Logomain

Drágakő ihlette tudományos központ Hamburgban

By HG.HU 2007. január 11. 16:14

szerk at hg dot hu

Hambx20130601-31141-17yqak0.gallery

hambX.jpg

5953_fotogaleria_n20130601-31141-1jjtq90.gallery

5953_fotogaleria_n.gif

5954_fotogaleria_n20130601-31141-1pfgh2o.gallery

5954_fotogaleria_n.gif

5955_fotogaleria_n20130601-31141-iejnv5.gallery

5955_fotogaleria_n.gif

5956_fotogaleria_n20130601-31141-1lzu2s.gallery

5956_fotogaleria_n.gif

5957_fotogaleria_n20130601-31141-18llqvp.gallery

5957_fotogaleria_n.gif

Idén kezdik meg a hamburgi kikötőrész rehabilitációját, melyben a hagyományos funkciójú épületek mellett egy Rem Koolhaass-féle, félbevágott féldrágakő-alakú tudományos központ is helyet kap.

Idén kezdik meg a hamburgi kikötőrész rehabilitációját, melyben a hagyományos funkciójú épületek mellett egy Rem Koolhaass-féle, félbevágott féldrágakő-alakú tudományos központ is helyet kap.

A helyszín Németország - akárcsak kicsit több, mint egy évvel ezelőtt, mikor is átadták Zaha Hadid azóta már méltán világhírűvé vált tudományos központ-épületét, a Phaenot. Annak idején két dolog miatt is érdekes és felkapott volt a téma. Egyrészt értelemszerűen azért, mert Hadid épületdesignja minden tekintetben formabontóra sikeredett. Másrészt pedig a fiatalokat megcélzó, kutatólaborral is felszerelt hi-tech központ jól építi Wolsburg városához, illetve az ott lévő Volkswagen-felleggyárhoz  kapcsolódó „tech-city imidzst”.    

:appendix_307

Ha minden a tervek szerint halad, már nem kell sokáig „árválkodnia” Hadid épületének. Kétszáz kilométerrel északabbra, Hamburgban ugyanis épül a következő innovatív „science center”, mely tervét a szakmában szintén szupersztárnak számító Rem Koolhaas jegyzi.

A holland építész és irodájának (OMA – Office for Metropolitan Architecture) tudományos központja egy hamburgi városrész-rehabilitációs projekt keretében kerül kialakításra, melynek célja, hogy ne csak az ilyen esetekben hagyományosnak tekinthető funkciókat (lakóépületeket, illetve az azokat kiszolgáló infrastrukturális hátteret) költöztessék a folyópartra, hanem egy ikonikus elemekkel dúsított „kult-városrészt” hozzanak létre.

Habmurg az elmúlt években egyébként gőzerővel dolgozik azon, hogy a hajdani iparvárosból kulturális metropolisszá alakultjon át, melynek egyik legújabb "terméke" a Herzog & de Meuron páros előadóterme.   

A 2011-re felépülő „Überseequartier” negyed szíve pedig a Koohass tudományos központja lesz. Félbevágott ametiszt féldrágakő látványával, a belsőből lyukakon keresztül kiszűrődő csipke-hatású fényeivel, illetve két hosszirányú homlokzatba ágyazott hatalmas üvegfelületével már önmagában is érdekesnek mutatkozik a tudományos központ.

Eredetileg a központnak terveztek egy hotelt és kikötői terminált magába foglaló iker épületet is, mely formájában az „eredetitől” eltérően nem a talpán állt, hanem a „hátán feküdt” volna. Az elképzelést végült elvetették, az épület helyét pedig egy jóval egyszerűbb komplexum veszi majd át. 

Koolhaas tizennégyezer négyzetméteres, tehát kategóriájában nagynak mondható tudományos központja akváriumnak, tematikus színháznak és planetáriumnak ad otthont. A kortárs építészet trendjeinek megfelelően sokat operál az egymásba úszó légies terekkel, illetve a Mercedes múzeumból már ismert spirális feljáróval, mely ez esetben egy hatalmas földgömb körül fog burjánzani.

Ajánló:
Betonba öntött VW Bogár
A hamburgi kikötő zászlóshajója
Erőműből csomagolnak múzeumot Rigában
Mercedes-katedrális
Meghökkentő terv a Tate Modern bővítésére

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317