Logomain

Épül a világ legmagasabb hindu temploma

By HG.HU 2007. január 11. 17:55

szerk at hg dot hu

Az indiai Sri Mayapurban, a világ spirituális központjában épül a legmagasabb hindu templom. A harmincöt emelet magas szakrális épülethez egyáltalán nem használnak vasat, a hatalmas templomot a Gangesz iszapjából készített téglákból építik.

Az indiai Sri Mayapurban, a világ spirituális központjában épül a legmagasabb hindu templom. A harmincöt emelet magas szakrális épülethez egyáltalán nem használnak vasat, a hatalmas templomot a Gangesz iszapjából készített téglákból építik.

Sri_gal20130601-31141-bpjjyl.gallery

A monumentalizmus szinte állandó jellemzője a vallási építészetnek, Indiában pedig egyenesen kötelező elem. Olyannyira, hogy néhány év alatt több vallási témájú építészeti rekord is született India szerte. Az elmúlt két évben felépült Mumbaiban a Global Vipassana Pagoda, amely a legnagyobb sztupa, a legnagyobb dóm és a legnagyobb sziklabarlang is egyszerre. Új Delhiben elkészült az Akshardhan hindu templom, amely a világon a legnagyobb, és Kushinagar városában megalkották a Föld legnagyobb Buddha-szobrát.

:appendix_308

A legek sorában most a nyugat-bengáli Sri Mayapurban épülő védikus templom, planetárium és egyetem következik. A hatalmas, harmincöt emelet magas templomot a tradicionális indiai vallási építészet hagyományai szerint, az északi és keleti típusú hindu templomok mintájára készítik, de persze modernebb feldolgozásban. A templom szerkezetébe vasat egyáltalán nem építenek, az egész komplexumot a Gangesz folyó iszapjából készített téglákból emelik.

Erre a speciális építőanyagra azért esett az építtető Nemzetközi Krisna Tudatú Társaság választása, mert azt akarják, hogy a templom ezer évig álljon. Az iszapból készült téglák ugyanis korábban már bizonyítottak: kilencszáz éve áll Sri Mayapur közelében egy bengáli palota, amelynek falait szintén gangeszi iszaptéglákból rakták. A belső tereket a hagyományoknak megfelelően, kézzel vésik és díszítik.

A huszonkét hektáros területen fekvő vallási központ alapját egy hatalmas betontömb adja, amely a Gangesz eddigi legmagasabb vízállásánál öt méterrel magasabb talapzatot biztosít a templomnak és épületeinek. A szakrális épületkomplexum három összekapcsolódó kúpból áll: az első, a legkisebb torony ad helyet számos kiállításnak, a planetáriumnak és Garuda oszlopának, a második kúp a tizennyolc emelet magas Kitrana terem, a legmagasabb, harmadik kúp pedig a Shikar, vagyis a templom fő épülete lesz.

A világ legnagyobb hindu templomának befejezése 2010-re várható, és ennek megfelelően a helyszínen már megkezdték a szükséges földmunkákat.

Ajánló:
Jakab sátra: európa legnagyobb zsinagógája
Spiritualitás és beton
Európa Nostra díj a gyügyei templomnak
Egyházmúzeum a betontömbben

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317