Logomain

Páratlan képdokumentáció az 50-es évekből: elkészült a Fortepan UVATERV leletmentése!

By HG.HU 2015. május 22. 13:47

szerk at hg dot hu

Rákosi Mátyás puhakalapjától a faluszéli kishidakig: 30 000 megmentett fotó az ötvenes évek Magyarországáról.

Az elmúlt két hónapban a Fortepan berkeiben sokszor felbukkant a furcsa hangzású UVATERV szó. "Történt, hogy évek óta tartó próbálkozások után tavaly decemberben lehetőséget kaptunk a hivatalosan Út- és Vasúttervező Vállalatnak hívott tervezőintézet fotóarchívumának feldolgozására" - foglalja össze a történetet a Fortepan közleménye. "Március elejére elkészültünk a válogatással, többezer síkfilm várta, hogy elkészüljön a repróállványunk és pár hét alatt digitalizáljuk a kiválasztott negatívokat. Március 12-én azonban váratlanul kiégett az alagsori helyiség és másfél napunk maradt, hogy kitaláljunk valamit a vízben ázó filmek mentésére. Szerencsére közel százan jelentkeztek a felhívásunkra és segítettek menteni a menthetőt – 30 000 negatívkockát vittek haza az önkéntesek kiáztatni, szárítani, archiválni. Nekik köszönhető, hogy a következő egy évben rendszeresen közölhetünk a megmentett fotókból."

Uvaterv_fortepan.gallery

Íme az első válogatás (csak véletlen, hogy épp Rákosi Mátyás puhakalapjával nyit)

http://www.fortepan.hu/?view=new

Ebben a 800 képes sorozatban a Vállalat kisfilmes (Leica) fotói láthatóak. A speciális füzetekben tárolt filmekre a cég fotósai általában riportanyagokat rögzítettek. Utazások, ünnepségek, avatások, sportnapok – ezeken az alkalmakon nehéz és értelmetlen lett volna a nagyméretű műszaki gépekkel fotózni, jobb volt a kisfilmes kamera. Az Agfa negatívokon a vasútállomás- vagy hídavatások mellett feltárul előttünk az ötvenes évek szedett-vedett Magyarországa is. A főváros mára szinte felismerhetetlenül megváltozott külső területei, a kivezető utak környéke, vagy a szisztematikusan dokumentált dunántúli (?) faluszéli kishidak a Fortepanról kevésbé ismert tájakra vezetnek minket. Ha van kedvük, segítsenek megfejteni, hol járunk pontosan?

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9204653

Márciusban röppent fel a hír, hogy a következő körben Klösz György fotóival találkozhatunk. Sajnos technikai okok miatt a Fortepan munkatársai nem tudták még feltölteni a Budapest Főváros Levéltára által felajánlott képeket, de ígérik, hogy a nyár elején látható (és szabadon felhasználható!) lesz a döbbenetes erejű hagyaték közel 2000 felvétele.

Addig pedig álmélkodjunk együtt az UVATERV ismeretlen fotósainak felvételein!

fotó, város, archívum, uvaterv, fortepan, tervezőiroda Icon_print

Az újjéptített Lánchíd terhelési próbája

Kép UVATERV/Fortepan

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317