Logomain

Marcel csodái

By Gigi 2007. március 14. 15:40

szerk at hg dot hu

Egg_hangszoro_he_39820130601-31141-cz6e8e.gallery

egg_hangszoro_HE_398.jpg

Crochet-chair_moooi2_39820130601-31141-3m54a4.gallery

crochet-chair_moooi2_398.jpg

Bisazza_car_39820130601-31141-bcls1g.gallery

bisazza_car_398.jpg

8300_fotogaleria_n20130601-31141-1cv9t8x.gallery

Marcel Wanders - a FLOS-nak gyártott elfújható lámpa, a B.L.O.

8301_fotogaleria_n20130601-31141-wnphwu.gallery

Marcel Wanders - az eredetileg a Droog Design által bemutatott tojásváza, az Egg Vase

8303_fotogaleria_n20130601-31141-15sffec.gallery

Marcel Wanders - a mozaikkal borított Antelope autó a Marcel csodái sorozatból

8304_fotogaleria_n20130601-31141-uxb1f7.gallery

Marcel Wanders - a Crochet Chair, vagyis a horgolt szék a személyre szóló Personal Editions sorozatból

8306_fotogaleria_n20130601-31141-1mjnbxi.gallery

Marcel Wanders - a csipke és a hi-tech találkozik a pen drive-ban

8310_fotogaleria_n20130601-31141-26r765.gallery

Marcel Wanders - házimozi élő reklámmal

Marcelwanders_puma_m20130601-31141-yz7oal.gallery

Marcel Wanders városias stílusú szabadidős kollekciója a Pumának

Antelope_galeriakep20130601-31141-3pgeia.gallery

Marcel Wanders mozaikkal borított Antelope autója a Marcel csodái sorozatból

A makraméról és karos gyertyatartóról inkább a nagymama otthonára, mint a kortárs designra asszociál az ember, de Marcel Wanders bebizonyítja, hogy a kettő korántsem zárja ki egymást. Acélcsipke és elfújható villany, a kortárs holland design sztárjától.

A makraméról és karos gyertyatartóról inkább a nagymama otthonára, mint a kortárs designra asszociál az ember, de Marcel Wanders bebizonyítja, hogy a kettő korántsem zárja ki egymást. Acélcsipke és elfújható villany, a kortárs holland design sztárjától.

Marcel Wanders 1963-ban született Hollandiában. 1988-ban az arnhemi School of the Arts-on diplomázott, de hírnevét igazából az 1996-ban a Droog Design körben a Cappellini számára tervezett, ikonikussá vált, kötött székével alapozta meg. Ez egy puha és lapos anyag átértelmezése valami keménnyé és térbelivé, ráadásul klasszikus makramé technikával megvalósítva, ami megteremti a kapcsolatot a hatvanas évek és a legmodernebb technológia között.

A Droog Design Collective-et, melynek Wanders meghatározó tagjai közé tartozott, a kilencvenes években fiatal holland tervezők és művészek alapították, hogy közeget teremtsenek koncept művészetük számára. Wanders később létrehozta saját design stúdióját Wanders Wonders néven, ahol kisszériás darabokkal foglalkozott. De mára a Wanders Wonderst és a Droog Designt is a múlt részének tekinti, hiszen 2000-ben megalakult a Moooi, az új szerelem. A mooi szó hollandul gyönyörűt jelent, amit a névben szereplő plusz „o” extra gyönyörűvé emel. A Moooi célja, hogy megtalálja a középutat a tömegtermelés és az egyediség között.

Wanders egyik véglet mellett sem teszi le a voksát, maga is éppúgy tervezett tömegtermelésre szánt tárgyakat, mint limitált szériákat. A Moooi-nál Wanders a tárgytervezés mellett a cég művészeti vezetői posztját is betölti, amit saját elmondása szerint különösen azért élvez, mert így alkalma nyílik együtt dolgozni más nagy tervezőkkel. A lista igen impozáns, a partnerek között szerepel többek között Ross Lovegrove, Jasper Morrison és Jurgen Bey.

Emellett folyamatosan tervez a legnagyobb kortárs európai gyártók, többek között a B&B Italia, a Bisazza, a Poliform, a Moroso, a Flos, a Boffi, vagy a Cappellini számára, emellett építészeti és belsőépítészeti projektekben is részt vesz. Sőt, mostanában háztartási gépekkel is foglalkozik. 2003-ban a Newsweek a legfontosabb európai tervezők közé választotta, 2005-ben vendégszerkesztője volt a Design Yearbooknak, emellett tagja több fontos design díj zsűrijének, és több helyen tanít is. Munkái a világ számos múzeumában is helyet kaptak, és 1999-ben, a NewYork-i MoMA beli bemutatkozó kiállítása után sajátos design teóriáit könyvben is megjelentette.

Ebben többek között kifejti a „babyface fixation” elméletet. Eszerint a világ az újdonságok körül forog annak ellenére, hogy igazi változást Wanders szerint csak akkor lehet elérni, ha tudomásul vesszük, hogy a dolgok öregedése természetes és csodálatos dolog. A dolgok lényege nem az újdonságok teremtése, hiszen a következő pillanatban úgyis jön valami, ami még újabb. A hangsúly ehelyett a kortalan designon van, azon, hogy a tárgyakat újabb és újabb jelentéstartalommal ruházzuk fel.

Minden tárgy kommunikál valamit, és a kommunikációval való játék Wanders szerint igazi designeri feladat. Sztorikkal újrateremthetünk, új értékekkel és jelentéstartalmakkal ruházhatunk fel tárgyakat, sőt új használati értéket is adhatunk nekik. Példaként a retró divatját hozza fel, ahol gyakorlatilag formai változtatás nélkül bővültek egészen új jelentéstartalmakkal bizonyos formák és tárgyak.

Saját elmondása szerint a művei közötti kapcsolatot a közös látásmód jellemzi, amely segít abban, hogy más szemszögből lásson dolgokat, mint mások. Az, hogy új és érdekes látásmódot fedez fel, véleménye szerint annak köszönhető, hogy bizonyos szempontból amatőr maradt. Õk képesek ugyanis olyan új aspektusok meglátására, amelyeken a profik figyelme átsiklik. Bár nem egészen érthető, milyen alapon tart számot az amatőr státuszra, hiszen mind képzettsége, mind tapasztalata ennek ellenkezőjét mutatja. Mindenekfelett tiszteli az embereket és a világot, véleménye szerint ez a jó design alapja.

Műveivel kapcsolódni kíván a való világhoz, és hozzájárulni az emberek életéhez. Az újdonság hajszolása helyett tartós termékeket tervez, amelyek egy életen keresztül elkísérhetik tulajdonosukat. Olyan tárgyakat, melyekben a konvencionális elemek a legmodernebb anyagokkal keverednek. Mint mondja, néha egy új szín elég ahhoz, hogy a kedvenc darabod soha ne menjen ki a divatból. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, művei vitathatatlanul eredetiek, és gyakran nem nélkülöznek némi humort sem – mely azonban szigorúan nem önmagáért való, hanem például a forma és a használat paradox jellegéből adódik.

A Flos számára tervezett B.L.O lámpa például első pillantásra egy évszázadok óta létező, kézbe fogható gyertyatartó. Wanders a gyertyát izzóval helyettesítette, a talpat pedig színezett acélból készítette el, és egy fényvisszaverő felületet is tervezett a „láng” mögé, de a jól bevált forma alapvető jellegzetességein nem változtatott. A vicc itt abban rejlik, hogy a - hangsúlyozom, elektromos működésű – gyertya felgyújtásához vagy leoltásához rá kell fújni.

:image_1510

Ez persze praktikus is, de azért a tárgy humorát sem lehet elvitatni. Kultikus és szintén elég megdöbbentő a Droog Desing korszakban, 1997-ben tervezett tojás váza, amelyhez Marcel nem restellet egy gumióvszert megtölteni keménytojásokkal, majd az egészet porcelánból állította elő – mégpedig a világhírű Rosenthal gyár közreműködésével.

A kézimunka még mindig foglalkoztatja Wanderst, a Design Miami- n mutatta be legújabb, horgolt székét. Ez az egyébként méretes és robosztus formájú fotel áttört fehér csipkevirágok hálózatából készült, a Smart Deco névre hallgató, tíz tervező munkáiból összeállított 21. századi szoba részeként. A siker akkora volt, hogy állítólag még az énekesnő Beyonce és rapper párja is vásárolt egyet magának.

De nem csak bútorokon jelennek meg az általa kedvelt finom vonalak, ornamens díszítések. A Holland Electric számára tervezett háztartási gépeken és számítógép tartozékokon bemutatta, hogy az elektromos kütyük is kaphatnak barokkosabb designt. Letisztult forma és fekete szín, eddig még ismerős a dolog. A pláne a kacskaringós indás borítás, amitől máris látványosabbá válnak.

Hasonlóan szépséges kacskaringós mintákkal díszített különböző kiegészítőket a Wanders@Puma projekt keretében a sportmárka 2007-es tavaszi kollekciójához. A termékek skálája is szélesedett, ugyanis klasszikus sportcuccok helyett bőröndök, felfújható bútorok és egy óriási napernyő is a kollekció része. De Wanders ennél nagyobbat is szívesen álmodik. A tervek szerint 2008 elején adják át Miami legdivatosabb partszakaszán a Hotel Mondriant.

A szálló egy modern Csipkerózsika palota, kristálycsilláros úszómedencével és sok más csodával. A hipermodern luxus mesevilágot az épület első téglájától az utolsó szőnyegig Wanders álmodta meg, és bár nem ez az első eset, hogy teljes enteriőrök tervezéséhez kap szabad kezet, saját elmondása szerint ezúttal is különös örömét lelte egy teljes tér életre keltésében, saját színházának komplett megtervezésében.

építészet Icon_print

egg_hangszoro_HE_398.jpg

crochet-chair_moooi2_398.jpg

bisazza_car_398.jpg

Marcel Wanders - a FLOS-nak gyártott elfújható lámpa, a B.L.O.

Marcel Wanders - az eredetileg a Droog Design által bemutatott tojásváza, az Egg Vase

Marcel Wanders - a mozaikkal borított Antelope autó a Marcel csodái sorozatból

Marcel Wanders - a Crochet Chair, vagyis a horgolt szék a személyre szóló Personal Editions sorozatból

Marcel Wanders - a csipke és a hi-tech találkozik a pen drive-ban

Marcel Wanders - házimozi élő reklámmal

Marcel Wanders városias stílusú szabadidős kollekciója a Pumának

Marcel Wanders mozaikkal borított Antelope autója a Marcel csodái sorozatból

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317