Logomain

Így lesz egy pipagyárból alkotóház

By Barna Péter 2016. március 19. 10:24

szerk at hg dot hu

3.gallery

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

1.gallery

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

4.gallery

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

5.gallery

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

HG-műhely elnevezésű új sorozatunkban alkotóházakat, alkotótereket, műteremlakásokat járunk körbe. Megmutatjuk, hol szárad a festék, hol formálódik a gipsz, és egyáltalán: mi történik a színfalak mögött. Jelenetek a magyar képzőművészet mindennapjaiból.

A HG-műhely célja, hogy megmutassa: hol és milyen körülmények közt alkot egy képzőművész, illetve milyen lehetőségei vannak Magyarországon arra, hogy a maximumot hozza ki magából, és minden elképzelését meg tudja valósítani. 

Egy műterem rendkívül érdekes látvány. Nem volt ez máshogy új sorozatunk első helyszínével, az Ateliers Pro Arts alkotóházzal sem. Nem is gondolnánk, mennyire látványos, ahogy összeáll egy műalkotás: festék, ecsetek, különböző szerszámok és összekent felületek mindenhol, köztük elvétve egy-egy félkész darab, valamint a mindennapi munkához nélkülözhetetlen kellékek. Olyan misztikus hely ez, mint a színészek öltözője vagy az írók házikönyvtára. Számtalan titkot rejt. Olyan hely, ahol megtörténik maga a lényeg, vagyis az alkotófolyamat. 

Az A.P.A. belső terei minden előzetes elvárásunkat igazolták. Sőt, meglepetést is tudtak okozni. Mert ki gondolná például, hogy különböző állatok, úgy mint az óriásteknős vagy a papagájok elengedhetetlen kellékei egy műteremnek. Pedig úgy néz ki, azok. Minden bizonnyal nem csak társaságot, de inspirációt is nyújtanak. 

Az alkotóház ezeken az extrákon kívül legfőképpen azt nyújtja művészeinek, ami az egyik legfontosabb tényező munkájuk zavartalan végzéséhez: hatalmas tereket.

Mert terület az van bőven, a különálló termek tágasak, és bár mostanra zsúfolásig teltek a különböző kellékekkel és művekkel, mégis külön fennhatóságként biztosítják gazdájuk számára a nyugalmat az alkotás folyamatához. Különleges hangulat uralkodik az épületben, érezzük, hogy történik benne valami titokzatos. Valami művészi, ami arra vár, hogy megmutassa magát közönségének.

A művészeti központot John Warren Gotsch alapította 2001-ben saját tőkéből. Egy 19. században épült cseréppipagyárat alakította át kulturális célú épületegyüttesé, így a sokáig használaton kívüli épületnek új funkciója lett: a körfolyosós, félig fedett udvarban hét műterem kapott helyet, az emeleten pedig egy 150m2-es galéria nyílt. Az épület felújítása és modernizálása 450 millió forintba került. A műteremház működtetője és vezetője tizenhárom éve G. Szabó Beáta szobrászművész, aki egyfajta missziós tevékenységként tekint munkájára. 

„Az Ateliers Pro Arts Galéria másképpen működik, mint a többi kereskedelmi galéria, mivel nálunk nincsenek kizárólagos szerződéssel művészek. Célom a kiválasztásnál az, hogy a munkáik jók és eredetiek legyenek. A műtermekbe bekerülni viszont csak akkor tud valaki, ha a mostani alkotók máshová tudnak költözni és ezáltal megüresedik egy hely” – mondja G. Szabó Beáta arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan kaphat lehetőséget náluk egy új alkotó a műterem használatra. 

Hozzátette: az A.P.A. előnye az, hogy nem csak az alkotásra, de a kiállításra is lehetőséget nyújt.

Céljuk, hogy fiatal magyar képzőművészek számára is megadják a bemutatkozás lehetőségét. Ennek megfelelően legújabb, Eleven csapda címmel a Képzőművészeti Egyetem szobrász és festő osztályának hallgatói mutathatták be munkáikat.

Szerinte ez azért is fontos, mert a főiskoláról kikerülve, ha nincsen lehetősége a művésznek hol dolgozni, egy idő után elhagyja a pályát. Kénytelen másból megélni, utána azonban nagyon nehéz visszatérni. Éppen ezért van szükség az olyan alkotóházakra, mint az övék. Jelenleg a ház hat műtermében alkotnak művészek: Verebics Ágnes képzőművész, Szabó Ágnes festőművész, Németh Zoltán és Baukó Bernadett grafikusok, Szabó E. Tamás restaurátor valamint maga G. Szabó Beáta szobrászművész. Korábbi alkotóik közt olyan nevek szerepelnek, mint Haász Katalin, Kovács Lola, Juhász Dóra, Chilf Mária, Palkó Tibor, Katona Zoltán vagy Romvári Márton. 

Arra a kérdésre, hogy van-e különbség az egyéni, magányos alkotás és az A.P.A.-hoz hasonló műteremben való munka között, G. Szabó Beáta elmondta, hogy náluk a művészek „folyamatosan kommunikálnak egymással, a nem kész munkát is véleményezheti a másik, ez pedig néha nagy segítség.”

A fővárosi művészek kifejezetten szeretik a galériát, mivel jók a terei, és ezért sokan keresik is őket.

Viszont sajnos támogatás hiányában nemzetközi vásárokon egyelőre nem tudtak részt venni.

Ami a külföldi kapcsolatokat illeti: régebben nyári művésztelepet szerveztek Szlovákiában, ezt követően pedig az A.P.A.-ban fogadták a szlovák művészeket, majd egy közös kiállítással zárták ezt a termékeny együttműködést. Ezen kívül a visegrádi rezidens program keretén belül Marketa Klicova dolgozott és állított ki náluk. Jelenleg egy csereprogram megvalósításán dolgoznak: júliusban egy tajvani művész érkezik az A.P.A.-ba, hogy kiállítsa munkáit és megismerkedjen Budapesttel, az alkotóház egyik művésze pedig a Massachusetts-i Acton-ba utazhat.  

alkotóház, műhely, műterem, Ateliers Pro Arts, galérai, G. Szabó Beáta, John Warren Gotsch, festőművész, szobrászművész, HG-műhely Icon_print

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

Ateliers Pro Arts Galéria

Fotó: G. Szabó Beáta

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317