Logomain

Süllyedő Kádár-korszak a Fortepan legújabb fotóin

By HG.HU 2016. április 19. 20:32

szerk at hg dot hu

A süllyedő Kádár korszak - újabb 1600 fotó az UVATERV megmentett archívumából a Fortepanon!

Sokan emlékezhetnek rá, hogy bő egy évvel ezelőtt tűz ütött ki az UVATERV (teljes nevén az Út- és Vasúttervező Vállalat) raktárában. 24 óra alatt sikerült közel száz önkéntes „képmentőt” mozgósítani, akik több tízezer negatívot vittek haza, raktak rendbe, majd hoztak vissza. Ez a válogatás az ő munkájuk eredménye!

A cég terveit és építkezéseit követve ezúttal 1976-ig jutunk. Nyomon követhetjük egy tucat autóközlekedési telep és távolsági buszállomás építését. Igazi kuriózumként benézhetünk jópár vidéki és budapesti villamosremízbe. Újra átvehetjük a piros metró állomásait (ami ekkor még nem volt piros, csak egyszerűen metró). Először autózhatunk végig az M7-es autópályán, tankolhatunk és vacsorázhatunk a Non Stopban. (Vajon tényleg Non Stop működött?) Közösen beépíthetjük a Szervita teret, vagy a Kossuth tér sarkát, sőt a Svábhegyet is, Libegővel.

"De mire utal a címben szereplő süllyedő Kádár korszak, ha ilyen klasszul emelkedik minden? Valami másról van itt szó" - írja Tamási Miklós, a nagyszerű fotóarchívum alapító szerkesztője. "Nem tudom Önöknek feltűnt-e, vagy a képeket nézegetve feltűnik-e, de ezek az épületek mind el fognak tűnni. Ez a korszak – tartok tőle, hogy nyomtalanul – el fog süllyedni. Az épületek egy része már nem áll, vagy épp most tűnik el. Halálraítélt házakról van szó, a Kossuth téri irodaháztól Virág Csaba remek vári transzformátor épületéig, Budapest-szerte. Legújabban a Déli Pályaudvar lebontásáról hallani (szintén szerepel a képeken) – pedig milyen frappáns lenne mondjuk az Építészeti Múzeum épületeként!

Uvaterv.gallery

Gyerekként utáltam ezeket a házakat. Gimnazistaként jobban érdekelt, hogy mi állt a helyükön 45 előtt. Ma – a nem létező építészeti ismeretterjesztés hiánya miatt is – heves vitákba keveredek a megtartásuk mellett érvelve. Bizony nehéz belátni, hogy a Kádár korszak minden idióta és fojtogató áporodottsága ellenére, időnként és helyenként mert és tudott korszerű lenni. „Éljünk a mi időnkben” hirdette Kassák Lajos a Korunk c. lapban, 1926-ban. Mi mást kérhetnénk és kérhetnénk számon a kortárs építészettől? A metróépítés lázában égő 1972-ben és a hauszmanni palotát újraépítő 2016-ban.

Éljenek a szabad felhasználás lehetőségével, mentsék le, küldjék el, vagy publikálják a fotókat – hisz ezért csináljuk az egészet.

Külön köszönet: mindenkinek, aki részt vett az elázott negatívok mentésében és konzerválásában. A Fortepan önkénteseinek, akik digitalizálták a képeket. Lajtai Lászlónak és Simon Gyulának, akik segítettek rendszerezni és datálni a fotókat."

fotó, város, archívum, fortepan, kádár-korszak Icon_print

A süllyedő Kádár-korszak az UVATERV fotóin

Kép Fortepan

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317