Logomain

Archibiotikum

By HG.HU 2007. május 21. 16:33

szerk at hg dot hu

Próbaüzem Kőbányán: elkészült a Richter új kémiai kutató- és irodaépülete, mely azon túl, hogy sikeresen véka alá rejti az épület eredeti funkcióját, csöppnyi kortárs építészetet is plántál a rozsdaövezetbe.

Próbaüzem Kőbányán: elkészült a Richter új kémiai kutató- és irodaépülete, mely azon túl, hogy sikeresen véka alá rejti az épület eredeti funkcióját, csöppnyi kortárs építészetet is plántál a rozsdaövezetbe.

Kőbányáról lassacskán, de pereg le a rozsda. A kerület domináns elemeinek számító Szent László teret és a Kőbányai Sörgyárat például egy PPU (Public Private Utility) konstrukcióban kívánják fejleszteni, melynek mindenképp pozitív hozadéka lehet, hogy az évtizedek alatt áthaladóhellyé silányult városközpont visszatérhet tényleges városközpont-funkciójához, a műemléki épületekkel büszkélkedő sörgyár pedig kikászálódhat a teljes elrozsdásodásból. Persze ez a két projekt még nem azt jelenti, hogy a X. kerület képe mintegy varázsütésre megváltozik a közeljövőben, elég csak a Kőrösi Csoma Sándor út mentén hosszan nyújtózkodó, már a rendszerváltás idején is lerobbantnak számító barna panelsorra, Kőbánya külsőbb területein máladozó belső udvaros házakra, vagy a Maglódi út elhanyagolt ipartelepeire gondolni.

Ricx220130601-31141-14rfck2.gallery

:image_272

A rozsdamentesítés zajlik a vállalati szféra irányából is persze, noha ez esetben természetesen nem olyan nagyléptékű tervekről van szó, mint a fent említett PPU-s projektek kapcsán. A Gyömrői út képét a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár csövekkel, vezetékekkel telitűzdelt komplexumai uralják, melyekről sok minden elmondható, de az, hogy „szépek”, semmiképpen. Persze alapfelállásban nem is kell esztétikusnak lennie egy veszélyes üzemnek, itt a funkció és a hasznosság kerül előtérbe az építészeti tervek kialakításakor, a design csak sokadlagos kérdés. Ezért is meglepő, hogy a „Richter-kolónia” legújabb kémiai kutató- és irodaépületének sikerült megtalálnia az esztétikum és a funkció közti megfelelő egyensúlyt, mely áttételesen hozzájárul a kerületi rehabilitációs törekvések sikeréhez, a rozsdamentesítéshez. A vállalat távlati fejlesztési tervének keretében felépült komplexum még csak a kezdet, a Gyömrői úttól beljebb fekvő területeken üzemi-, illetve kiszolgáló-sávokat kíván kialakítani a Richter a későbbiekben.

Letisztult külsejével, kortárs építészeti megoldásaival a most elkészült kémiai kutató- és irodaépület jól ellenpontozza a gyártelepre jellemző kusza szerkezetet: a Művészetek Palotáját is jegyző Zoboki, Demeter és Társai Építésziroda tervei alapján felépült kettős funkciójú egység egyik legfőbb erénye, hogy a többi gyárépülettel szemben a külső csővezetékeket közműalagutakba helyezi, megszűntetvén a hasonló épületekre jellemző kaotikus látványvilágot.

A Richter első elképzelései között eredetileg csak egy kutatólabor felépítése szerepelt, csak később döntöttek arról, hogy irodaépületre is szükség van. A tervezési folyamatba 2004-ben bekapcsolódó Zoboki-Demeter iroda tömbje építészetileg is elkülöníti a kettős funkciót: az „I” alaprajzú irodaépület külső kőburkolatot kapott és randomszerűen elrendezett ablakokkal látták el, az „L” alaprajzú labornál a homlokzatot üvegezett felületek, Daniel Libeskind látásmódját idéző monitorablakok adják. A két tömböt 23 méter magas üvegezett előcsarnok köti össze, mely egyben a legnagyobb vízszintes fémtartószerkezettel összefogatott üvegfelület Európában. Az „I” és az „L” alaprajzokból „U” alakúvá összeálló tömb két szárnya közti belső részén kapott helyett az anyagszerkezeti vizsgálatoknak otthont adó, félig a földbe süllyesztett ún. NMR labor.

:image_271

Hasonlóképpen érdekes a belső kialakítás is: az üvegezett előcsarnokban szalagszerűen felfutó, Zaha Hadid struktúráira emlékeztető fluid feljárórendszer fogadja a látogatót (ezen keresztül juthatunk be az iroda, illetve kutatólabor tömbjeibe), nem is beszélve a fekete gránit padlóburkolatról, illetve a lamellás álmennyezetről. A megnyerő belső téralakítás folytatódik a jobbra lévő laborkomplexumban is, melynek kialakításánál prioritást élvezett a kutatóépület teljes átláthatósága. A szárnyban 69, építészetileg teljesen azonos, két oldalról üvegfallal borított laborhelyiség kapott helyett, melyeket körbefutó folyosó övez (a laborban a fotózás szigorúan tilos volt a május 18-i bejárás idején, nem állt módunkban felvételeket készíteni). Összességében elmondató, hogy a Zoboki, Demeter és Társai Építészirodának sikerült teljesen neutrális, minimalista, logikusan rendezett teret biztosítania a labor számára. Ugyanez a logikus látásmód jellemzi az előcsarnoktól balra található irodaépületet is, noha eltérő funkciójából adódóan itt nem volt szükség a teljes átláthatóságra.

A Richter kémiai kutató- és irodaépülete két év alatt épült fel mintegy 9 milliárd forintból, melyből csak a laborbútorok 1.5 milliárdot emésztettek fel.    

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317