Logomain

Ismét Szoborünnep az Ybl Egyesülettel!

By HG.HU 2014. május 30. 09:47

szerk at hg dot hu

Az Ybl Egyesület szervezésében megvalósuló Szoborünnep a szobrászok, szobrok, építészet és szobrászat kapcsolatának ünneplésére teremt lehetőséget.

A nyilvánvaló tényt az építészet és szobrászat, a szobrászat és épületszobrászat együtthatását népszerűsítő, az Ybl Egyesület rendezésében 2011 óta megvalósuló Szoborünnep dátuma Izsó Miklóshoz kötődik. A rendezvénysorozatot idén május 28-június 7. között rendezik meg.
Egy mai kortárs épület műtárgyként is értelmezhető, illetve egy kortárs szobor sokszor építményként is hat. A műemlékeknél, így Ybl Miklós alkotásainál sem szétválasztható az épület és az épületszobrok értékelése. A köztudatban sokszor hiszik, hogy a szobor minden része szobrászművész alkotása, pedig a szobrok talpazata, a szobrászművészek alkotásait tartó építmények építőművészek alkotásai. Említhetjük Ybl és Izsó vonatkozása miatt az 1882-ben felállított, Reményi Ede hegedűművész kezdeményezte, Izsó Miklós mintája nyomán, Huszár Adolf készítette Petőfi szobrot, amelynek talpazatát, s a szobrot körülvevő rácsot Ybl Miklós tervezte.

Iv_szobor%c3%bcnnep.gallery

Szoborünnep országszerte

Talán Magyarországnak egyetlen olyan kis települése sincsen, ahol ne lenne legalább egy első vagy második világháborúra emlékeztető honvéd emlékmű, vagy „Mária (Pestis-) szobor”, egyre több az 56-os forradalomra emlékeztető köztéri alkotás. De ismertek azok a köztéri szobrok is, amelyek a település, vagy bizonyos budapesti kerület szülöttjét, valamikori ott élőjét, jelentős személyiségét ábrázolják.
Tehát az egész országban mindenütt van lehetőség a szobrászok, szobrok, építészet és szobrászat kapcsolatának ünneplésére, az illető köztéri szobor közterén együtt örülhet az adott kis közösség a művészet, a szépség megnyilvánulásának.
A programokról bővebben itt olvashatunk.

szobrászat, város, köztéri alkotás, ybl bicentenárium, ybl egyeseület, ybl szoborünnep, iv. szoborünnep Icon_print

A IV. Szoborünnep megnyitója

Kép © Ybl Egyeseület

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317