Logomain

Édenkert, Kaméleon és Luminor: Ők bútorozzák be Budapestet

By HG.HU 2015. március 26. 15:40

szerk at hg dot hu

Padgalambok.gallery

Padgalambok - Mindák Gergely és Páger László terve

Kép énvárosom.hu

M1fqzao2f2xacgymnposod2mzqkdvfp6t7vfpvfvghg.gallery

Nagy Dániel: Sit Together

Kép énvárosom.hu

Rd9k7qvn8zove1aewvejwcal1n9bgxhe9i1q-f3tace.gallery

Papp Dóra Csilla, dr Almási Balázs: Kaméleon

Kép énvárosom.hu

Qfoix-qhbfgcprbwa0qpnlvwbddvfb-7zliw3ry5r4s.gallery

Nyerges Viktória: Luminor

Kép énvárosom.hu

Bh3ppr4mwck1w8mdjokxmyl6wcut8xno91id-yhidgi.gallery

Kultúrgorilla és Studio Nomad: Parázs

Kép énvárosom.hu

1bvfljnc0ok7vnxpdqq-2ztprbxh1btyocranop2m94.gallery

Szabó Dávid: Hinta

Kép énvárosom.hu

Több mint 300 terv érkezett a budapesti utcabútor-pályázatra, íme a nyertesek!

Március 25-én a FŐKERT, az FKF, a Design Terminál és a Hello Wood sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhiredetésen jelentette be a “Bútorozd be a városod!” formatervezési pályázat nyerteseit. A sikeres pályázók a következő hetekben mentoráláson vesznek részt, amely során a Hello Wood szakemberei segítenek a prototípusok elkészítésében. Az elkészült bútorokat június 1-én, nyilvános kiállításmegnyitó és piknik keretében mutatják be a Városháza parkban. A zsűri iskolás, egyetemista és profi kategóriák mellett, 10 pályaművet közönségszavazásra jelölt, amelyekre www.énvárosom.hu oldalon lehet szavazni április 17-ig.

Egy közös gondolkodás elindítása is azzal kapcsolatban, hogy miért fontosak számunkra köztereink és milyen funkciókat tölthetnek be használóik életében.

Budapest parkjai, közterei és utcái léptéküket, stílusukat és hangulatukat tekintve sokszínűek, izgalmasak és eklektikusak. A köztereket egyre intenzívebben és sokoldalúbban használják a város lakói és a turisták, új kihívásokat és igényeket támasztva ezzel. A minden évszakra kiterjedő, folyamatos térhasználat időszerűvé teszi, hogy a köztereinken elhelyezett térelemeket a kreatív iparág szereplői és a város lakói közös erővel újragondolják, aktualizálják. A pályázat célja nem csupán a konkrét tervek és ötletek összegyűjtése volt, hanem egy közös gondolkodás elindítása is azzal kapcsolatban, hogy miért fontosak számunkra köztereink és milyen funkciókat tölthetnek be használóik életében. Ezt a közös gondolkodást erősítették a szervezők azzal, hogy három különböző kategóriában - iskolás, egyetemista, profi - hirdették meg a pályázatot. A modern városi igényeknek is megfelelő, megnövekedett igénybevételre és terhelésre alkalmas köztéri bútorok és bútorcsaládok, illetve hulladékgyűjtők tervei közül egy alkotást a közönség is külön díjazhat a www.énvárosom.hu weboldalon április 17-ig. A tervek támogatása, valamint a győztes pályázatok prototípusának megvalósítása mellett a kiírás nem titkolt célja volt az is, hogy felhívja a nagyobb vállalatok figyelmét a kreatív iparág résztvevőinek munkásságára.

A zsűrizésnél az egyik legfontosabb vizsgálati szempont az volt, hogy a pályázatok milyen újszerű megoldásokat, innovációt hordoznak, valamint a pályázatok kiértékelése során elemezték a köztereknél különösen fontos közösségi funkciók alkalmazását is. Hasonlóan fontos szempontot töltött be a tervek értékelésénél a fenntarthatóság, a megvalósíthatóság, környezetbarát látásmód valamint a  tervezői következetesség is.

Ahogy az iskolások látják

A Váci Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola 2.a osztályának tanulói a Károlyi Kert játszóterét tervezték újra. “A mi álmunk” koncepció keretében különleges játszótéri elemek tervrajzai készültek el, a mászókáktól a csúszdákon át egészen a padokig. A szakmai zsűri a szellemes, eredeti ötleteket az iskolai kategória megosztott első díjával jutalmazta, melyet a diákok Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől vehettek át. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjának, a gyümölcsformákat idéző bútorcsaládot tervező Ürmössy Barbarának Dr. Horváth Béla Ph.D, az FKF Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át a megosztott első helyezett oklevelét. Huszár András, a Hello Wood társalapítója adta át az egyetemisták és főiskolások kategóriájának első díját Lévai Leventének, akinek Tordu névre keresztelt utcabútora a parkokban található padok helyett nyújt kényelmesebb és környezetbarátabb alternatívát.

A profi kategória győztese a RÖNK+, vagyis Dányi Tibor Zoltán pályázata lett, amelynek lényege, hogy a budapesti parkokban évről évre újratermelődő fatömegek felhasználásával készülnének padok, utcai asztalok, kerékpártárolók, vagy akár tornapályák elemei is. A díjat Nagy Dénes, a Főkert Nonprofit Zrt. zöldterület-fejlesztési igazgatója adta át a profi győztesnek. Az FKF különdíját Dorogi Gabriellától, az FKF kommunikációs, PR és társasági kapcsolatokért felelős főosztályvezetőjétől Papp Dóra Csilla és dr. Almási Balázs vehette át multifunkcionális, szinte bármilyen típusú utcabútorként felhasználható, préselt-plasztik kompozit alapú tervéért.  Ezt követően Erdélyi Krisztina a Főkert Nonprofit Zrt. marketing és PR csoportvezetője kihirdette a közönségszavazásra jelölt 10 tervet, amelyekre a www.énvárosom.hu oldalon április 17-ig lehet szavazni.
 

A nyertesek listája:

ISKOLÁS KATEGÓRIA

megosztott I. helyezett

Ürmössy Barbara / Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Ált. Isk. és Gimnázium / AZ ÉDENKERT TERMÉSEI

Váci Utcai Ének-Zenei Ált. Isk. 2.A osztály / A MI ÁLMUNK
 

EGYETEMISTA KATEGÓRIA

III. helyezett Borbás Renáta, Szigony János / Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar / HINTA-PALINTA

II. helyezett Sághegyi Adél Laura / Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar / SPIN & SLIDE BÚTORCSALÁD

I. helyezett Lévai Levente / Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet / TORDU
 

PROFI KATEGÓRIA

III. helyezett Oravecz Júlia / Kultúrgorilla és Studio Nomad képviselője / PARÁZS

II. helyezett Nagy Dániel / SIT TOGETHER

I. helyezett Dányi Tibor Zoltán / RÖNK+
 

AZ FKF NONPROFIT ZRT. KÜLÖNDÍJA

Papp Dóra Csilla, dr. Almási Balázs / KAMÉLEON
 

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSRA JELÖLT PÁLYÁZATOK

Szabó Dávid / HINTA

Hágen Kata, Mester Petra, Péntek Ágnes / Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem / ORIGAMI

Mindák Gergely, Páger László / PADGALAMBOK

Nagy Nikoletta, Kovács Bettina / VIA University Collage, Denmark / BBB - budapest building bench

Nyerges Viktória / Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar / LUMINOR

Schéner Ildikó, Molnár J. Botond pályamunkája

Schreit Klaudia Anna / Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium / RAKODÓ és URBAN BALANCE

Seres Ádám Tibor / Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola / SAKKASZTAL

Tóth Laura /  Szent Margit Gimnázium / KÖZÖSSÉGI BÚTOROK

Ujhelyi Zsófia / TWEAK

A zsűri tagjai:  Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata; Szabó József vezérigazgató, FŐKERT; Nagy Dénes zöldterület-fejlesztési igazgató, FŐKERT; Dr. Horváth Béla Ph.D vezérigazgató, FKF; Huszár András építész, Hello Wood; Szemerey Samu építész, szakmai tanácsadó Design Terminál; Wilhelm Gábor elnök, Bútor Szövetség; Lakos Dániel, MOME; MgrA. David Karásek, mmcité résztulajdonosa és formatervezője; Habil. DLA Cosovan Attila tervezőművész, Co&Co Designcommunication; Gábor Péter PhD. ágazatvezető, XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.; Szalai Piroska kuratóriumi elnök, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány;

Fotóalbum itt érhető el.

budapest, pályázat, utcabútor, Design Terminál, köztér, város, bútorozd be a városod, köztéri bútor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317