Logomain

Liget Budapest: Még versenyben a tervek az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázatán

By HG.HU 2015. január 12. 11:21

szerk at hg dot hu

Liget_ludwig_1.gallery

Liget Budapest Projekt

Kép ligetbudapest.org

Liget_ludwig_2.gallery

Liget Budapest Projekt

Kép ligetbudapest.org

Liget_ludwig_3.gallery

Liget Budapest Projekt

Kép ligetbudapest.org

Liget_ludwig_4.gallery

Liget Budapest Projekt

Kép ligetbudapest.org

Még egy magyar, a Földes és Társai Építésziroda is a második fordulóba került, amely a Buro Happold Engineering és a Ken Smith Landscape Architect, valamint a New York-i September 11 Memorial Museum egyik tervezőjeként ismertté vált Davis Brody Bond Architects and Planners-szel közösen pályázik majd.

Lezárult az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. A jelentkezést benyújtó építész irodákból 3 pályázó jutott a második, tervezési szakaszba, a már korábban meghívott 8 pályázó mellé. A magyarországi építészet történetében ilyen súlyú építészmezőny még soha nem versenyzett egy hazai középület megtervezéséért.

3 konzorcium, 8 meghívott

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatára meghívott hat külföldi és két magyar építésziroda mellett a referenciák által kiválasztott pályázók közt még egy magyar, a Földes és Társai Építésziroda is a második fordulóba került, amely a Buro Happold Engineering és a Ken Smith Landscape Architect, valamint a New York-i September 11 Memorial Museum egyik tervezőjeként ismertté vált Davis Brody Bond Architects and Planners-szel közösen pályázik majd. Tízedik helyen pályázhat a gmp International GmbH architects and engineers, a Leonhardt, Andrae und Partner Beratende Ingenieure VBI AG, a ZWP Ingenieur – AG és a bogner.cc KG irodákból álló konzorcium, míg tizenegyedikként a Henning Larsen Architects SA, az Arup Engineering, a Gallagher and Associates és a Transsolar Energietechnik GmbH-ból álló konzorcium jutott tovább a második fordulóba. A 3 konzorciumot, amely a 8 meghívott mellett részt vehet a kétfordulós, nyílt nemzetközi kiírásban a beadott referenciák, valamint a szakmai kompetencia és a pénzügyi alkalmasság értékelése alapján választották ki.

A döntőbe jutott 11 pályázó a részletes építészeti tervek elkészítését megelőzően január elején helyszínbejáráson és egyeztetésen vett részt a Városligetben, hogy a pályázati kiírás által meghatározott kritériumoknak minél inkább megfeleljenek a tervezett munkák. A magyar és nemzetközi szakemberekből álló 11 tagú zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett ugyanis a technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a zöld területi szempontokat, a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket (mind bekerülési és üzemeltetési vonatkozásban) is értékeli majd.

Eredmény áprilisban

A tervpályázat 345 000 euró összdíjazású és 2015 áprilisában hirdetnek majd eredményt. A pályázat célja, hogy modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény együttes, az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum.

A pályázatba meghívott építészirodákról

A Városliget Zrt. novemberben írt ki építészeti tervpályázatot (www.ligetbudapest.org/gallery) az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületének tervezésre. A pályázatra 8 kiemelkedő munkásságú külföldi és hazai építésziroda kapott meghívást: 6 világhírű külföldi építész iroda (Ateliers Jean Nouvel, David Chipperfield Architects, Mecanoo, Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA), Snøhetta) mellett a Zoboki-Demeter & Társaik Építésziroda, valamint Balázs Mihály Építész Műterme a BME Építészmérnöki Karával együtt is meghívást kapott a pályázatban való részvételre.

A Liget Budapest Projekt keretében az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeummal együtt öt új múzeum épül a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a Liget Budapest Projekt egyik alapvető eleme. Az Ötvenhatosok terén megvalósuló Néprajzi Múzeum, FotóMúzeum Budapest és Magyar Építészeti Múzeum épületeire, illetve a volt Hungexpo-irodák helyén épülő Magyar Zene Háza tervpályázatának eredménye 2014 decemberében került kihirdetésre, míg a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum tervpályázatában 2015 áprilisában hirdetnek győztest.
 
Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat, s az épületek 2018 tavaszán kerülnek átadásra. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázati bírálóbizottság tagjai

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Roueida Ayache építész, Paula Cadima, az AA London Shool of Architecture  tanszékvezető-helyettese, építész, Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti kritikusa, építész, Eva Jiricna, építész, Juhani Katainen, a Tampere University of Technology építész karának volt dékánja, építész, és Klaus Albrecht Schröder, a bécsi Albertina főigazgatója, valamint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítész, Finta Sándor, Budapest főépítésze, Füleky Zsolt, építészetért felelős helyettes államtitkár, építész, Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, építész,  A bíráló bizottság póttagjai: Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, építész, Katona András, az Építészetért és építésügyért felelős államtitkárság főosztályvezetője, építész, Perényi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense, építész, és Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke, építőmérnök.

Forrás: sajtóközlemény/ligetbudapest.org. A projektről írt további cikkeink itt olvashatók.

építészet, budapest, tervpályázat, város, városliget, epiteszet, liget budapest projekt, új nemzeti galéria - ludwig múzeum, múzeumi negyed Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317