Logomain

SANAA és Snøhetta: építészeti sztárparádé az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázaton

By HG.HU 2015. április 14. 16:27

szerk at hg dot hu

Snohetta_ligetbp.gallery

A Snøhetta első díjas terve

Kép ligetbudapest.org

Sanaa_ligetbp.gallery

A SANAA első díjas terve

Kép ligetbudapest.org

Sobejano_ligetbp.gallery

A Nieto Sobejano Arquitectos második díjas terve

Kép ligetbudapest.org

Bal%c3%a1zs_mih%c3%a1ly_ligetbp.gallery

Balázs Mihály Építészműterme második díjas terve

Kép ligetbudapest.org

Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum építészeti tervpályázatán a zsűri két világhírű építésziroda tervét sorolta az első helyre.

Két pályaművet is első helyre sorolt a bíráló bizottság az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázaton. A Pritzker-díjas SANAA és a Snøhetta tervét egyaránt kiemelkedő értékűnek ítélte a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri.  A két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét. A zsűri a pályázatok közül a két első mellett két második helyezettet is díjazott. A második helyezett a Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., valamint Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös terve lett.

A nyertes és díjazott tervek, illetve a benyújtott és érvényes pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg.

Az egyik nyertes, Snøhetta nevéhez fűződik többek között a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és Norvég Nemzeti Opera épülete, míg a SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte többek között a Louvre-Lens múzeum épületét.

A Liget Budapest Projekt keretén belül, Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének köszönhetően összesen öt új múzeum épül majd a Városligetben. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a FotóMúzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton.

A tavaly októberben meghirdetett meghívásos tervpályázat keretében a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére összesen 9 érvényes pályamű érkezett. A 380 000 euró összdíjazású versenyben a szakértői zsűri két első és két második helyezettet hirdetett ki. A bíráló bizottság szerint mindkét első helyezett terv építészetileg kiemelt értéket képvisel és ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogató szempontok alapján is világszínvonalúak. Magyarországon még soha nem versenyzett ilyen rangos építészmezőny egy épület megtervezésnek lehetőségéért.

„A sztárépítészeket is felvonultató, meghívásos pályázat célja az volt, hogy egy olyan modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, mely méltó a Városligethez és az egyik legfontosabb magyar közgyűjteményi együtteshez is”– mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A park csaknem 200 éves történelme során mindig is a kultúra és a szabadidő együttes helyszínét jelentette a város életében. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget visszanyeri történelmi funkcióját és a Liget mindenki számára többet nyújt majd mint most, legyen szó akár a kultúra, az ismeretszerzés vagy a  zöldfelületi kikapcsolódás iránt érdeklődő látogatókról.
A park és az épített környezet kapcsolata kiemelt fontosságú a Városliget megújulását szolgáló Liget Budapest Projekt során. A Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd. A park teljes megújítására a Városliget Zrt. idén tavasszal hirdet majd tájépítészeti tervpályázatot.

Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázata során a magyar és nemzetközi szakemberekből álló 11 tagú zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a zöldterületi szempontokat, a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot, az épület megközelítését) és a várható költségeket (bekerülési és üzemeltetési vonatkozásban) is értékelte. A Városliget Zrt. az elmúlt év októberében írt ki előminősítéses, kétfordulós, nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot (www.ligetbudapest.org/gallery) az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületének tervezésre.
***
Érvényes pályázatot a következő 9 építészeti iroda nyújtott be:

-    Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara
-    David Chipperfield Architects
-    Mecanoo
-    Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P.
-    Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA)
-    Snøhetta
valamint
-    a gmp International GmbH Architects and Engineers, Leonhardt, Andrae und Partner Beratende Ingenieure VBI AG, ZWP Ingenieur-AG, bogner.cc KG
-    a Henning Larsen Architects, Arup Engineering, Gallagher and Associates, Transsolar Energietechnik GmbH, MAN MADE LAND Bohne Lundqvist Mellier GbR
-    és a Davis Brody Bond Architects and Planners, Földes Architects, Buro Happold Engineering, Ken Smith Landscape Architect


Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázati bíráló bizottság tagjai:
Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Roueida Ayache építész, Paula Cadima, az AA London School of Architecture  tanszékvezető-helyettese, építész, Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti kritikusa, építész, Eva Jiricna, építész, Juhani Katainen, a Tampere University of Technology építész karának volt dékánja, építész, Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, építész,  valamint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítész, Finta Sándor, Budapest főépítésze, Füleky Zsolt, építészetért felelős helyettes államtitkár, építész, valamint Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, építész.

Forrás: sajtóközlemény

 

budapest, város, ludwig múzeum, liget budapest projekt, új nemzeti galéria Icon_print

A Snøhetta első díjas terve

Kép ligetbudapest.org

A SANAA első díjas terve

Kép ligetbudapest.org

A Nieto Sobejano Arquitectos második díjas terve

Kép ligetbudapest.org

Balázs Mihály Építészműterme második díjas terve

Kép ligetbudapest.org

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317