Logomain

Víz és város kapcsolata: regionális összefogással indult urbanisztikai konferencia Budapesten

By HG.HU 2014. február 25. 08:36

szerk at hg dot hu

8944652_orig.gallery

MUT

5167674_orig_(1).gallery

MUT

5653047_orig_(1).gallery

MUT

6958831_orig.gallery

MUT

5240952_orig.gallery

MUT

Kép: Magyar Urbanisztikai Társaság

5653047_orig.gallery

MUT

5167674_orig.gallery

MUT

Kép: Magyar Urbanisztikai Társaság

A négy visegrádi ország innovatív urbanisztikai szervezeteinek együttműködésével "Víz és város - barnamezők" címmel februárban Finta Sándor által megnyitott szakmai programsorozat fókuszában az elhanyagolt, korábban ipari célra használt vízparti területek revitalizációja áll.

A barnamezős területek – az elhanyagolt, korábban rendszerint ipari, közlekedési, vagy honvédelmi célú funkcióval rendelkező – manapság általában kihasználatlan és gyakran szennyezett részei a városoknak. Hátráltatják a fenntartható fejlődést és szétzilálják a város struktúráját, gazdaságtalanná teszik működését, így ezeken a területeken csak a tervezett revitalizáció segíthet, ezek után kaphatnak ismét érdemi szerepet a városok életében. 

A Visegrádi Alap által támogatott, a négy visegrádi ország innovatív urbanisztikai szervezeteinek együttműködésével létrejött MobEx (Mobile Exposition) Projekt ezt a gondolatmenetet igyekszik a köztudatba juttatni. A „Water and City - Brownfields” vagyis a „Víz és város - barnamezők” címmel megszervezett 2013-2014-es kiállítási és konferenciasorozat első állomása Budapesten valósult meg. A BME-n február 17-én megtartott angol nyelvű workshop egyben megnyitója volt a március 2-áig tartó kiállításnak is.

A MobEx program-sorozatában mind a négy országban megrendezésre kerül egy-egy kiállítás és szeminárium, ahol a projekt partnerek bemutatják az adott témában elért eredményeiket, munkáikat. Fő cél a szakmai tudás átadása és a tapasztalatcsere, valamint a rendezvény és kiállítássorozat végeztével egy a tapasztalatokat, jó gyakorlatokat összegző tudományos kiadvány elkészítése, melyet a májusi Pozsonyi záró konferencián mutatnak majd be a partnerszervezetek.

A BME Urbanisztikai Tanszékének folyosóján még két hétig látogatható a „MobEx 2013-2014 - A megújuló Duna part” címet viselő kiállítást Finta Sándor budapesti főépítész nyitotta meg. A kiállításon megtekinthetőek a Visegrádi Országok tervezőinek, illetve egyetemi hallgatóinak urbanisztikai tervei, melyek az adott országok/városok barnamezős beruházásainak nehézségeit, lehetőségeit és már megvalósult munkálatait mutatják be. 

Duna parti fejlesztési irányelvek 

A hétfői workshopot Benkő Melinda, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszékének vezetője, Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója és Juraj Furdík, a Szlovákiai Műszaki Egyetem Építészeti Tanszékének tanára nyitotta meg. A budapesti tematikájú tablókat Németh Lilla (Ferencvárosi Önkormányzat főépítészi iroda), Borsó Rita (Budapesti Corvinus Egyetem) és Muraközi Réka (Angyalföldi Önkormányzat főépítészi iroda) mutatták be. 

Németh Lilla a ferencvárosi barnamezős projektek bemutatásával kiemelte, hogy a kerület önkormányzatával és az ingatlanfejlesztőkkel szoros együttműködésben végzett fejlesztéseik egy új városrész létrehozását célozzák Budapest déli kapujában. A Duna másik, budai partján található Lágymányosi ipari terület jövőbeli fejlesztési koncepciójáról beszélt Borsó Rita, aki diplomaterve céljaként a terület revitalizációját tűzte ki. Muraközi Réka az angyalföldi Duna part fejlesztési irányelveiről számolt be, mely érintette az egykori hajgyár épületét, a Rákos-patakot és a Dagály strand jövőbeli szerepét és átalakítását is. 

A budapesti munkák bemutatása után a lengyel, a cseh és a szlovák kollégák is betekintést engedtek munkáikba, melyek a rendezvénysorozat tematikájához igazodva a folyópartok menti barnamezős rehabilitációs folyamokat mutatták be. Kazimierz Furtak, a Krakkói Műszaki Egyetem munkatársa Krosnó település barnamezős területeit, illetve azok feloldási, újrahasznosítási lehetőségeit mutatta be. A település igen érdekes helyzetben van, ugyanis az óvárostól északra a folyópart mentén végig volt ipari területek övezik a városmagot. A cseh egyetemről érkezett kolléga, Stanislav Endel az ipari területek „mekkájából”, Ostravából hoztak példákat a különböző adottságú és elhelyezkedésű barnamezős beruházásokra. Végezetül Alena Bindzárová és Daniel Furdík, a Szlovák Műszaki Egyetem két doktorandusz hallgatója mutatta be diplomamunkáját, mely a kisebb Duna-part menti csomóponti elhelyezkedésű barnamezős területek revitalizációjáról szólt. 

A rendezvénysorozat Krakkóban (Lengyelország) és Ostravában (Csehország) folytatódik, majd Pozsonyban (Szlovákia) zárul egy nyilvános konferencia keretében, melyre minden kedves érdeklődőt várnak.

További részletek a www.mut.hu oldalon olvashatóak.

városfejlesztés, kiállítás, kiallitas, urbanisztika, magyar urbanisztikai társaság, barnamezős építészet, duna, dunapart, kiállítas, barnamező Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317