Logomain

Mit csináljunk a használaton kívüli metróalagúttal?

By Tóth Katalin 2014. február 7. 10:22

szerk at hg dot hu

1.gallery

Kép © NKM Paris

2.gallery

Kép © NKM Paris

3.gallery

Kép © NKM Paris

4.gallery

Kép © NKM Paris

5.gallery

Kép © NKM Paris

Elhagyott metróállomásból uszodát? Miért ne? Legalábbis a leglazább párizsi polgármesterjelölt ilyen és hasonló ötletekkel próbálja megnyerni a választóit.

Ugyan Nathalie Kosciusco-Morizet programjából egy kukkot sem értünk, az elhagyott párizsi metróállomások újrahasznosítására adott javaslata alapján bátorságból és kreativitásból megszavazzuk neki a tíz pontot. A támogatói által csak NKM-ként emlegetett politikusnő két párizsi építészt, Manal Rachdit és Nicolas Laisné-t kérte fel, hogy készítsenek látványterveket a "szellemállomásoknak" nevezett lezárt metrómegállók lehetséges hasznosítására. Az építészek első körben egy kellemes uszodateret, egy cool bárt, egy színházat és egy éttermet képzeltek el. Ha megválasztják, a politikusnő egy közösségi platformot szeretne létrehozni, ahol az emberek megoszthatnák ötleteiket, melyekkel szerintük ezek az elhagyatott terek újra a közösség javára válhatnának.

Egy metrólázban égő fővárosban nehéz elképzelni, hogy más nagyvárosokban feleslegessé vált metróállomások is lehetnek. Pedig lezárt és félig elfelejtett, úgynevezett "ghost station"-nel Londonban és New Yorkban is találkozhatunk. A párizsi metró több ilyen állomással is büszkélkedhet, melyeket történelmi vagy gazdasági okokból már nem használnak. Legtöbbjüket akkor zárták be, amikor 1939 szeptemberében Franciaország belépett a II. világháborúba, de van köztük olyan is, ami elkészülte után még soha nem üzemelt. 

Az uszodaként újraéledő alagút ugyan kicsit vad ötletnek tűnik, mégis irigyeljük a párizsiakat, hogy potenciális polgármesterük a merészebb városfejlesztési ötletektől sem riad vissza, sőt, ő maga kezdeményezi azokat.

metró, párizs, koncepció, újrahasznosítás, köztér, metróalagút Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317