Logomain

Kipróbáltuk a pesthajnalt, és nem bántuk meg!

By Barna Péter 2016. február 26. 17:36

szerk at hg dot hu

F%c5%91k%c3%a9p.gallery

pesthajnal

Fotó: Facebook – pesthajnal

Mosolyg%c3%a1s.gallery

pesthajnal

Fotó: Facebook – pesthajnal

Massz%c3%a1zs.gallery

pesthajnal

Fotó: Facebook – pesthajnal

J%c3%b3ga.gallery

pesthajnal

Fotó: Facebook – pesthajnal

Kaja.gallery

pesthajnal

Fotó: Facebook – pesthajnal

J%c3%b3ga2.gallery

pesthajnal

Fotó: Facebook – pesthajnal

Lassan megszokja a budapesti fiatalság, hogy egy hónapban egyszer szerdán reggel is bulizhat. Méghozzá 6:30-tól 9:30-ig. Köszönhető ez a pesthajnalnak, ami a jóga és masszázs mellett mostantól már koncertekkel is várja azokat, akik munka vagy iskola előtt szórakoznának is egyet.

A pesthajnal tulajdonképpen egy buli, csak kicsit másképp. 6:30-tól 9:30-ig tart, és nem tolerálja az alkoholt. Szokatlan továbbá, hogy lehet közben jógázni, vagy egy masszőr szolgálatait igénybe venni. Ezek például egy hagyományos szombat estéből hiányoznak… Ezen kívül természetesen van zene és reggeli is, minden adott tehát a jó hangulathoz. A cél az, hogy ne jól záruljon, hanem hogy jól induljon a nap. Frissen, jókedvűen, motiváltan. 

El is mentünk tehát, hogy megnézzük, hogyan is néz ki valójában egy ilyen alkalom. A tét nagy volt: hajnalok hajnalán felkelni nem érdemes bármiért. A pesthajnalért viszont igen. Nem csak azért, mert egy kifejezetten trendi és vagány eseményről van szó. És még csak nem is feltétlenül azért, mert finom, egészséges és kinézetre is gusztusos reggelihez juthatunk, mozoghatunk, vagy különböző játékokkal szórakoztathatjuk magunkat és barátainkat. Elsősorban azért, mert az egész programnak van egy olyan hangulata és lelkülete, amitől úgy érezzük: ez a nap más, mint a többi. Más, mert másként indult. Jobban, izgalmasabban. Ennek következtében bízunk abban, hogy ez így is folytatódik. És ez a hozzáállás már félsiker. 

Meglepő, de nincs belépő, csak regisztráció szükséges, és a szolgáltatásokért sem kell fizetni. A jógaoktató és a masszőrök is a pesthajnal családjának részei, így ingyen dolgoznak. Részben befektetésnek élik meg a reggeli műszakot, részben a mosolygós emberek őket is feltöltik. Megkötések nincsenek, mindenki azt csinál, amit szeretne, ami jól esik neki. Főképpen persze beszélget, ismerkedik és jól érzi magát. Egyedül az alkoholfogyasztást nem támogatják a szervezők, mondván, hogy bulizni másképpen is lehet. Február 24-én a Frappánsban a Mörk koncerten kívül például a jóga volt a legnépszerűbb.

Sarkadi Fannit és Kepecs Ivánt arról kérdeztük, hogy mi volt a céljuk a pesthajnallal, és mi az a tényező, amitől a program sikeres és fenntartható lehet. Elmondták, hogy ötletükből két hét alatt valósult meg maga az esemény, a hat fős pesthajnal-team által. Az első alkalommal százan látogattak el a Kekszbe, és ez jelentette számukra a bátorítást azzal kapcsolatban, hogy folytassák, amit elkezdtek. Iván kiemelte, hogy ő sem koránkelő, de azok közé tartozik, akik szeretnének ezen változtatni, tudatosságot vinni az életükbe és legalább egy hónapban egyszer bevállalják azt, hogy megváltoztatják a napi rutinjukat. 

Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e ebből a projektből élni, határozott nem volt a válasz. Most már csak hárman szervezik a programot, de mindenkinek van mellette másik foglalkozása is. „Az anyagiakat kivéve majdhogynem önfenntartó a dolog. Ez minket rövidtávon nem is aggaszt, mert a hosszútávban hiszünk. Rövidtávon egyébként sem jó, ha túlnyerészkedik valaki, mert azzal a másik oldal veszít.

Egészségesen, organikusan szeretne a pesthajnal növekedni, olyan célokkal, amiket tényleg meg lehet valósítani. Igyekszünk mindig úgy tervezni, hogy a célok összhangban legyenek a közösség igényeivel.” – mondta Iván. 

Ami a pesthajnal finanszírozását és a szponzorációs lehetőségeket illeti, egyfelől nincsen könnyű dolguk, másfelől pedig minden összejön. Hiszen a zenekarok ingyen lépnek fel, de ezen kívül természetesen biztosítaniuk kell különböző eszközöket is. Ezeket szponzorok segítségével oldják meg. A február 24-i alkalom során például mindezt a Frappáns fizette, de mindig vannak saját költségek (dekoráció, welcome drink, jógamatrac) is. 

A támogatást illetően elmondják, hogy voltak nagy multis próbálkozások, például a Danone részéről, de nem könnyű együttműködni ezekkel a cégekkel, pedig ez egy nagyon jó promóciós felület lenne. A reggeli időszakban használt termékeknek például nincs olyan helyszíne, ahol hatékonyan reklámhoz juthatnának. Az ő rendezvényük erre kiváló alkalom lenne, sok cég mégsem érzi benne az üzletet. Ettől függetlenül nem adják fel.

Fanni szerint „mindehhez még idő kell, így a pesthajnal valós tartalmi értékeinek elmélyítéséhez is, és bár egy lassú folyamatról van szó, de bízunk benne, hogy be fog következni.”

Profittal vagy profit nélkül, de a pesthajnal továbbra is népszerű, és hozza azt a szintet, amit a szervezők várnak és elvárnak. Bár egyelőre főképpen fővárosi viszonylatban gondolkodnak, profiljukat kihelyezett céges rendezvényekkel is bővítik, de tavaly például a VOLT és a STRAND Fesztiválon is bemutatkozhattak. 

Fanni és Iván szerint a pesthajnal egy teljesen hiánypótló történet, és ezt igazolja, hogy közösségi szinten van rá igény. A visszajelzések eddig pozitívak voltak, és van egy rendszeresen visszajáró réteg, akikre lehet alapozni. Próbálják bővíteni a repertoárjukat: új elem lesz például a jövőben, hogy minden alkalommal helyet kapnak koncertek is. Ettől azt várják, hogy növekszik a résztvevők száma. Az esély megvan rá: ha egy-egy zenekar közönsége esténként kifizeti a belépődíjat, miért ne tenné ezt reggel is. 

A reggeli buli egyáltalán nem szokványos, de annál izgalmasabb. Az ötletgazdák jól éreztek rá arra, hogy a zsúfolt budapesti hétköznapokban egyre többen a munkakezdés előtt járnak edzeni, vagy találkoznak barátaikkal egy kávé, reggeli erejéig. Ezt továbbgondolva kínálnak még több lehetőséget arra, hogy a reggelek is aktívan teljenek.  

szórakozás, buli, pesthajnal, jóga, masszázs, Sarkadi Fanni, Kepecs Iván Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317