Logomain

Közberuházások segítéséért szövetkeztek a magyar urbanisták

By HG.HU 2013. december 20. 10:43

szerk at hg dot hu

Az Urbanisztikai Egyeztető Fórum szerint a közhatalmi beruházások előtt elengedhetetlen az érintettek közötti párbeszéd.

Öt urbanisztikai vagy az urbanisztikához kötő hazai szakmai szervezet írt alá megállapodást és hozta létre tavaly decemberben az Urbanisztikai Egyeztető Fórumot. A Budapesti Építészkamara, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat, Terület- és Településrendezési Szakosztálya, a Magyar Tájépítész Szövetség és a Magyar Urbanisztikai Társaság tagságával alakult szövetség célja, hogy tagjai „szakmai tudásukkal, eszközeikkel támogatják a közhatalom gyakorlóit – kormányzati és önkormányzati szereplőket, döntéshozókat és döntés-előkészítőket – abban, hogy a közforrások felhasználásával tervezett jelentős programjaikat társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból minél hatékonyabb és eredményesebb módon készítsék elő és valósítsák meg”. Elkészült a Fórum első állásfoglalása a közhatalmi terület- és településfejlesztési akciók, beruházások urbanisztikai előkészítésének szempontrendszeréről, amelyet változatlan formában adunk közre:
„A közhatalmi beruházásoknak rövid és hosszabb időtávlatban egyaránt az ország, az egyes térségek, megyék, települések társadalmi és gazdasági fejlődését kell szolgálni. Ennek megfelelően a közhatalmi beruházások társadalmi és gazdasági hatékonyságával, azaz a közhatalmi programok, projektek fenntarthatóságával, a gazdaságosság, a kiadások lehetséges megtérülésének szempontjaival az akciók megfogalmazásának legelső lépéseitől kezdve kalkulálni kell.
A közösségi beruházásoknál tehát nélkülözhetetlen a jelentkező társadalmi igények számbavétele – ideértve az érdekeltek anyagi viszonyait, szükséges és lehetséges hozzájárulását is az adott projekt fenntartásához.
Az ország, a térségek, megyék, települések fejlesztési programjait, ezek kiemelt projektjeit több változat közül, azok széles körű egyeztetésével, a legtöbb szempontnak a legjobban eleget tevő megoldás kiválasztásával indokolt megvalósítani. A tervezés során nagy súlyt kell fektetni a területi szempontokra, a legjobb helyszín(ek) megtalálására, úgy, hogy az adott program, projekt minél nagyobb mértékben támaszkodjon a meglévő adottságokra, azok értékeire, ugyanakkor a legnagyobb mérhető közvetlen gazdasági előnyök mellett a lehető legtöbb áttételes pozitív hatást is gyakorolja szűkebb és tágabb környezetére, társadalmi, gazdasági, épített és természeti kapcsolataira egyaránt.
A közhatalmi döntések megfelelő előkészítése, a közpénzek minél eredményesebb felhasználása érdekében nélkülözhetetlen az érintett társadalmi, gazdasági és szakmai csoportokkal, a releváns szereplőkkel való párbeszéd, a többféle finanszírozási lehetőség integrálása a beruházás előkészítésének kezdeti fázisaitól kezdve. Csak így biztosítható ugyanis, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló közpénzek valós társadalmi szükségleteket kielégítve, a fenntartható fejlődés szempontjából optimálisan kerüljenek felhasználásra.
Országos, térségi és helyi szinten egyaránt szükség van olyan (az elmúlt időszakban főként akcióterületi tervnek vagy megvalósítási tanulmánynak nevezett) integrált tervek elkészítésére, amelyek lehetővé teszik a célok eléréséhez megfogalmazott konkrét közhatalmi akciók, beruházások megfelelően sokrétű urbanisztikai előkészítését, az akcióterület, a helyszín optimális megválasztásától, a várható fizetőképes kereslet felmérésén, a megvalósítás fizikai-műszaki és szervezeti keretein át a legjobb elérhető környezeti és gazdasági/megtérülési viszonyok megtervezéséig. 
Az Urbanisztikai Egyeztető Fórum szakmai szervezetei készséggel együttműködnek a közhatalom döntés-előkészítőivel és döntéshozóival a megfelelő előkészítési lépések megállapításában, illetve a jelzett megvalósítási tanulmányok elkészítésében a projektek hatékony megvalósítása és hosszútávon fenntartható működtetése érdekében.

Mut_ok.gallery

Budapest, 2013. december 12.

Urbanisztikai Egyeztető Fórum 

Budapesti Építész Kamara – Bálint Imre
Levegő Munkacsoport – Beliczay Erzsébet
Magyar Mérnöki Kamara
Építési Tagozat
Terület- és Településrendezési Szakosztály – Babós Gyula
Magyar Tájépítészek Szövetsége – Dömötör Tamás 
Magyar Urbanisztikai Társaság – Körmendy Imre

 

urbanisztika, Levegő Munkacsoport, budapesti építész kamara, magyar urbanisztikai társaság, településfejlesztés, urbanisztikai egyeztető fórum állásfoglalása, közberuházás, magyar mérnök kamara építési tagozat, magyar tájépítész szövetség Icon_print

Az Urbanisztikai Egyeztető Fórum első állásfoglalása

Kép © MUT

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317