Logomain

Bontás fenyegeti a világ legmagasabb faházát

By HG.HU 2007. március 29. 14:34

szerk at hg dot hu

A helyi hatóságok nem nézik jó szemmel a börtönviselt orosz férfi tizenhárom emeletes, a világ legmagasabb faházának számító építményét.

A helyi hatóságok nem nézik jó szemmel a börtönviselt orosz férfi tizenhárom emeletes, a világ legmagasabb faházának számító építményét.

Oroszország északnyugati részén, Arkhangelsk városában található az egykori milliomosból elszegényedett vállalkozó, Nikolai Sutyagin tizenhárom emeletes faháza. Az összetett helyett inkább a kusza jelzővel illethető ötven méteres ház jelenleg a világ legmagasabb faépülete.Az egykori vállalkozó még 1992-ben kezdte el építeni a hatalmas faszerkezetet, 1998-ban kiszabott börtönbüntetése alatt azonban leálltak a munkálatok, és a négy év alatt kiforgatták vagyonából. Ettől a ponttól datálódik a rekorder épület kálváriája: Sutyagin börtönbe vonulásának idején még nem volt kész a város képét erősen meghatározó épület, hiányoztak egyes szerkezeti elemek, tetőrészek, nyílászárók. Mindemellett négy év alatt igencsak leromlott a ház állapota, a félbehagyott épület, a kezeletlen fafelületek nem állták jól az idő próbáját.

A jelenleg még álló épület sorsát pedig a helyi hatósági szabályozás pecsételi meg, mely tűzveszélyességi okokra hivatkozva kimondja, hogy fa építmény nem lehet magasabb két szintnél. Sutyagin háza - a maga tizenhárom szintjével - tehát jócskán meghaladja a törvényi kereteket. A bontás előkészítése a hatósági oldalról már folyik.

Ha az eredeti tervek szerint, hiányosságok nélkül épül fel a ház, akár tucatnyi ember lakhelyéül szolgálhatott volna. Most azonban csak a legalsó szint van kihasználva, ahol Sutyagin és felesége él - az épület többi része az enyészeté.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317