Logomain

Csillagvizsgáló és városséták: a Budapest100 gyöngyszemei 2.

By HG.HU 2014. április 25. 11:37

szerk at hg dot hu

Séta az Igazságügyi Palotában, egy néhai jéggyárban, a Könyves Kálmán Gimnázium csillagvizsgálójában - cikkünkben a Budapest100 során megtekinthető közintézmények, illetve városi séták közül szemezgettünk.

Lakóházak mellett intézményeknek helyet adó százéves épületekben is túrákat tehetünk: a Szent László Gimnázium, az Igazságügyi Palota és az Orosz Kulturális Központ csak néhány a bejárható helyszínek közül. A tematikus városi séták pedig a száz évvel ezelőtti Budapestet hozzák testközelbe. A programokról részletesen a kezdeményezés honlapján és facebook oldalán tájékozódhatunk, a letölthető programfüzet itt található. Válogatásunk első része, amely a lakóközösségek kezdeményezésseiből emel ki néhányat, ezen a linken található.

1

Gimnázium Lajta Béla módra
ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

Budapest100_radn%c3%b3ti.lead_1

1892 és 1895 között három alapítvány is létesült egy általános zsidó középiskola felállítása érdekében, amelyben az alapítványtevők a zsidó elit növekvő vallási közömbösségének és ezzel járó identitásvesztésének az ellenszerét remélték megtalálni. A vázlattervek kidolgozására az iskola-építészetben egyaránt jártas Lajta Bélát és Hegedüs Ármint kérték fel, a megbízást Lajta nyerte el. A GAzdag programkínálatból: 20 éves a Szellemkép Szabadiskola – részlet a Fényírók városa című fotókiállításból; sütemények 100 éves receptek alapján, barangolás az iskola épületében; tetőtől a kazánházig – épületbejárás a Hosszúlépés. Járunk? szervezésében; Lajta Béla, a századforduló építésze, a nemzeti stílus keresésétől a huszadik századi modernig – Kőnig Tamás építész előadása; Lajta-épületek nyomában – séta Kőnig Tamás építész vezetésével. Gyülekező Cházár András u. 10. Részletes program itt.

2

Kincskeresés a Bajza utcai általános iskolában
Bajza utca 49-50.

Budapest100_bajza.lead_3

Formabontó oktatás – séta egy 100 éves iskolában  - történelem óra a homlokzat díszeinek segítségével, fizikaszertár és padlásbejárás! Részt vehetünk a homlokzat díszeinek segítségével történelem órát tartunk, majd a régi fizikaszertárba is bepillantunk, a könyvtár régi Ablak-zsiráfjaiban felkutatjuk a rendszerváltás következményeit, végül pedig a padlásra is felsurranunk. A BME Építész Klub tagjai a rajz és térábrázolás alapjaival ismertetik meg a látogatókat, majd épületismereti kincskeresés következik kicsiknek és nagyoknak, továbbá Pop Up Pest interaktív társasjáték a kultúrAktív egyesület jóvoltából. Részletes program itt.

3

Az Orosz Kulturális Központ
Orosz Kulturális Központ az Andrássy úton

Budapest100_orosz_kultur%c3%a1lis.lead_3

Az Orosz Kulturális Központnak otthont adó épületben (OKK) a XIX. század végén az itt álló épületben lakott Hubay Jenő, a kiváló magyar hegedűművész, zeneszerző , pedagógus, akinek előadó-művészete nagy elismerést vívott ki külföldön is. Egyebek között szoros kapcsolatban állt vele Johannes Brahms, a kiváló német zeneszerző és zongoraművész. Az Andrássy út átépítése során építész kollégája, Sváb Gyula megrendelésére Benes Imre korai szecessziós premodern stílusban épített villát ezen a helyen. Részletes program itt.

4

Gimnázium csillagvizsgálóval
A Könyves Kálmán Gimnázium

Budapest100_k%c3%b6nyves.lead_3

A pesti iskolák telítettsége miatt szükség volt egy helyi gimnázium felállítására. Többszöri kísérletezés után 1905. július 29.-én határozatilag kimondta a gimnázium létesítését a községi képviselő-testület. Ugyanezen év szeptember 4.-én meg is nyíltak az iskola kapui. Teljes kifejlődése az 1911/12. tanévben fejeződött be, nyolcosztályos főgimnáziummá vált. Az iskolában tanított 1911-12-ben Babits Mihály, a híres költő is. Újpesti élményeit Kártyavár című regényében fogalmazta meg. Óránként induló séta a fizika szertárban, a könyvtárban, a csillagvizsgálóban, a díszteremben. A csillagvizsgálóban bemutató és vetítés az iskola csillagászainak legjobb fotóiból. Részletes program itt.

5

Kúria, Igazságügyi Palota
Markó utca 16.

Budapest100_k%c3%baria.lead_3

Míg az igazságszolgáltatás csúcsszerveinek elhelyezése a századfordulón már megoldott volt, az igazságügy-minisztériumnak nem volt valódi otthona: részben a Földművelésügyi Minisztérium épületének egy részét használta, részben más épületek helyiségeit bérelte. 1911 márciusában született meg a döntés, hogy az igazságügyi tárcának otthont adó épület a Markó utca 16. szám alatt telken épüljön fel. Az Igazságügyi Palota ad otthont a Legfőbb Ügyészségnek, a Fővárosi Ítélőtáblának és Magyarország legfőbb bírói szervének, a Kúriának. Pillantson be a Kúria elnökének dolgozószobájába, tekintse meg az elnöki fogadótermet és a Kúria dísztermét! Foglaljon helyet a bíróság tárgyalótermeiben, vegyen részt – akár aktívan – a tárgyalás-szimulációkon, és látogassa meg a rabmegőrzőt! A belépés folyamatos, a helyben kialakult igények függvényében vezetett látogatást is biztosítanak. További részletek itt.

Egy pesti nő útja a 100 évvel ezelőtti Budapesten: a Dohány utca 58-62. számban a látogatók vezetőfüzeteket kapnak, amelyek segítségével megismerhetik a kerület további százéves épületeit. Az egyes állomásokon további programok várják az érdeklődőket. A sétát sikeresen teljesítők jutalmat kapnak! 

7

Séta egy néhai jéggyárban
Szugló utca 60-62.

Budapest100_j%c3%a9ggy%c3%a1r.lead_3

Az 1914 körül épült ház ma a Zugló Sport Centrum, egykor azonban jéggyár volt az  épületben. A programok között A jéggyártás régen és most – kiállítás az épület történetéről, továbbá termékkóstoló, családi programok és ajándéksorsolás óránként. Részletek itt.

 

8

Szent László gimnázium
Kőrösi Csoma Sándor út 28-34.

Budapest100_szent_l%c3%a1szl%c3%b3.lead_3

A valamikori kőbányai Állami Főgimnázium két jelentős magyar építész életművében is feltűnik: az egyik Lechner Ödön, a másik Vágó József. Az azonban egyik életműben sem teljesen tisztázott, hogy az épület kialakításában milyen szerepük volt az építészeknek. Az 1914-es tervrajzokon – bár tervezőként Lechner Ödön szerepel – Vágó József szignói láthatóak, s az épület 1915-ös befejezése is az ő nevéhez köthető. A programok között játékos feladatok egész nap kicsiknek és nagyoknak Lechner Ödön szecessziós formáival, filmrészletek vetítése, melyekben a Szent László Gimnázium, mint helyszín szerepel, továbbá Zenélő Kőbánya – a Szent László Gimnázium diákjainak koncertje a díszteremben. Részletek itt.

A BME építészhallgatóinak interaktív játékában a Belváros egy hatalmas kirakó, melynek százéves darabjai összekavarodtak. Az akadályverseny állomásai az V. kerületben található százéves épületei. A szervezők szeretettel várják a játszani vágyókat egész hétvégén! A játék első állomása a Ferenciek tere 11.

10

Ószeresek, handlék, zsibárusok
A Teleki használtcikk-piac története

Városi séta a Teleki tér 22. szám alatt működő zsidó imaház Teleki'44 kutatócsoportja szervezésében, melynek témája a Teleki téri használtcikk-piac története. Kereskedők, kisiparosok, kóserájok, kávékimérések és vendéglők hétköznapjai a források és az emlékek tükrében. Részletek, regisztráció itt.

építészettörténet, város, művészettörténet, budapest100, budapest százéves házai Icon_print

A Radnóti Miklós gimnázium

Kép © Malustyik Mariann

A Bajza utcai általános iskola

Kép © Zellei Boglárka Éva

Az Orosz Kulturális Központ épületének részlete

Kép © Szántói Lilla

A Könyves Kálmán Gimnázium

Kép © Zellei Boglárka

Kúria, Igazságügyi Palota

Kép © Makra Tímea

A Szugló utca 60-62.

Kép © Maczó Balázs

A Szent László Gimnázium

Kép © Zellei Boglárka Éva

/upload/images/photos/000/086/720/budapest100_radn%C3%B3ti.thumb.jpg?1398451736
/upload/images/photos/000/086/725/budapest100_bajza.thumb.jpg?1398454573
/upload/images/photos/000/086/722/budapest100_orosz_kultur%C3%A1lis.thumb.jpg?1398452236
/upload/images/photos/000/086/721/budapest100_k%C3%B6nyves.thumb.jpg?1398452012
/upload/images/photos/000/086/724/budapest100_k%C3%BAria.thumb.jpg?1398454032
/upload/images/photos/000/086/723/budapest100_j%C3%A9ggy%C3%A1r.thumb.jpg?1398453740
/upload/images/photos/000/086/726/budapest100_szent_l%C3%A1szl%C3%B3.thumb.jpg?1398454793
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317