Logomain

Budapest100 a Teleki téren is

By HG.HU 2014. április 25. 20:46

szerk at hg dot hu

Idén 101 éves a Teleki tér 1-2 alatt található lakóház, a környék egyik legizgalmasabb múltra visszatekintő épülete. A lakóház idén is részt vesz az építésük 100. évfordulóját ünneplő házak rendezvényén, amely az elmúlt években az egyik legsikeresebb civil kezdeményezéssé vált Budapesten.

Az 1913-as építésű ház izgalmas, fordulatokban gazdag 101 évet tudhat magáénak. A visszaemlékezések szerint nagyrészt zsidó származású lakóknak otthont adó épületben működött a környék egyik zsidó imaháza, majd az ezt követő években pártirodaként használták a helyiséget. A ház lakossága 1945-ben és 1956-ban kétszer is jórészt kicserélődött, de az épület még ma is a Teleki tér egyik legnagyobb lakóháza.
Múltidéző kávéházi hangulattal, háztörténeti sétával és kiállítással várják az a Teleki tér 1-2 látogatóit április 27-én vasárnap délelőtt 10 és délután 5 óra között. Egy izgalmas - a pincétől a lenyűgöző kilátást nyújtó tetőre vezető séta után - egy olyan kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, amelyeket a ház önkéntesei régi és új tervrajzokból, fotókból és életképekből állítottak össze.
A Budapest100 program célja kettős: egyrészt lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők bepillanthassanak olyan házak falai közé, ahova egyébként nem lenne lehetőségük, másrészt a szervezők a lakókban is tudatosítani szeretnék, milyen történelmi falak között élik mindennapjaikat. Az építészeti értékek mellett az épített környezet is hangsúlyt kap a rendezvényen: a Teleki téren egy éve elindult egy közösségi parkot építő projekt, ahol egy uniós pályázat koncepciótervét gondolta tovább az önkormányzat, a helyi lakosok és az Újirány Csoport. Délután 3 órától „Milyen lesz a Teleki tér?” címmel a közösségi tervezés tapasztalatairól  kezdeményez beszélgetést  a tervezésben részt vevő lakosok egyesülete és a tervezőcsoport. 
Időpont: április 27., 10 és 17 óra között
Helyszín: Budapest VIII, Teleki László tér 1-2

Budapest100_teleki.gallery

budapest, építészettörténet, program, város, várostörténet, budapest100, teleki tér Icon_print

A Teleki tér 1-2.

Kép © Telek-Nay Ágnes, Csizmadia Gabriella

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317