Logomain

A pesti gettóra emlékezik a Klauzál téren nyílt kiállítás

By HG.HU 2014. december 1. 18:43

szerk at hg dot hu

Ki%c3%a1ll%c3%adt%c3%a1s.gallery

A pesti gettó emlékezete kiállítás

Kép © Erzsébetváros Önkormányzat

Klauz%c3%a1l_t%c3%a9r.gallery

A pesti gettó emlékezete kiállítás

Kép © Erzsébetváros Önkormányzat

Kort%c3%a1rs1.gallery

A pesti gettó emlékezete kiállítás

Kép © Erzsébetváros Önkormányzat

Pesti_gett%c3%b3_4.gallery

A pesti gettó alaprajza

Kép © Wikipedia

A gettórendelet kibocsátásának hetvenedik évfordulóján nyílt Klauzál téri kiállítás a pesti gettóba zárt emberek ezreinek, a háború végnapjaiban értelmetlenül el- és meghurcoltaknak, az áldozatoknak kíván emléket állítani.

Az egykori gettó helyszínén felállított épületben 2015. január 18-ig látogatható a fiatal kortárs művészek e témára reflektáló alkotásait, valamint a tragédiát megörökítő archív fotókat bemutató tárlat. A téren a gettóra emlékeztető zárt, magas falak mögött kialakított épületben fiatal kortárs művészek fejezik ki elgondolkodásra ösztönző alkotásaikkal személyes viszonyukat a helyhez és a tragikus eseményekhez. A kiállítók, a holokauszt utáni „harmadik generáció” tagjai, saját művészi eszköztáruk, stílusuk és módszerük alkalmazásával reagálnak alkotásaikkal a hely tragikus emlékeire. A kiállító kortárs alkotók: Koós Gábor grafikusművész, Magyarósi Éva képzőművész, Moizer Zsuzsa képzőművész, Rabóczky Judit szobrászművész, Réthey-Prikkel Tamás fotóművész, Sándor Krisztián festőművész, Solt András grafikusművész, valamint Tranker Kata képzőművész.

Erzsébetváros legsúlyosabb drámája

Az építmény külső falán eddig a nyilvánosság előtt kevésbé ismert, megrendítő archív fotókon kísérhetjük nyomon a gettóhoz kapcsolódó történelmi eseményeket. A tárlat szembesíti a látogatókat Erzsébetváros történetének legsúlyosabb drámájával, a nyilas terror és a város ostroma idején e területre kényszerített mintegy 70 ezer ember életének borzalmaival és ezrek mártírhalálával.
”A pesti gettó emlékezete” című, Klauzál téri kiállítás megnyitóján Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala – Városrehabilitációs pályázatán méltón nyert az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, hiszen Budapest 100 évvel ezelőtt még az európai zsidóság egyik központja volt, és többek között ennek a ténynek is köszönhette világvárossá fejlődését. 
Hutiray Gyula Erzsébetváros alpolgármestere azon 70 évvel ezelőtti eseményeket idézte, melyek soha nem merülhetnek feledésbe, hiszen azokon az utcákon járunk, ahol az itt elkövetett borzalmakról a kiállítás képei tanúskodnak. Az alpolgármester kiemelte, hogy a gettó felszabadulása után sem értek véget a megpróbáltatások, hiszen több ezren hunytak el a gettó két hónapos időszaka alatt szerzett betegségek által.
Szabó Noémi művészettörténész alábbi, elgondolkoztató szavai zárták a megnyitót (...) Azonban mindennél fontosabb, hogy e szabadtéri installáció, kilépve a múzeumi csarnokok, a tiszteletet parancsoló intézmények és konferenciatermek zárt tereiből, innen a köztérről, a múlt eseményeinek valódi színhelyéről szól a legtágabb értelembe vett közösséghez. Mindenkihez. Ekképpen a Klauzál tér emlékektől terhes múltjának és viharvert jelenének egymásra rakódott és összefonódó rétegei nyújthatják a leghitelesebb díszletét e kiállításnak. 

A holokauszt utáni harmadik generáció

A résztvevő művészek az un. holokauszt utáni „harmadik generáció” tagjai (mind a 80-as évek környékén születtek). A vészkorszakhoz fűződő családi érintettségük vagy közösségi tapasztalatuk roppantul sokféle, azonban tágabb értelemben vett kulturális identitásuknak mégis szerves részét képezi a holokauszt traumája és az arra adott, önvizsgálatból fakadó egyéni válasz.
A Klauzál téri kiállítást létrehozó VII. kerületi önkormányzat célja, hogy a 70. évfordulóra készült emlékkiállítást követően, a Csányi utca 5. szám alatt a Klauzál téri jelenlegi kiállítás anyagait is befogadó olyan épület fogadhassa a látogatókat, amely Erzsébetváros zsidó lakosságának több száz éves helyi történetét, az egykoron itt élők mindennapjait, kultúráját tárja az érdeklődők elé. A kiállítás főrendezője Jáki Monika városfejlesztő. A kiállítás rendezéséhez segítséget nyújtott Szabó Noémi művészettörténész, ötletgazda: Dombi Gábor, kurátor: Bársony István, építész.

 

budapest, holokauszt, város, 7. kerület, klauzál tér, 2. világháború, a pesti gettó emlékezete kiállítás, pesti gettó Icon_print

A pesti gettó emlékezete kiállítás

Kép © Erzsébetváros Önkormányzat

A pesti gettó emlékezete kiállítás

Kép © Erzsébetváros Önkormányzat

A pesti gettó emlékezete kiállítás

Kép © Erzsébetváros Önkormányzat

A pesti gettó alaprajza

Kép © Wikipedia

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317