Logomain

Mézeskalácsműhely és gangkoncert: a Budapest100 gyöngyszemei 1.

By HG.HU 2014. április 25. 10:28

szerk at hg dot hu

Hétvégén ismét Budapest100! A lakók visszaemlékezéseitől kezdve a közös kertészkedésig bőséges a bejárásokat kísérő programkínálat, válogatásunkban ezekből szemezgettünk - a sok érdekes programnak köszönhetően nem volt könnyű dolgunk!

Először 2011-ben nyílt lehetősége az érdeklődőknek arra, hogy a Budapest100 kétnapos rendezvénye során a város százéves épületeiben barangolhassanak. A KÉK és az OSA Archívum közös kezdeményezését nem várt siker övezte, így azóta évről évre megnyitják kapuikat a születésnapos épületek. Idén 44 lakóház és 16 intézmény nyitja meg kapuit a hétvégén, ahol számos program várja a látogatókat. "A Budapest100 nem titkolt célja a közösségépítés, tehát egy olyan akut problémára próbál  kortárs módon reagálni, mint a felbomló lakóközösségek és az elszigetelődés" - olvashatjuk a Budapest100 holnapján. "Éppen ezért a kezdeményezés fókuszában az öntevékenyen szerveződő lakóházakhoz kapcsolódó programok állnak, szemben a központilag szervezett limitált részvétellel elérhető helyszínekkel." A következő, szubjektív válogatásunk ezekből szemezget, a válogatás első részében a lakóházak és lakóközösségek programjaiból emelteünk ki néhányat. A teljes program elérhető a kezdeményezés honlapján, napi bontásban a programoldalon, és facebook oldalán. Kedvcsináló válogatásunk a közintézményekből és városi sétákból itt olvasható.

1

Gangkoncertek a Gogol utcában
Gogol utca 22.

Budapest100_gogol.lead_1

A Hegedűs Gyula és a Gogol utca sarkán álló házat Pilis József (1851-1937) építtette. Az építtetőről nem sokat tudni, egy bizonyos Pilis József 1905 és 1911 között a kiskunhalasi Sóstó fürdő vendéglőse volt. Az akkor még Zápolya u. 22. sz. alatti épület tervezői Földes Ede és Scheiber Miklós műépítészek voltak. Az épület homlokzata mára jócskán megkopott, egykori díszeit elvesztette. A toronyszerű sarokrész kapta a leghangsúlyosabb kialakítást, negyedik és ötödik emeletét egykoron szecessziós indadíszes stukkóbetétek élénkítették. A programok között piknik a belső udvaron, a gyerekeknek aszfaltrajzverseny, kiállítás a ház történetéről valamint gangkoncert -utibbón fellépők a ház lakói. Részletes leírás és program itt.

2

Mézeskalácsműhely és gitárimprovizációk a Csaba utca 7/A-ban
A Csaba utca 7/A bérházcsoport

Bp_100_csaba_u_7.lead_3

1910 és 1920 között, közel egy időben épült be a Csaba utca felől három telek, amelyet a Maros utca és a Városmajor utca határol. A bérház-csoport terveit Kaszab Miklós építész készítette, aki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1904-ben. Az együttes tagjai zárt belső udvaros, négy és ötszintes, függőfolyosós, szecessziós jellegű lakóházak, amelyek az utca felé udvaros kialakításúak, és az utcától távol eső telekhatáron többnyire alacsonyabb épületszárnyakkal kötötték össze őket. Az épület jelenleg helyi védelem alatt áll, és a szomszédos Árkay Aladár tervezte templom-együttes műemléki környezetébe tartozik. A programok között épülettörténeti kiállítás és séta, a BME Építész Klub tárlata a korabeli épületszerkezetekről és rekonstrukciójukról, receptcsere, gyereksarok, 11 órától két óránként kóstoló Bábos Dorka mézeskalácsműhelyében és Orosz Mihály gitárimprovizációi várják az érdeklődőket. Részletes program itt.  

3

Operett délután a Buday László utca 5/B-ben
Budapest László utca 5/B

Budapest_100_buday.lead_3

A Buday László u. 5/b. (akkor Tudor utca) alatt fekvő ház nagyságos Schütz Rezső és neje számára készült. Schütz Rezső maga is építész volt, 1903-ban ő tervezte a Március 15. tér 6. alatt álló úgynevezett Barabás-házat (Mátyás-pince épülete), amelyet aztán 1914-ben a Révész-Kollár építészpáros szecessziós stílusban átalakított, illetve kibővített. A Tudor utcai háromemeletes bérházát azonban nem ő tervezte, a terveket Suppinger építész szignálta. A programkínálatban háztörténeti vezetés és emlékek videón, kiállítás Oláh Gergely Máté utcaképeiből és a régi Rózsadombról készült archív fotókból, továbbá operett-előadás: Marik Péter operett délutánja és piknik. Részletes program itt.

 

 

4

Közös kertészkedés a Dózsa György úton
Dózsa György út 102.

Budapest100_d%c3%b3zsa_gy%c3%b6rgy_102.lead_3

A Dózsa György úton, a Szépművészeti Múzeum oldalhomlokzatával szemben álló impozáns villa építésére 1914 tavaszán adták meg az építési engedélyt.  A tervező nem más, mint a korban népszerű Révész Sámuel és Kollár József építészpáros, a megrendelő Vida Jenő volt. Az egykori tulajdonos, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt vezérigazgatójaként a kor legtehetősebbjei közé tartozott. Ilyen rangos személynek kijárt egy villa Budapesten. A Gellérthegy alatti, Bérc utcai villája mellett Vida a Dózsa György (akkoriban Aréna) úton építtetett fel magának villát. Az impozáns villa homlokzatának meghatározó eleme a látványos zárterkély. A két masszív oszlop ezt csak tovább hangsúlyozza. Az épületen egyszerre feltűnnek neobarokk, szecessziós és art deco elemek, ez utóbbi kettő csekélyebb mértékben. A hétvégén a ház lakóival közösen megszépíthetjük a Városliget szomszédságában levő kertet: ásunk, ültetünk. Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak limonádéval, az impozáns lépcsőházban pedig háztörténeti kiállítással. A kertészkedésbe beszállni ér! Az új kertet megünnepelve a napot az Esti Kornél zenekar zárja hangulatos kerti koncertjével. Részletes program itt.

5

Gázgyári lakótelep, Sujtás utca
Séta egy munkáslakótelepen

Budapest100_g%c3%a1zgy%c3%a1ri_lak%c3%b3telep.lead_3

A történet 1913-ban kezdődött, amikor a szénalapú városi gáz gyártását megkezdte az Óbudai Gázgyár. A terület építészeti kialakításban két tervező tevékenykedett. A munkásoknak helyet adó lakótelepet - beleértve az iskolát és az óvodát - Almási Balogh Lóránd, a gyárat és a tisztviselők telepét pedig Reichl Kálmán tervezte. Az eldugott tisztviselőtelep a Duna partján a hatalmas platánfákkal övezett Almási Balogh Lóránd utcát szegélyezi. Az itt lakóknak a gyár munkásai közül segítő személyzet, házicseléd is járt. Kertész által rendben tartott park vette körül a lakóépületeket, valamint teniszpálya is rendelkezésükre állt. A Gázgyári lakóteleppel kapcsolatban a BME Lakóépülettervezési tanszék kurzust tartott. Most bemutatják a legújabb kutatási anyagot a lakótelep történetéről. Az épülettörténeti séta Beleznay Éva és Erhardt Gábor építészek vezetésével zajlik, ezt beszélgetés követi a lakótelep jövőjét érintő fejlesztésekről az egyetemisták részvételével. Részletes program itt.

6

Félemelet koncert a Nagymező utcában
Nagymező utca 31.

Lakóház a Zichy és a Nagymező utca sarkán. A földszintjén, az utcafronton évtizedek óta reklámtábla hirdeti a Fékisz Mértékszabóságot.  1996-ban még működött az üzlet. Bár csak pár sarokra van a Napóleon-udvartól, Fodor legismertebb lakóházától, mégis mennyivel egyszerűbb nála, kevésbé részletgazdag, nem olyan remekmű, mint a másik, ahol a lépcsőkorlát, a színes üvegablakok, a domborművek, és a kapu, mintha minden a száz évvel ezelőtti legjobb műhelyekből került volna ki. A programok között: tervek és fotók a ház tervezője, Fodor Gyula építész munkáiból. Könyv- és LEGO-vásár, az edzetteknek lépcsőfutás - egy Amerikában (Empire State Building) nagyon népszerű verseny szerény magyar változata - a ház egyik lakója vállalja az állandó versenytárs szerepét; kiállítás Brigitte Berdefy festményeiből; félemelet koncert – Magyari Eszter, az Operaház tagja énekel, zongorán Simon Dorottya kíséri; a Zichy u. 30. építéstörténete tervekről, sztorikról, sztorikról - Herbert Diana előadásában, majd épület-bemutató séta a pincétől a padlásig - Dudás István vezetésével; Fodor Gyula építész bemutatása (Fonyódi Anita, Kép-Tér Blog). Részletek itt.

7

Bolhapiac a Ferenczy István utcában
Ferenczy István utca 14.

Budapest100_ferenczy_14.lead_3

A Károlyi-kert szomszédságában álló házat egy igen kiterjedt eszéki kereskedőcsalád leszármazottja, Gillming Ferenc és felesége, Gyurcsó Vilma építtette. A család első fellelt pesti polgára Gillming Ferenc volt, aki bőrgyárat üzemeltetett a rakparton; feleségével, Fischer Herminával jelentős műgyűjtők voltak, többek között a Néprajzi Múzeumnak és a Nemzeti Múzeumnak ajándékoztak műtárgyakat. A házat a II. világháborúban bombatalálat érte, ami a második emelettől fölfelé gyakorlatilag megsemmisítette az utcai részt; mivel a tulajdonos még ekkor is (immár özvegy) Gillming Ferencné volt, ezért feltételezhető, hogy az eredeti állapotot állította vissza. Helytörténeti és múltidéző séta. Kiállítás a házat építtető Gillming családról. A bőséges programkínálatban a BME Építész Klub tárlata a korabeli épületszerkezetről, Mit kedveltek a hölgyek? – divatfotó kiállítás, sütemények 100 éves receptekből és zenés kóstolás a készlet erejéig, gyerekeknek krétarajzolás, színezés, kiállítás az udvaron, továbbá bolhapiac az Európa Antikvárium jóvoltából. Részletes program itt.

8

Filmvetítés a Kós Károly téren
Kós Károly tér 4.

Budapest100_k%c3%b3s_k%c3%a1roly.lead_3

A Wekerle-telepenálló épületben a frissen felújított udvar megtekintése és beszélgetés a szervezőkkel, kiállítás a mozi épületében a ház építészeinek további wekerlei épületeiről és a felújítási projekt fotóiból, valamint filmvetítés, amelynek során többek között Somogyvári Rudolf: Telepesek Wekerlén I., illetve a Wekerlei élet - rövidfilmek (köztük az előző két év Budapest100-as pillanatai)  című rövidfilmeket tekinthetjük meg. Részletes program itt.

9

Múltba táncolás a Pannónia utca 9-ben
Pannónia utca 9.

A Pannónia utca 9. öt emeletes, magastetős, zártudvaros, függőfolyósós, historizáló későszecessziós épület, kívül korai art decóba hajló részletekkel. Az első terv a Löffler-fivérek akkori klasszicizáló későszecessziós stílusában készült el és 1914. márc. 2-án lett aláírva. A megbízó Löbl család nyomdatulajdonos volt. A programok között Pillantás a múltba, az én házam is csillagos ház volt – Németh Áron történelmi előadása (igény szerint angol és francia tolmácsolással); Piknik az udvarban – Kertépítészeti lehetőségek a belső udvarokban a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium szervezésében. A gyerekeket kézműves programok várják. Séta a tetőn – tizenöt percenként 10 fős csoportok indulnak a tetőre, és Táncoljunk vissza a múltba! – Dóka Magdolna beszél a száz évvel ezelőtti tánctrendekről és pár lépést is megtanít az érdeklődőknek. Részletes program itt.

kék, építészettörténet, műemlékvédelem, osa archívum, város, budapest100, százéves házak buadpesten Icon_print

A Gogol utca 22.

Kép © Pap Judit

Budapest100: a Csaba utca 7/A

Fotó © Hutter Katalin Cecília

A Buday László utca 5/B

Kép © Oláh Gergely Máté

A Dózsa György út 102.

Kép © Malustyik Mariann

Gázgyári lakótelep, Sujtás utca

Kép © Kováts Dániel

A Ferenczy István utca 14.

Kép © Kardos Ildikó

A Kós Károly tér 4.

Kép © Gáspár Anita, Pap Ágnes, Szodorai Regina

/upload/images/photos/000/086/714/budapest100_gogol.thumb.jpg?1398434572
/upload/images/photos/000/086/713/bp_100_csaba_u_7.thumb.jpg?1398434153
/upload/images/photos/000/086/715/budapest_100_buday.thumb.jpg?1398434908
/upload/images/photos/000/086/716/budapest100_d%C3%B3zsa_gy%C3%B6rgy_102.thumb.jpg?1398435250
/upload/images/photos/000/086/717/budapest100_g%C3%A1zgy%C3%A1ri_lak%C3%B3telep.thumb.jpg?1398435747
/upload/images/photos/000/086/718/budapest100_ferenczy_14.thumb.jpg?1398436152
/upload/images/photos/000/086/719/budapest100_k%C3%B3s_k%C3%A1roly.thumb.jpg?1398438175
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317