parkolóhelyet alakítanak ki. Az 1 500 négyzetméteres rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, kávé- és teaházakat, valamint a partszakasz teljes hosszában elnyújtózó teraszt is magába foglaló megújult épületegyüttes átadása legkésőbb 2010. nyarára várható.

Mint ahogyan a tegnapi tájékoztatón Márton Imre cégvezetőtől is hallhattuk a hárommilliós törzstőkéjű, máltai offshore bejegyzésű kft, vagyis a Porto Investment, amolyan első projektes projektcég. Így aztán az ipari rehabilitáció vagy egyéb ingatlanfejlesztési részterületeken felmutatható referenciáikról nincs módunkban beszámolni, ám zömében külföldi cégekből álló partnerei a világ legjobb ingatlanosai közé tartoznak. Márton arra is kitért, hogy a majdani kulturközpont tartalmi programjának kialakításában Geszti Péternek továbbra is kardinális szerepe lesz, hogy konkrétan mi is légyen az  természetesen még nem tudható egyelőre.
 
Azt azonban már több mint fél évvel ezelőtt megszellőztették, hogy a majdan nyertes fejlesztő Kas Oosterhuissal építésszel pályázik. Oosterhuis az úgynevezett non-standard, „nemszokványos” építészeti irányzat egyik nagyágyúja a világon. Magyar származású, eredetileg színésznő, majd később szobrász feleségével, Lénárd Ilonával alapított irodájukban a szabad, szobrászi épületformálás legfontosabb műhelyét ismerhetjük meg. Oosterhuis tegnapi prezentációján már CET-ként (Central European Time és bálna is) említett épületben a régi részeket egy 160 méter hosszú hullámzó üvegtető szervezi egyetlen tömegbe, illetve a háborúban elpusztult negyedik épület oromfalának kontúrját egy hatalmas óraszerkezettel kiegészítve idézik vissza. A közraktárakat kiegészítő épület a Petőfi híd irányában alkot új, látványos hangsúlyt. A rácsos, pikkelyszerű üveg-acél felület domborítva borul rá a három szintet alkotó eseménytérre, orra dél felé emelkedik ki az alacsonynak ismert közraktárépületek közül. A tervező szóhasználatával élve a tetőzet üveghártyája alatt majdan beépítésre kerülő közlekedők olyan hatást keltenek, mintha az épületszárnyakat összecipzárazták volna.  

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317