Logomain

Hoppon maradt a Guggenheim Alapítvány

By HG.HU 2007. április 10. 12:28

szerk at hg dot hu

Nem a világhírű múzeumok mögött álló alapítvány, hanem a leggazdagabb francia műgyűjtő és a legendás japán építész, Tadao Ando alakítja ki Velence modern művészeti központját.

Nem a világhírű múzeumok mögött álló alapítvány, hanem a leggazdagabb francia műgyűjtő és a legendás japán építész, Tadao Ando alakítja ki Velence modern művészeti központját.

A Canal Grande partján már régóta elhagyatottan álló egykori vámépület, a Punta della Dogana újrahasznosítása körül már jó ideje dúlnak politikai, művészeti viták. Velence városvezetésének célja, hogy az értékes területen lévő háromszög-alaprajzú épületet modern művészeti múzeummá alakítsa át – a vita tárgyát nem is ez képzi, hanem, hogy ki és milyen konstrukcióban valósítsa ezt meg.

Andox20130601-31141-f4s82s.gallery

:appendix_610

Luigi Bassetto, a velencei örökségvédelmi hivatal vezetője a múlt héten jelentette be, hogy az ügyet vizsgáló szakértői bizottság ajánlásával összhangban a város az átalakításra pályázók közül nem a Guggenheim Alapítványt, hanem a francia milliárdos műgyűjtőt, François Pinault-t, illetve a japán építészt, Tadao Ando-t kéri fel. Az átalakítás során renoválják a hajdani vámépület külsejét, illetve kortárs alkotásoknak otthont múzeumot alakítanak ki belsejében.

A döntés hatására fellángolt a vita: a világ leghíresebb modern művészeti múzeumait jegyző Guggenheim Alapítvány velencei gyűjteménye, a Peggy Guggenheim Collection azt sérelmezi, hogy a pályáztatási eljárás közben változtak a feltételek és az elvárások. Philip Rylands igazgató szerint a döntéssel a „kortárs művészet dinamikus központja” helyett a „modern művészeti statikus múzeumává” alakul a Punta della Dogana. A velencei örökségvédelmi hivatal vezetője szerint pedig az alapítvány elképzelései nem voltak megfelelőek, mivel nem speciálisan az állandó kiállítási tárgyakat helyezték előtérbe, így tulajdonképpen „magukat zárták ki” a versenyből.

Ennek megfelelően a világhírű minimalista japán építész, Tadao Ando tervei alapján, a milliárdos francia műgyűjtő, François Pinault huszonhatmillió dollárjából, harminc éves koncessziós konstrukcióban alakítják át a Punta della Dogana-t. 2009 júniusára, a Velencei Biennálé idejére tervezik a nyitást.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317