Logomain

Fessük meg, majd vigyük haza a klasszikusokat

By Barna Péter 2016. február 26. 16:03

szerk at hg dot hu

Lead.gallery

FessNeki

Fotó: FessNeki – Facebook

C%c3%a9drus.gallery

Magányos cédrus

Fotó: FessNeki – Facebook

%c3%a9j.gallery

Csillagos éj

Fotó: FessNeki – Facebook

J%c3%b3.gallery

FessNeki

Fotó: FessNeki – Facebook

Sokan.gallery

FessNeki

Fotó: FessNeki – Facebook

Sokan2.gallery

FessNeki

Fotó: FessNeki – Facebook

Az alkotás nem csak jót tesz a személyiségnek, de kikapcsolódásnak is tökéletes. Erre épít a FessNeki, aminek lényege, hogy a leghíresebb festményeket alkothatják újra azok is, akiknek még a rajzolás is nehezen megy. Mindeközben pedig jól is érzik magukat. Do it yourself!

Az alkotás örömöt okoz. Erre a tapasztalatra alapoz a FessNeki, aminek lényege, hogy tehetségtől függetlenül egy művészeti instruktor segítségével az erre vállalkozók rekonstruálják a világ leghíresebb festményeit. Tulajdonképpen újraalkotnak egy-egy híres művet, majd hazaviszik magukkal. A lényeg magán a tevékenyégen, és azon van, hogy az alkotók közben jól érezzék magukat. Mivel a csoportok minimum hat fővel indulnak, a festés nem csak jó kikapcsolódási lehetőség, de közösségi élmény is lesz.

Éppen ezért a FessNeki többféle lehetőséget is kínál: céges csapatépítőként vagy karácsonyi programként, privát vagy születésnapi buliként egyaránt igénybe lehet venni a szolgáltatást. Így könnyebb elmélyíteni a kollegiális kapcsolatokat, feléleszteni a kreatív vénát, és még egy festménnyel is gazdagabb lesz az ember. Amit nem mellesleg ő készített. 

Sávai Rita társtulajdonost arról kérdeztük, hogy honnan jött az ötlet, illetve hogyan jutottak el addig, amíg megszervezték az első alkalmat. „Viszonylag hasonló dolgot próbáltam ki, amikor Amerikában jártam. Egy közösségi festésben vettem részt, és nagyon megtetszett. Aztán hazajöttem, és mivel a nővéremmel, Sávai Anikóval már régen gondolkodtunk valamilyen közös vállalkozáson, úgy döntöttünk, hogy megvalósítjuk ezt a tervet. Elhatároztuk, hogy nyitunk egy stúdiót.

Sőt, Európában az első ilyen stúdiót mi nyitottuk” – mondta, majd hozzátette, hogy kezdetekben a legnagyobb nehézség az volt, hogy ők nem művészek.

A nővére jogász, ő pedig közgazdász. Ezért úgy döntöttek, hogy festőművészek segítségét kérik, és velük közösen dolgozzák ki a fő koncepciót. Jelenleg négy művészt foglalkoztatnak, de ez a szám hamarosan ötre nő.

Az induláskor legfőbb szándékuk az volt, hogy alternatív szórakozást nyújtsanak. Ez nem egy tanóra, sokkal inkább arra vannak berendezkedve, hogy mindenki érezze jól magát. Emelett persze nagy hangsúlyt fektetnek a festésre is, de lehet közben beszélgetni, borozni és ismerkedni is, egyáltalán nincsenek kötöttségek. A nyitás 2014 decemberében volt, és a kezdeti nehézségek után 2015 májusában jutottak el odáig, hogy teltházas alkalmaknak adhattak helyet a stúdiójukban. Az ötletgazda szerint a legjobb marketing a szájhagyomány volt, főleg azért, mert sok a visszajáró vendégük. Annyira, hogy mára már a profilbővítésnél és a terjeszkedésnél járnak. Januárban ugyanis festőtanfolyamot indítottak, kezdő és haladó csoporttal. Ezen kívül tavaly ősszel Bécsben is szerveztek festést, és épp most szerződnek egy osztrák marketinges céggel annak érdekében, hogy ez rendszeressé váljon. Itthon is arra törekednek, hogy minél sokszínűbben tudjanak működni. Egyre több cég keresi meg őket, elsősorban csapatépítő-programként használva a FessNekiben rejlő lehetőségeket. Nyaranta pedig külső helyszínre is szívesen kiköltöznek, de vidékre is sokat járnak. 

„Világhírű képeket festünk meg, így próbáljuk közelebb hozni a művészetet azokhoz, akik életében a festészet nem feltétlenül játszik mindennapi szerepet." – fejtette ki Sávai Rita. 

„A munka során azonban a cél nem a másolás, hanem hogy a festményeken keresztül mindenki kifejezze azt, amit érez legbelül. Azt élvezik az emberek a leginkább, hogy úgy lépik át saját határaikat, ahogy azt máskor nem. Levetkőzik a gátlásaikat és elégedetten, sikerélménnyel távoznak.” – mondta, majd arról is beszélt, hogyan is működik az alkotói folyamat. „Lépésről lépésre haladunk. Természetesen nem klasszikus módon festünk, komoly forgatókönyvek vannak. Akril festéket használva könnyű alapozással indulunk, aztán fokozatosan kerülnek fel a különböző rétegek. Az elején mindenki izgatott és beszél, de aztán leáll a beszélgetés, mert elmélyülnek a festésben. Az instruktorok centiről centire elmondanak mindent, de persze nem kötelező ezeket az utasításokat követni, lehet közben kreatívkodni, sőt, talán az lenne a lényeg. Sokan, főleg a visszatérők ezt az utat választják. Ők a bátrabbak.” 

A legnagyobb népszerűségnek Gustav Klimt A csók című képe örvend. Érdekes összefüggést mutat azonban a népszerűség azzal, hogy időközben milyen kiállítás nyílik Budapesten. A Csontváry-tárlat hatására például az összes alkalom betelt, ahol a Magányos cédrus megfestése volt a feladat, de a Ludwig Múzeum pop art kiállítása után szervezett „Mona Lisa pop art” is nagyon népszerű volt. Éppen ezért próbálják követni a múzeumi trendeket is. Kedvencnek számít továbbá Monet Japán hídja és Van Gogh Csillagos éj című alkotása is. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kevésbé népszerű képeket is promotálják. 

A FessNeki tehát egy ötletes kezdeményezés, mely tökéletes arra, hogy az ember különleges egyéni vagy közösségi élményeket szerezzen. Nem mellesleg ráirányítja a figyelmet arra is, hogy a művészeteket nem csak befogadni, de kipróbálni is érdemes. 

 

festés, ludwig múzeum, FessNeki, Sávai Rita, Sávai Anikó, Klimt, Van Gogh, Csontváry, Monet, Mona Lisa Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317