Logomain

Húsz év múlva életforma lesz a környezettudatos építészet

By HG.HU 2014. május 20. 11:19

szerk at hg dot hu

A zöldépítés nagy mumusa a körbemutogatás, ugyanakkor van rá esély, hogy hamarosan nemcsak a külföldi rendszerek szerint, hanem egy hazai szisztéma alapján is értékelhetjük a zöld épületeket - többek között ezt is megtudhatjuk Baross Páltól, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete új elnökétől bemutatkozó interjújában.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének április végi közgyűlésén Baross Pál személyében új elnököt választott a szervezet tagsága. A rendkívül gazdag szakmai múlttal rendelkező, kerttervező mérnökként diplomázó, majd a várostervezés és ingatlanfejlesztés területén nagy gyakorlatot szerző szakembernek egyhangúlag szavazott bizalmat a tagság. Az interjúban az új elnök az Egyesülettel kapcsolatos célkitűzéseiről és a fenntartható építés hazai helyzetéről beszél.

Baross_p%c3%a1l_portr%c3%a9_portfolio_ok.gallery

Említetted a közgyűlésen a bemutatkozó beszédedben, hogy szeretnéd, ha jobban előtérbe kerülne az elnökséged alatt a fenntartható építés üzleti oldala, ezt milyen eszközökkel kívánod elérni?
Baross Pál:
Az alapító tagok ezelőtt öt évvel elsősorban építészeti kihívásként fogalmazták meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének misszióját, mostanra azonban már látjuk, hogy ennek sok gazdasági, beruházási vetülete is van. Állítom, hogy mára már a „piac elfogadta” a zöld gondolkodást és a jövőben koncentrálunk kell azokra a piaci szereplőkre, akik az üzleti modelljük központjába állítják a környezettudatos innovációt. Remélem, hogy ez a kör az ingatlanfejlesztők és üzemeltetők mellett egyre több építész- és mérnökirodát is magába foglal majd.

Fontos célkitűzésként jelölted meg a hazai környezettudatos minősítő rendszert, látsz rá esélyt, hogy ez akár még az idei évben elkészülhet?
Baross Pál:
Nem hiszem, hogy ezt a munkát be lehet fejezni 2014-ben, de el lehet kezdeni és ki lehet jelölni az irányokat. A HuGBC-nek tagja egy tucat nemzetközi minősítési akkreditációval rendelkező szakember, és ők az elmúlt három évben több százezer négyzetméter irodát, raktárt, kereskedelmi egységet minősítettek a piacon. Ez egy olyan szakértelem-többlet, amivel semmilyen más szervezet nem rendelkezik. A lényeg, hogy ne az „energiakreditekre” koncentráljunk – amit több szervezet amúgy is lefed – hanem a környezettudatos építészet többi elemére, mint amilyen az elhelyezkedés, az egészséges munkahely kialakítása, a vízgazdálkodás, az anyaghasználat, a közlekedési kapcsolatok vagy az üzemeltetés.

A már említett kettőn kívül melyek a legfontosabb céljaid, távlati terveid, amelyeket szeretnél megvalósítani az elnökséged alatt?
Baross Pál:
Nagyon fontosnak tartom a „munkacsoportok” szervezettségének elősegítését. Ahogy az egész környezettudatos építészet egy interdiszciplináris szemléletre épül, úgy tagjainknak is időt kellene tudni szakítani az egymással való közvetlen kapcsolattartásra, vélemény- és tapasztalatcserére. Az öt évvel ezelőtti alakuláshoz képest ma már sokkal szélesebb körből tevődik össze tagsági létszámunk, és ami a legfontosabb, sokkal differenciáltabb üzleti kontextusban vetődnek fel a környezettudatos építészet innovációs lehetőségei. 

Hogyan látod most a hazai fenntartható építés helyzetét, melyek a legnagyobb hiányosságok? Az Egyesület tud-e ezek ellen tenni?
Baross Pál:
Ami legjobban bosszant, az a „körbemutogatás” inerciája. Én terveznék, de nincs aki megrendelné, én megrendelném, de nincs rá igény, én kibérelném, de nincs ilyen termék, a zöld az drága, a zöldnek nincsen kereskedelmi értéke, és így tovább. Költségmumusok... Az Egyesület sokat tud tenni a körbemutogatás megszüntetéséért, mert minden tagunk, minden vállalatunk már legyőzte a költségmumust. Mindannyiunkban megvolt valamikor ez a gátlás, de túl vagyunk rajta. Nincs költségmumus. Váci Mihály egy verséből idéznék: „Nem elég csak útra lelni, az úton menni kell! Nem elég elindulni, de mást is hívni kell!”.

A hazai minősítő rendszer szisztémáját a külföldiekhez (pl. LEED, BREEAM) hasonlóan képzeled el, vagy kívánatosak lennének azokhoz képest lényeges különbségek? Illetve szerinted egy befektetőt mi motiválhat majd, hogy az előbb említett rendszerek mellett megszerezze a hazai szerint is a minősítést?
Baross Pál:
Ez egy nagyon komplex kérdés, amelynek megválaszolása először az Egyesületen belül, majd reményeink szerint bekapcsolódva a kormányzati programokba is, 2014-15 nagy feladata lesz. Én az egyszerűsítés irányát fogom javasolni, mert a lemaradás nem a befektetői piacon, hanem a közösségi szektorban van. A befektetőknek és EU-szponzorált projekteknek globális minősítés szükséges, a hazai piacnak egyszerű, átlátható, és könnyen alkalmazható eszközökre van igénye.

Nagyon sok országban dolgoztál külföldön, lenne olyan gyakorlat, amelyet szívesen látnál itthon is?
Baross Pál:
Persze lehetne szemezgetni, ez volt jó itt, az meg ott. De a stratégiailag jó út, amit itthon is szívesen látnék, az a piaci és kormányzati együttműködés. Az Egyesületnek erre a dialógusra kell felkészülnie.

Egy ideális forgatókönyvet figyelembe véve, hogyan szeretnéd látni a zöldépítés hazai helyzetét 20 év múlva?
Baross Pál:
Meggyőződésem, hogy a zöld építészet az egy innovációs pálya, mégpedig ahogy azt a menedzsment szakirodalom fogalmazza, „distruptive innováció” (megbontó, új piacot és új felhasználókat teremtő innováció). Egyszerűen új pályára tereli a gondolkodást és az üzleti gyakorlatot. Húsz év múlva a környezettudatos építészetet nem technológiának, hanem életformának fogjuk tekinteni.

Hogyan lehet bekapcsolódni az Egyesület munkájába?
Baross Pál:
A szakmai munkába többféleképpen is be lehet kapcsolódni, a tagságnak többféle formája van: a tagok lehetnek tiszteletbeli, társult és rendes tagok. A szervezet tagjai például részt vehetnek a szervezet szakmai tevékenységében, szavazhatnak a közgyűlésen, tisztségviselésre választhatnak és választhatók, vagy éppen kedvezményesen részt vehetnek az Egyesület rendezvényein (számos szakmai rendezvényen, konferencián, továbbképzésen).

Forrás: Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)
  • Név:
  • Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)
Iparág:
Építészet
Weboldal
Leírás:
A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) olyan a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés, mely célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.

építészet, fenntartható építészet, leed, zöld építészet, fenntarthatóság, város, magyar környezettudatos építés egyesülete, hugbc, breeam, épületminősítő rendszerek, inetrjú, epiteszet, baross pál Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317