Logomain

Ismerd meg sétálva Budapestet

By Barna Péter 2016. március 25. 12:20

szerk at hg dot hu

1.gallery

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

2.gallery

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

3.gallery

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

4.gallery

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

5.gallery

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

6.gallery

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

Indulásukkor hobbiként tekintettek a programjaikra, mára azonban évente több ezer főnek szerveznek különböző témájú városi sétákat az ImagineBudapest csapatának tagjai. Egy-egy alkalomra hosszú heteken keresztül készülnek, közben pedig figyelnek arra is, hogy ne csak informáljanak, de szórakoztassanak is.

A sétának általában nincs különösebb célja. Azért sétálunk, hogy beszélgessünk, hogy aktívan pihenjünk, vagy csak hogy felfedezzünk új, addig még ismeretlen területeket. Az ImagineBudapest ezeket ötvözi különböző témájú szervezett városi túrái során.

Gondoskodik arról, hogy látogatói hasznos és érdekes információkat tudjanak meg a fővárosról, és közben jól is érezzék magukat.

Azért kerestük meg őket, hogy meséljék el történetüket, és azt, hogy hogyan látják ők Budapestet. 

Egy családi-baráti vállalkozásként indultak 2008-ban azzal a céllal, hogy elsősorban a magyar érdeklődőknek szervezzenek városnéző sétákat. Az ötletgazdák bölcsészekként és tanárokként nagy kedvet éreztek a kutatáshoz, és ahhoz, hogy színvonalas sétákat szervezzenek, ezen kívül néhány külföldi példa alapján be szerették volna bizonyítani, hogy Budapest érdekes lehet azok számára is, akik ismerik. 

„Első sétáinknak olyan témákat választottunk, melyek bennünket személyesen is nagyon érdekeltek. A Toronyiránt című séta a belváros különböző felekezeteit, azok templomait, imahelyeit mutatja be. Tájépítész kolléganőm állította össze a Titkos kertek és terek című sétát, melyben zöld udvarokban, elzárt kertekben gyönyörködünk. A Fal adja a másikat elnevezésű programunk is az elsők között volt. Itt épületdíszeket vizsgálunk apró távcsövekkel, és együtt igyekszünk megfejteni jelentésüket. Ezeket a sétákat a kezdetek óta ma is nagy sikerrel visszük egyébként.” – meséli a kezdetekről Káldi Emese, az ImagineBudapest megálmodója. 

Aztán évről évre nagyobb és nagyobb érdeklődés mellett szervezkedtek.

Sikerességüket mutatja, hogy míg 2010-ben körülbelül 2500 ember ment el velük sétálni egy évben, 2015-ben ez a szám már 7000 körül volt.

Éppen ezért 2011 óta főállásban dolgoznak a háttérmunkákon, a szervezésen, és az egyedi programok megvalósításán. Évente kb. 200-240 előre meghirdetett programjuk van, jelenleg is több téma közül lehet választani. Van köztük irodalmi, irodalomtörténeti fókuszú; bűnügyi történetekről szóló; pesti épületdíszeket, illetve különböző építészeti stílusokat bemutató; templomokat, vagy éppen kerteket és udvarokat bejáró és felfedező séta is. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan készülnek egy alkalomra, kifejti, hogy a legfőbb inspirációjukat a saját érdeklődésen kívül azok az érdekességek adják, amiket a felkészülés alatt ismernek meg. Körülbelül két hónapos kutatási és szervezési munkával 1-2 fő összeállítja a sétát, állomásról állomásra, pontos forgató- és szövegkönyvvel. A kutatással párhuzamosan folyik a szervezés is, amiben benne van a tárgyalás a közös képviselőkkel a bejutásért, valamint a szakértők megkeresése. Sétáiknak egyszerre van informatív és szórakoztató oldala is, ezen kívül szerinte látogatóikat leginkább az épületekhez és terekhez fűződő személyes történetek érdeklik a leginkább.  

Mivel Budapesten több cég is szervez már hasonló túrákat, arra is kíváncsiak voltunk, hogy az ImagineBudapest miben nyújt mást ezektől.

Az ötletgazda kifejtette, hogy ők leginkább „arra törekszenek, hogy a résztvevők minden esetben olyan élménnyel menjenek haza, amely segíti őket abban, hogy jobban szeressék, másként lássák Budapestet.”

Szeretnének rávilágítani az összefüggésekre, arra, hogy egy város szövete hogyan és miért formálódik azzá, amilyennek most látjuk. Éppen ezért olyan helyekre juttatják el a csoportokat, amelyeket egyedül nem, vagy csak nehezen látogathatnak meg.

De milyen Budapest-képe van annak, akinek az a munkája, hogy minél jobban megismerje a fővárost? Emese szerint erre a kérdésre nem a séták és a kutatások adják meg a választ, hanem a személyes tapasztalatok. Ezek alapján pedig Budapest gyönyörű, izgalmas és hihetetlenül változatos. A kutatásokkal csak felsejlik előttük minden mögött a személyes történet, a rengeteg áldozat és nagy erő, vagy éppen az emberi kicsinyesség.

Legfőbb tapasztalata az, hogy ez a város olyan, amilyenné a mindenkori itt élők formálják. 

Hozzáteszi még azt is, hogy Budapestnek rengeteg szintje és arca van, ráadásul leélhet úgy egy életet itt egy ember, hogy a város bizonyos szegmenseivel egyáltalán nem találkozik: a nagymama soha nem járt még romkocsmában, a külföldi nem ismeri a szocreál örökséget, az egyetemista nem eszik rendszeresen a drága éttermekben. Röviden összefoglalva mindenkinek lehet egy saját Budapestje, amely – legalább egy kicsit – eltér a másétól, amelyben a személyes kötődései, mindennapi élete is megjelenik, amelynek kognitív térképe csakis a saját fejében létezik.

 

budapest, imaginebudapest, főváros, séta, káldi emese Icon_print

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

ImagineBudapest

Fotó: ImagineBudapest – Facebook

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317