Logomain

2300 új fotó és hamarosan a Klösz György-hagyaték a Fortepanon!

By HG.HU 2015. március 20. 09:32

szerk at hg dot hu

Az Uvaterv-katasztrófa után ezúttal pozitív hírek a nagyszerű fotóarchívum háza tájáról: 2300 új kép a friss menüpont alatt! És egy igazi bombahír: hamarosan a Klösz György hagyaték is a Fortepanon!

"Az elmúlt napok drámai izgalmai után kicsit visszakanyarodunk az eredeti feladatainkhoz. 2300 új képet szeretnénk megmutatni, amik mától a Friss menüpont alatt láthatóak és szabadon letölthetőek, publikálhatóak" - érkezett a híradás a Fortepan háza tájáról.

30623.gallery

"A januári frissítéshez hasonlóan, ezúttal is közel harminc adományozó/szerző fotóiból válogathattunk – és lenyűgöző dolgokat láttunk! Kivételesen nem csak a két háború közötti képek erősek, de a nyolcvanas évekből is sok mindent kaptunk. Jankó Attila Békés megyei sorozata és Erdei Katalin rendszerváltás-kori fotói feltétlen ide tartoznak. Folytatjuk több, régebben megkezdett családi archívum közlését (Vojnich Pál és Erky-Nagy Tibor albumait), és Péchy László katonatiszt, építész tízes években készült képeivel új sorozatot is kezdünk."

Vajon hány katona fotózhatott a Don-kanyar felé tartó csapatokból? És hányan értek haza a negatívokkal?

Az archívum kezelői válogathattak több meglepően érdekes, kisebb hagyatékból. Ide tartozik Bodó Emma fotográfus sorozata a hatvanas évek közepi veszprémi szanálásokról, illetve egy árverésen vett különös album 1904-ből, benne egy Keszthelyről Szarajevóba tartó utazás fotóival.

Ismét kaptak felvételeket az 1942-43-as keleti frontról, az élet furcsasága, hogy két album is érkezett ugyanabból a faluból, Gergelyi Béla és Jankovich Ignác honvédek képeivel. Vajon hány katona fotózhatott a Don-kanyar felé tartó csapatokból? És hányan értek haza a negatívokkal? És hamár II. világháború, Klenner Aladár révén részletes tudósítást kapunk a délvidéki bevonulásról, benne több drámai mélységű felvétellel.

"Mindig öröm, ha hozzánk hasonló gyűjtők fotóiból válogathatunk, ezúttal Nagy Beatrix Julianna és Hajdu András pazar kabinet- és városképeiből láthatnak válogatást. Kaptunk egy szokatlan sorozatot is, Hollandiából" - tudjósít a 3 SZ, azaz szerkesztők, szerzők és szkennelők. "A szerző Ed Sijmons, aki 1975-ben járt a feleségével Budapesten, karakteres riportot készített a döglődő városról."

Egyszóval, 2300 sosemlátott kép következik. A fotók időnként kiegészítik és erősítik egymást, máskor meg nem értjük, hogy készülhettek ugyanabban a városban, században, vagy családban.

És egy igazi bombahír így a végére: a Fortepan következő megjelenésében a magyar fotográfia-történet pionírjának, Klösz Györgynek a Budapest Főváros Levéltárában őrzött hagyatékával találkozhatnak. Nem hihetetlen?

fotó, város, archívum, fotózás, fortepan, fotóarchívum Icon_print

Budapest látképe a Várból 1907-ben

Fotó Fortepan/Lajtai László gyűjtése

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317