Logomain

Budapesten a sztárépítészek

By HG.HU 2007. február 12. 13:53

szerk at hg dot hu

Idén négy világhírű építész tart előadást, és a legilletékesebb magyar szakemberek vitáznak a kormányzati negyed beruházásáról a budapesti Nemzetközi építészkongresszuson.

Idén négy világhírű építész tart előadást, és a legilletékesebb magyar szakemberek vitáznak a kormányzati negyed beruházásáról a budapesti Nemzetközi építészkongresszuson.

Mire és hogyan használja az építészetet a felelős hatalmi elit? Mi a célja a hatalom beruházásainak? Mit reprezentálnak a demokratikus államok épületei? Mire terjed ki az építészek felelőssége, miben viselnek társadalmi felelősséget? Ilyen kérdésekre keres választ az építészek legnagyobb rendezvénye, az idén negyedszer megrendezett Építészkongresszus.

Epx20130601-31141-176s5jr.gallery

:appendix_408

A korábbi években mások közt Richard Meier, Hans Hollein, Steven Holl, az MVRDV, Massimiliano Fuksas vagy a von Gerkan, Marg und Partner iroda munkáit ismerhették meg a jelen lévők első kézből.

Az idei, 2007-es Nemzetközi építészkongresszuson jelen lesz Jan Kaplicky. Az általa alapított Future Systems a futurisztikus birminghami Selfridges áruházzal és a londoni Lord’s krikettpálya médiaközpontjával vált világhírűvé, bár korábbi, mások közt a NASA-nak tervezett kísérleti lakóegységei is széles körben ismertek. Korábban Foster, Piano, Rogers munkatársa, az 1968 óta Londonban élő építész mára a leghíresebb élő cseh építőművész.

Előadást tart továbbá Dominique Perrault, a legismertebb francia építészek egyike. Első ismert munkája a francia nemzeti könyvtár épülete, mellyel Mies van der Rohe díjat is nyert. Munkái közül a Berlinben épült olimpiai velodrom és uszoda, vagy az innsbrucki városház szintén híres. Perrault oktat a barcelónai, brüsszeli, zürichi egyetemen. Világszerte (USA, Oroszország, Korea, Spanyolország, Ausztria) épülnek művei.

Szintén a kongresszuson üdvözölhetik a jelenlévők Kengo Kumát, aki nemcsak mint tervező, de mint a japán építészetelmélet előadója is világhírű, több könyve jelent meg, legfontosabb talán az Új bevezetés az építészetbe (1994). Meghívott oktató egyebek között a Columbia Egyetemen. Számos kis épülete ismert, például a Üveg-víz villa Atamiban (Shizuoka), a Peking közelében épült Bambusz-villa, illetve múzeumok (Kőmúzeum, Ando Hiroshige Múzeum, Nagasaki Múzeum), középületek.

A magyar szakma előtt sem ismeretlen a bécsi Coop Himmelb(l)au iroda, melynek egyik alapító-vezetője, Wolf D. Prix is tart előadást. A dekonstruktív építészet egyik legismertebb képviselőjeként tartják számon, bár magát nyitott építésznek nevezi. Falkestrassei irodájuk az első ismert alkotásuk, de a groningeni múzeum, az egyik Gazometer-torony is nevükhöz fűződik, Európában és az Egyesült Államokban jelenleg is számos hatalmas kulturális épületkomplexumuk épül.

Az esemény helye: Europa Congress Center, Budapest, II. ker. Hárshegyi út 5-7.
Az esemény időpontja: 2007. március 10. szombat

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317