Logomain

Királyi foghíjak

By HG.HU 2007. január 17. 18:06

szerk at hg dot hu

Var_gal120130601-31141-1rizajt.gallery

var_GAL1.jpg

Var_gal020130601-31141-fe2icj.gallery

var_GAL0.jpg

6064_fotogaleria_n20130601-31141-fao6a8.gallery

A Raoul Wallenberg vendégház a Toldy Ferenc utcában

6065_fotogaleria_n20130601-31141-1gz23zd.gallery

A Raoul Wallenberg vandégház a Toldy Ferenc utcában

6066_fotogaleria_n20130601-31141-14cexrj.gallery

Reimholz Péter terve a Toldy Ferenc utca 32/36-ra

6067_fotogaleria_n20130601-31141-159gd18.gallery

Finta József terve ugyanarra

6068_fotogaleria_n20130601-31141-1ciln65.gallery

Csomay Zsófia és Nagy György terve a Petermann bíró utca 9-re

6069_fotogaleria_n20130601-31141-1anasue.gallery

Csomay Zsófia és Nagy György terve a Petermann bíró utca 9-re

6070_fotogaleria_n20130601-31141-z0s4ul.gallery

Kis Péter Dísz téri látványterve

6071_fotogaleria_n20130601-31141-146nvqi.gallery

Kis Péter Dísz téri látványterve

6072_fotogaleria_n20130601-31141-xomg5z.gallery

Kis Péter Dísz téri látványterve

Lezárultak a pályázatok, megszülettek a tervek, de egyelőre nem indultak meg a látványos építkezések a budai vár területén. A Toldy Ferenc utcába egy lakóépületet terveztek, a Petermann bíró utcában egy műemléki lakóházat alakítanak át, a Dísz téren pedig talán végre elkezdődhet az egykori Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukcióját is.

Lezárultak a pályázatok, megszülettek a tervek, de egyelőre nem indultak meg a látványos építkezések a budai vár területén. A Toldy Ferenc utcába egy lakóépületet terveztek, a Petermann bíró utcában egy műemléki lakóházat alakítanak át, a Dísz téren pedig talán végre elkezdődhet az egykori Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukcióját is.

Budapest egyik legfrekventáltabb és legdrágább helyén is beépülhetnek a „foghíjtelkek”, legalábbis lezárult több tervpályázat. Az építészstúdióknak a műemléki környezetbe sőt, esetenként a műemléki épületekbe kellett integrálni ötleteiket. A várban lévő telkek általában kicsik, de értékesek, ráadásul kelendőek is. Ennek ellenére a sok fejlesztés szünetel, vagy soha el sem kezdődött, mint például a Várkert Bazár felújítása.

:appendix_320

Azért az elmúlt tíz évből szerencsére jó példák is vannak. Tavaly vörös téglákból, Földes László tervei alapján elkészült a Várnegyedben a Toldy Ferenc Gimnázium új tornaterme. Magyari Éva és Pazár Béla tervei alapján felújították a Sándor Palotát, ahová az eredeti tervek szerint a mindenkori miniszterelnök költözött volna, ám végül az államfő munkahelye lett.

Ugyan a vár falain kívül, de az I. kerület szívében épült fel a Pala-ház. A Fő utcában lévő irodaházat Csomay Zsófia tervezte. Az egyenes vonalvezetésű épület jól ellenpontozza a Francia Intézet tükrös ablakainak tömegét. A Pala-ház különlegessége, a mészkő- és téglaburkolaton kívül, egy szinteltolásos tetőkert is, bár az eredeti L-alaprajzú irodaház-beépítés visszafogottabb tömegéért kissé még fájhat a szívünk.

A Budai Vár szívében, a Toldy Ferenc utcában már korábban is megjelentek a friss építészeti jelek: Reimholz Péter és Csomay Zsófia közös munkájaként elkészült a Raoul Walleberg vendégház, ami a maga vörös téglás felső-, illetve fehér mészköves alsó szintjével minőségi mércét állított a további várnegyedbeli építkezés elé. Reimholz egyébként a Fortuna utcai Hapimag sarokházzal már a kilencvenes években sikerrel alkalmazta a homlokzati téglaborítást.

A minőségi felújítás hagyományát folytatja a KER-EST Zrt., amely a tulajdonában lévő Toldy Ferenc utca 32/36. szám alatti terület újrahasznosításával, a Vizivárosi környezetbe illeszkedő lakóépülettel történő beépítésére meghívásos, nyilvános építészeti tervpályázatot írt ki. A tenderre kilenc pályamű érkezett. A terveket a funkcionalitás, az építési költség és –minőség, a hasznos területek aránya és az épített környezethez való illeszkedés szerint értékelték.

A kritériumrendszer szigorúsága, vagy a pályaművek minősége miatt, de nyertest nem hirdetett a bíráló bizottság. A leendő Toldy Ferenc utcai ingatlan tervei között második helyezett Reimholz Péter munkája lett (W6 Stúdió). Harmadik Puhl Antal Építész Irodája lett, de a tulajdonos kiemelt megvételben részesítette a Finta és Társa Építész Stúdió, illetve a Földes és Társa Építésziroda tervrajzait is. A bíráló bizottság a második helyezett tervét ajánlotta megépítésre a tulajdonosnak, aki, mivel nem volt első díjasa a pályázatnak, szabadon választhat a beadott pályaművek közül.

Lezárult tavaly a várnegyedi Petermann bíró utca 9. számú épület felújítására és bővítésére kiírt tervpályázat is. A beérkezett műveknek figyelembe kellett venni a hely speciális jelegét, a védett épületet és a védett környezetet.

:image_105

A tervezőktől lehetőleg nagy méretű, a hely lehetőségeiből adódóan könnyen értékesíthető lakásokat vártak, és azt, hogy lehetőleg kerüljék az öncélúan alkalmazott helyidegen anyagok használatát. Ennek a foghíj teleknek a tőszomszédságában épült meg felejthető színvonalon Phul Antal építész tervei alapján az Anjou Residence tömbje, ahol az egymillió forintos négyzetméter árat először lépte át az új építésű fővárosi ingatlanok ára. A foghíj másik oldalán viszont ott található Virág Csaba nagyszerű és bátor transzformátor háza a hetvenes évek végéről.

A Petermann bíró utcai tender kiírója emellett azt kérte, hogy a megépítendő épület legyen méltó a hely történelmi környezetéhez, presztízséhez, illetve hangulatához. Hála a szigorú feltételeknek és a tervezők munkájának, e pályázat esetében sem hirdettek kötelezettségekkel járó első helyezettet. A legmagasabb díjazást minden esetre Csomay Zsófia (CET Budapest), illetve Keller Ferenc, Sólyom Benedek (Építész Stúdió Kft.) nyerte el, míg ugyancsak díjban részesült a BME Lakóépülettervezési Tanszék képviseletében három tervező alkotta csapat és díjat kapott a Pintér Építészműhely is.

Évek óta üres, és egyre romosabb a Várban, a Dísz tér 17. alatt álló épület, mely egykor a Honvéd Főparancsnokság volt. Az 1897-ben Kallina Mór tervei szerint épített volt Honvéd Főkapitányság épületéből megmaradt két szint kiemelt műemléki jelentőségű területen áll. Az egykori katonai objektum műemléki értékét nemcsak az jelenti, hogy a főváros történelmi emlékei közé tartozik, hanem markáns és szerves illeszkedése a Várnegyed utcaszerkezetéhez, arculatához.

Bár a tervpályázatot 2004-ben kiírták, sőt már három éve eredményt is hirdettek, de – mint arról korábban már beszámoltunk – a helyszínen azóta az égvilágon semmi sem történt. A romosodó épületnek egyébként kulturális közintézményi funkciót szán a tulajdonos, már 2002 óta. 2005-ben újabb pályázatot írtak ki Dísz tér 17. szám alatti épület felújítására és az átépítésére. A korábban vázolt pályázatoktól eltérően itt egyértelmű nyertest is hirdettek: Kis Péter Építészműterme és tervező társai személyében. A tervváltozat erényei ellenére a mai napig nem kezdődött el semmifajta felújítási munka a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő műemléképületen.

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317