Logomain

Hogyan működjön az okos város? Trendek, innovációk a városi közlekedésben és parkolásban

By HG.HU 2015. október 30. 14:01

szerk at hg dot hu

Parkol%c3%a1si_konf_3.gallery

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

Parkol%c3%a1si_konf_1.gallery

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

Parking_konf_2.gallery

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

Parkol%c3%a1si_konf_4.gallery

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

Az építészettől kezdve az energiaiparon át az IKT szektorig, a közigazgatás minden szintje és az önkormányzatok is érintettek abban, hogy Magyarország egyre több városát lehessen okos városként aposztrofálni. Mi szükséges ahhoz, hogy a város, ahol élünk intelligens legyen?

Harmadik éve keresi a választ és a lehetséges megoldásokat az okos városi közlekedés és parkolás kihívásaira, a CEE Parking Development Forum, Közép-Európa parkolási meet up-ja, amelyet minden évben megrendez a Magyar Parkolási Szövetség. A Fórumon - ahogy az okos városok fejlesztésében is - iparágak találkoznak, ingatlanbefektetők, városüzemeltetők, infokommunikációs és elektronikai fejlesztők, innovatív és zöld megoldásokban gondolkodó vállalkozások és az építőipar képviselői, szakemberei. Magyarország legfontosabb parkolási és mobilitási rendezvényét 2015. december 2-án, Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban tartják.

A Magyar Parkolási Szövetség harmadszorra rendez olyan konferenciát, amely nem csupán a szűk szakmai csoportokat kívánja megszólítani, hanem az autóipar, az energiaszolgáltatók, IT és telekommunikációs cégek magyar és külföldi képviselőit is. 2015-ös CEE Parking Development Forum fővédnöke, Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium, gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, aki köztudottan évek óta elektromos hajtású gépjárművel közlekedik és az Megújuló Energia Társaság (MASZOLÁR) elnökeként, már az EU képviselősége idején is foglalkozott azokkal a témákkal, amelyek a jövő garázsainak üzemeltetésében meghatározóak lesznek.

Iparágak találkoznak, ingatlanbefektetők, városüzemeltetők, infokommunikációs és elektronikai fejlesztők, innovatív és zöld megoldásokban gondolkodó vállalkozások és az építőipar képviselői.

Elektromos autók

Idén két olyan aktuális és izgalmas témával is kiemelten foglalkozik a CEE-PDF 2015. december 2-i rendezvénye, Budapesten a LARUS Rendezvényközpontban, mint a dugódíj és a dízel botrány hatásai. Az utóbbihoz kapcsolódva a GÉMOSZ elnöke, Gablini Gábor előrejelzéseit is meghallgathatjuk az elektromos autók és alternatív hajtányok elterjedését érintve. A köznyelvben dugódíjként élő, környzetterhelési díj fogalomhoz kapcsolódva a CEE – PDF-en bemutatják több európai város példáját is, olyanokat ahol vezettek már be dugódíjat és ahol másként oldották meg a környezetterhelés csökkentését, költségeinek a fedezetét - a kerekasztal beszélgetés moderátora, Szirmay Tamás építészmérnök, a Hungaropark Oktatási és K+F, innovációs bizottságának elnöke.

Megvalósulhat az álom: a gyors és egyszerű parkolás

Az elmúlt három évben számos olyan innovációt mutattak a be a PDF-en, amelyek hozzájárultak a városi közlekedés jobbá tételéhez, aminek szerves része a parkolás, ami akkor jó, ha gyors és mindig meg tud valósulni. Ezt hivatott segíteni a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is, amelynek elnöke, Veres Mihály is előadást a tart a rendezvényen. Mivel jelenleg egy gépjármű a nap 24 órájából 22 órát parkol, a garázsfejlesztések, azok az újszerű megoldások, amelyeket bemutattak, mindenképpen szükségesek, hogy a városlakók kényelmesebben, gyorsabban, környezettudatosabban tudjanak közlekedni. Így hát az IKT szektortól kezdve az ingatlan befektetőkön át az autóipar képviselőiig mindenki érdeklődve várja a legújabb ötleteket, fejlesztési terveket. Kugel Tibor, a Hungaropark alelnöke, a dugódíj kérdés köréhez kapcsolódva az ingatlanok, a hasznosítható városi parkolóhelyek relevanciájában tart előadást.

Amikor már az ember nem vezet többé

A legtöbb figyelmet kapott autóipar fejlesztések egyértelműen az önvezető autókra irányult az elmúlt években és ez a tendencia még jó pár évig kitart, hiszen hatásai nem csupán az autóiparra, de a környezetre, a társadalomra, a szociális kapcsolatainkra is érzékelhetőek lesznek. Ehhez a témához kapcsolódva Kocsis Ferenc Árpád, az Európai Parkolási Szövetség magyar munkatársa a közeljövő városi közlekedés trendjeiről, az elektromos- és önvezető autókról valamint a már Magyarországon is terjedő közösségi szolgáltatásról, a car sharingről tart előadásokat. A vezető nélküli autókban rejlő lehetőség számos ponton hozzájárul a városok intelligenssé tételéhez: car sharing, az online rendelhető saját autó és az, hogy a járművünk nem áll a 24 órából 23 órát parkolva, izgalmas időket vetít előre a városi közlekedés terén.

Az információtechnológia fejlődése lehetővé teszi, hogy sokkal gyorsabban, hatékonyabban feltárjuk az összefüggéseket, új tudást szerezhetünk az általunk használt rendszerekről, amikre reflektálva jobb életkörülményeket teremthetünk. Ez a fajta új intelligencia minél szélesebb körben történő elterjesztését és beépítését a különböző iparági képviselőkbe, tűzte ki célul a CEE-PDF és remélik, hogy ez a fórum nagyban hozzájárul város és annak működésének okossá tételéhez.

További információ a konferencia honlapján.

 

közlekedés, mobilitás, város, parkolás, okos város, car sharing Icon_print

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

CEE Parking Development Forum 2015

Kép parkingforum.eu

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317