Logomain

BPinfo: kész a Kálvin téri megálló is!

By HG.HU 2014. január 1. 15:25

szerk at hg dot hu

Kész a 3-as és 4-es metró között kapcsolatot teremtő megálló is, amely az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat volt a mérnököknek.

December 30-án megkapta a használatbavételi engedélyt a Kálvin téri állomás is. A 3-as metróval kapcsolatot teremtő megálló „utasforgalmi próbaüzeme” a BKK tájékoztatása szerint márciusban várható majd. 

Et7-kalvin-01-1__1_.gallery

„A Kálvin téri metróállomás teljes hossza 83 méter, a peronszint mintegy 22 méter mélyen a földfelszín alatt található, ahonnan 6 mozgólépcső és 2 lift vezet az aluljáróba” - olvashatjuk a BKK, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala és a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság közös közleményében. „Ezen kívül egy hajlított üveglapokkal díszített lejtaknán keresztül 4 mozgólépcső viszi le az utasokat az M3-as metró megállójához, közvetlen átszállási kapcsolatot biztosítva a másik vonalhoz.”

„Az állomás egyik érdekessége, hogy aluljárószintjének üvegmozaik burkolata Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művének egyik kotta-, illetve szövegrészletét ábrázolja raszterpontokra bontva. Különleges még az állomás látszóbeton gerendaszerkezete, melyet az átadást követően reflektorokkal világítanak meg. A látszóbeton felület itt is dominál: a födémre szerelt tükrök megvilágításával tették a tervezők egyedivé az állomás hangulatát.”

Ez az állomás jelentette az egyik legnagyobb műszaki kihívást, hiszen a szerkezetet a felszínen folyamatosan zajló forgalom mellett kellett kialakítani, ráadásul ügyelni kellett a környező épületekre, például a közeli református templomra is. Ezzel a 4-es metró állomásainak már több mint fele várja készen az utasokat.

budapest, 4-es metró, város, metróépítés, kálvin tér, metróállomás, BPinfo, kálvin téri állomás Icon_print

A 4-es metró Kálvin téri állomása - látványterv

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317