Logomain

Merre tart Kína?

By HG.HU 2015. június 3. 07:50

szerk at hg dot hu

Miként vált a világ legnagyobb és a Nyugattól leginkább különböző országa a hagyományos copfok, kerékpárok, és a Maót idéző egyenruhák világából a gigantikus, vakító neonfényű metropoliszok, gyorsvasutak és felhőkarcolók országává?

A Kína látványos felemelkedésével járó változások mindannyiunk életét befolyásolják. Hogy ezeket a változásokat minél behatóbban ismerhessük meg, érdemes megtudnunk, miként vált Kína a hagyományos copfok, kerékpárok, és a Maót idéző egyenruhák világából a gigantikus, vakító neonfényű metropoliszok, gyorsvasutak és felhőkarcolók országává. A Pekingben élő Francesco Sisci nemrég megjelent, Merre tart Kína? című kötetében ezeknek a változásoknak ered a nyomába.

Merre_tart_k%c3%adna_bor%c3%adt%c3%b3.gallery

A kicsiny, ám annál izgalmasabb, olvasmányos stílusú kötetből megtudhatjuk például, hogy mit jelent a "kis császár" jelensége, miért szeretik a kínaiak az európai focit, és mit jelent a kínai globalizáció.

Az új évszázadra ezernyi szállal kötődünk egymáshoz, hiszen a gazdasági kapcsolatok és az internet egyre közelebb hozzák egymáshoz Keletet és Nyugatot.

Ez a rejtélyes és izgalmas, folyamatosan átalakuló, többezer éves kultúrával bíró hatalmas ország ma is keresi a helyét a világban. Növekvő gazdasági és politikai szerepéből adódóan, a XXI. században először kénytelen valóban globális világszemléletet kialakítani. Újra kell értelmeznie történelmét, amelynek következtében a gyökeres változástól sem riad vissza. Az elmúlt néhány évtizedben Kína számtalan régi hagyományáról mondott le: a poligám nagycsaládokat felváltotta az „egykézés”, a lapostetős házak helyére felhőkarcolók épültek, és a kínai nyelv is alapvetően megváltozott.

Míg Kínának korábban a nyugati változásokhoz kellett alkalmazkodnia, ma már a nyugati világ sem hagyhatja figyelmen kívül Kína hatását. A világ legnépesebb országa és második legnagyobb gazdasága a pekingi olimpiával és Mo Jen irodalmi Nobel-díjával a sport és a kultúra területén is bizonyított. Az új évszázadra ezernyi szállal kötődünk egymáshoz, hiszen a gazdasági kapcsolatok és az internet egyre közelebb hozzák egymáshoz Keletet és Nyugatot, így Francesco Sisci felhívja a figyelmet: a következő évtizedekben nekünk kell majd megérteni a frissen nyugatosodott kínai kultúra alapvető sajátosságait.

Francesco Sisci sinológus, szerző és újságíró. Olaszországban született és a’80-as évek óta él Kínában.

Publikációiból a Mandiner közölt válogatást:

Miért nem fog Kína széthullani?

Kína nagy ambíciói

Francesco Sisci: Merre tart Kína? Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, 2015. Ára 1500,- Ft

kína, város, könyvajánló, francesco scisci, merre tart kína, közép- és kelet-európai történelem és társadalom kutatásáért közalapítvány Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317