Logomain

Élhető város és kerékpárosok: holland és budapesti kitekintés a Vírus Esteken

By HG.HU 2016. április 17. 20:08

szerk at hg dot hu

A Vírus Estek keretében zajló előadás és kerekasztal-beszélgetés, az Európai Bringafesztivál bejelentő eseményének előadásai nem kerülhették meg a fővárosi kerékpározás jövőjével kapcsolatos fejleményeket.

A Vírus Estek keretében a Tütü Klubban zajlott le az az előadás-sorozat és kerekasztal-beszélgetés, amely egyben az Európai Bringafesztivál bejelentő eseménye, méghozzá az Európai Unió soros elnökségét ellátó Holland Királyság Nagykövetsége és a Magyar Kerékpárosklub közös szervezésében. Különös aktualitását adta a főváros kiszivárgott javaslatcsomagja nyomán kirobbant, azóta is zajló pengeváltás. Éppen ezért nagy várakozással tekintettünk a rendezvény elé!

V%c3%adrus_estek.gallery

„Mi a bringázás? Sport, kirándulás, modern közlekedési forma, esetleg egyenesen életforma? A világ elsőszámú bringás nemzete, Hollandia valószínűleg jól tudja a választ. Hogy a bringázásban rejlik-e az élhető városi közlekedés jövője, és hogy mi lehet a módja annak, hogy tényleg mindenki jól járjon - ennek fogunk a végére járni jövő csütörtökön, Hollandiába is ellátogatva” – szólt a rendezvény felvezetője, amelynek előadói Vitézy Dávid (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója), Halász Áron (a Magyar Kerékpárosklub vezetőségi tagja) és Gerrit Faber (a Fietsersbond, a holland kerékpáros szövetség Amszterdam-szakértője) voltak.

A rendezvényt megnyitó Gajus Scheltema holland nagykövetnek a kerékpározás előnyeit dicsérő szavai után következett Gerrit Faber előadása. Érdekes volt hallani, hogyan is kezdődött a holland kerékpáros forradalom: a 70-es években az olajválság és az egyre szaporodó közlekedési gyerekbalesetek miatt, civil kezdeményezésre alakultak meg a kerékpáros szervezetek. A szakember beszélt arról is, Budapesten miért érné meg fejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát, és kiemelte a kerékpárosoké mellett a politika szándék jelentőségét is.

Utóbbi hiányát emelte ki Halász Áron, a Kerékpárosklub képviselője előadásában, aki rámutatott a budapesti kerékpáros forradalom eredményeire, hangsúlyozva, hogy a kerékpár már régen nem sporteszköz vagy egy szubkultúra képviselőinek járműve, hanem széles körben elterjedt közlekedési eszköz, továbbá a fejlesztésben rejlő lehetőségekre is.

Az őt a pódiumon követő Vitézy Dávid tágabb kontextusban vizsgálta a főváros közlekedését, némi történeti áttekintéssel indítva, amivel rávilágított a főváros autó túlsúlyú közlekedési rendszerének kialakulására, majd elemezte a tömegközlekedés fejlesztésének jelentőségét is. Kifejtette: hiba lenne az eddigi fejlesztések eredményeiből visszalépni és egy retrográd közlekedéspolitikát megvalósítani, amely ismét a közúti és ezen belül az autós közlekedés primátusa alá rendelné a budapesti közlekedést.

Érdekességként elmondta, hogy Budapesten is volt olyan korábbi korszak, amikor a virágkorát élte a kerékpáros közlekedés – a 20-as, 30-as, 40-es években azonban még nem az autó és a kerékpár, hanem a villamos és a kerékpár között volt a legtöbb konfliktus. Kitért a kerékpárosok szabálytalanságával kapcsolatos aggályokra, amelyekért a nem megfelelő kerékpáros infrastruktúrát okolta, és azt is kiemelte, hogy az utcák egyirányúsítása az autók mérete miatt történt, tehát nem indok arra, hogy az arra alkalmas utcákban felszámolják a szembeirányú kerékpáros közlekedést.    

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte.

A Magyar Kerékpárosklub javaslatcsomagjáról itt olvashatunk. A Kerékpárosklub facebook oldalán megjelent bejegyzés szerint a fővárossal való egyeztetésre van remény.

A Cycling Festival Europe programsorozattal április 14-től június 30-ig szinte az összes európai országban színes és változatos programokkal népszerűsíti a kerékpározást mint modern közlekedési formát a világ első számú biciklis nemzete, Hollandia. Az események célja, hogy az Európai Unió Tanácsának soros holland elnöksége alatt növekedjen a biciklizés elfogadottsága és a biciklivel megtett kilométerek száma az európai nagyvárosokban.

A nemzetközi programsorozat egyik kiemelt hazai állomása a Magyar Kerékpárosklub által április 23-án rendezett I Bike Budapest.

 

hollandia, város, városi közlekedés, magyar kerékpárosklub, kerékpározás, tütü club, halázs áron Icon_print

Élhető város, két keréken a Vírus Estek beszélgetésén

Kép Vírus Estek

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317