Logomain

Extrém paraziták

By HomeGarden 2006. augusztus 23. 00:00

szerk at hg dot hu

A napokban a Spiegel online-on közzétett gEAr-féle paraziták sok mindenben eltérnek a műfajban utazó építészelődök parazitáitól. A gEAr non-profit szervezetet 2002-ben alapította két fiatal építész, Narineh Mirzaeian és Sven Neumann.


A napokban a Spiegel online-on közzétett gEAr-féle paraziták sok mindenben eltérnek a műfajban utazó építészelődök parazitáitól. A gEAr non-profit szervezetet 2002-ben alapította két fiatal építész, Narineh Mirzaeian és Sven Neumann.

63569_cikk20130531-31141-1mmd7bm.gallery

Mint honlapukon írják, céljuk „problémás társadalmi és kulturális állapotok, védtelen fizikai elemek, véletlenszerű helyzetek vagy félbemaradt koncepciók felfedezése, és ezek kombinálása új design-ötletekkel, radikális tendenciákkal a tudomány és a technológia területéről vagy természeti és tektonikai jelenségekkel”. Mint a társaság neve, gEAr (holmi, szerkezet, fogaskerék) is sugallja, sokféle jelentésréteg mozgósításáról van szó, amelyek a megállapodott jelentések feltörésén, és váratlan újak létrehozásáról szól.

A parazitákat intézményesítő építészeket a kilencvenes évek közepe-vége felé elsősorban az foglalkoztatta, hogy milyen beavatkozásokkal adaptálható a hagyományos urbánus táj olyan új igényekhez, mint az individualizált lakóterek, a nem szabványosított építőipar elemek használata, és az ökologikus működés. Hogyan viszonyulnak a mobil, könnyű szerkezetek az agyonszabályozott épített környezethez, a történeti városszerkezethez? Ezekből a kérdésekből született Rotterdamban egy tervezési felkérés, amire számos nemzetközi építésziroda reagált. A tervekből végül egy rotterdami projekt és a Parasite Paradise című könyv valósult meg, a Holland Építészeti Intézet, a NAi kiadásában.

A jelenleg használaton kívüli, rotterdami Las Palmas üzletház tetejére helyezett, egyébként tetszőlegesen kombinálható faelemekből álló zöld parazita (Korteknie and Stuhlmacher Architecten) mára a parazita-építészet világhíres ősetalonja. Hasonlóan építészeti kérdésként vetődött fel a rotterdami Oosterhuis-Lénárd párosban a legkülönbözőbb városi szituációkban elhelyezhető, rugalmas, fluid konténerek ötlete, amivel egy várható holland lakásépítési boom-ra reagáltak. Parazitáik rugalmasan hajtogatott, bárhol, bármilyen célra felhasználható biomorf formák, igazi élősködők, amennyiben a meglévő infrastruktúrára telepíthetőek rá.

Neumann, és hozzá hasonlóan Michael Rakowitz építész-képzőművész számára a paraziták bevetése politikai statement. Rakowitz – aki idén tavasszal a Trafóban is kiállított – New York és Boston házainak szellőzőkimeneteit használta arra, hogy a hajléktalanok számára felfújt ideiglenes szálláshelyeket fűtse. Ez a projekt is azzal a kérdéssel hozakodik elő, hogy mennyire alkalmasak a mai nagyvárosok arra, hogy kiszolgálják az urbánus létformákat, igényeket? Neumann biomorf elemei megfigyelő- vagy túlélő-felszereléseknek tűnnek olyan extrém krízishelyzetekben - hurrikán, áradás, elsivatagosodás vagy éppen bombatámadás -, amelyek manapság egyre kevésbé számítanak ritkának.

Persze Neumann, aki a biomorf építészsztárok műhelyeiben - korábban Greg Lynnél, jelenleg pedig Frank Gehrynél - dolgozik, elsősorban virtuális világokat hoz létre, amikor a csecsen háború képeit manipulálja a lerombolt házak falaira tapadó-becsapódó piócákkal vagy a sivatagban felfújható kagylókkal. Hogy az ilyen és hasonló szélsőséges helyzetekből pattannak ki az új design-ötletek és építészeti megoldások, a Saatchi & Saatchi ügynökség idei nyertes innovációja is tanúsítja: két fiatal találmánya, a betonvászonból készült sátor pillanatok alatt hosszútávra menedéket nyújthat katasztrófa sújtotta közösségeknek.

Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317