Logomain

Lángok martaléka lett a magyar építészettörténet 50 éve

By OM 2015. március 13. 15:05

szerk at hg dot hu

Kultúrtörténeti katasztrófa: a Fortepan közlése szerint elektromos zárlat miatt keletkezett tűzben elégett az Uvaterv digitalizálás előtt álló fotóarchívuma.

"Tegnap, egy óra alatt, megsemmisült az Uvaterv ötven éve, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remizek, szervízállomások dokumentációjával. Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait" - számol be a Fortepan Facebook-oldala a lesújtó hírről.

Erzs%c3%a9bet_h%c3%add.gallery

A bejegyzés szerint több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét; a gyűjtemény elektromos rövidzárlat okozta tűz martaléka lett - a hír azért is szörnyű, mert már folyamatban volt az anyag válogatása és feldolgozása. Jelenleg a szakemberek próbálják menteni, ami még menthető.

"A magyar építészet-történet ötven éve, és több tucat kiváló alkalmazott fotográfus életműve tűnt el egy nappal ezelőtt. ... Nem tudok mást mondani, mint hogy digitalizálni és megosztani kell minden fotókincset. Közgyűjteményeknek, magánszemélyeknek és intézményeknek, mindenkinek, aki történeti értékű fotográfiákat gondoz, vagy örökölt meg. És mi ebben szívesen segítünk." Fogadjuk meg, amíg nem késő!

Kép Derzsi Elekes Andor, Wikipedia

magyar építészet, építészettörténet, tűz, katasztrófa, archívum, uvaterv, magyar epiteszet, fortepan, modern magyar építészet Icon_print

Az Erzsébet híd a Petőfi tér felől

Kép Derzsi Elekes Andor/Wikipedia

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317