Logomain

Fiatal magyar építészlányok mentik meg a világot a klímaváltozástól

By HG.HU 2013. december 18. 14:43

szerk at hg dot hu

Caltrope_02.gallery

CALTROPe

Kép: Szövetség'39

Caltrope_05.gallery

CALTROPe

Kép: Szövetség'39

Caltrope_06.gallery

CALTROPe

Kép: Szövetség'39

Caltrope_10.gallery

CALTROPe

Kép: Szövetség'39

1476294_590106187704115_2094674232_n.gallery

A pályázat nyertesei

Kép: Jacques Rougerie Foundation

Víz, beton, mangrove – a Szövetség'39 interdiszciplináris csapata szerint ennyi is elég, hogy felvegyük a harcot a globális felmelegedéssel járó problémákkal.

Valójában már 2007-ben sejthettük volna, amikor a Szövetség'39 tervezői különböző vízi élőlényeket szitáztak a budapesti designhotel homlokzati üveglamelláira, hogy a csapatnak lesz még dolga a vízzel. Ezúttal egy olyan projekt sikeréről számolhatunk be, amely ugyan a természetes vizek térhódítása ellen küzd, mindezt annak felhasználásával teszi, ráadásul a Jacques Rougerie Alapítvány szerint is rendkívül innovatív módon.

Kedvenc budapesti interdiszciplináris alkotóműhelyünk ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: a pályázat munkacsoportjába a legkülönbözőbb területeken tevékenykedő alkotókat hívtak meg. A koncepcióért Baróthy Anna, a Szövetség’39 tervezője és projektvezetője mellett Balázs Gergő biológus, búvár, Csernák Janka tervező, Dr. Grónás Viktor, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, búvár, Kovacsics Péter grafikus-animációtervező, Pucsek Viktor és Vető Péter ipari formatervező-3D tervező felelt. A projekt munkatársa volt Bozsó Melinda, a Szövetség’39 tervezője, Csomor Dániel építész, Kerekes Kata grafikus, Krauth Vera építészhallgató, Kurta Ábel és Szabó Veronika terméktervező hallgatók, valamint Lajkó Nóra festőművész hallgató. 

A CALTROPe névre keresztelt projekt a vízi építészet francia nagymesteréről elkeresztelt Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának „Tengerszint-emelkedés és Építészet” kategórájában hozta el a 10 ezer eurós fődíjat. A terv a globális felmelegedés okozta vízszintemelkedéssel járó területvesztés problémájára kereste a választ, elsősorban a veszélyeztetett folyótorkolatokra koncentrálva. 

„A projekt egy könnyen telepíthető modulrendszert takar, amely organikus, természetközpontú módon válaszol a vízszintemelkedéssel járó területvesztés okozta kihívásra. A részben betonból, részben helyi anyagokból álló, csipkeszerű gátszerkezetet a legveszélyeztetettebb folyótorkolatokban építenék ki. A betonelemekbe mangrove facsemetéket ültetnek, amelyek a növekedésükkel egyidőben hatékony védelmi vonalat alkotnak, és fokozatosan beépülnek a környezetbe. A részben mesterséges, részben élő növényekből álló gátrendszer tehát alkalmazkodik a természetben zajló változásokhoz, és segíti a védett területek hordalékkal való feltöltését.”

A rendszer működését ez a videó nagyszerűen szemlélteti:

CALTROPe projekt a Szövetség'39 csapatától

A Szövetség’39 alkotócsoport elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. A tervezés tárgya jellemzően kapcsolódik a téralkotás valamely formájához, vagyis installációk, épületekhez kapcsolódó művészeti tervezés, köztéri műalkotások és akciók egyaránt szerepelnek a csoport munkái között. A Szövetség ’39 jelenlegi tagjai: Baróthy Anna, Bozsó Melinda és Kolozsvári Csenge tervezők. A nyitott műhely befogadó közeget kínál kísérleti koncepciók kifejlesztésére, és számos újító szellemű rendezvénynek, workshopnak ad helyet. A Szövetség ’39-ben tevékenykedő alkotók az építészet, szobrászat, médiaművészet, számítógépes grafika, webdesign, kísérleti programozás, animáció és üvegtervezés területén dolgoznak.

A pályázatot meghirdető francia alapítvány névadója és elnöke, a 68 éves Jacques Rougerie a világ egyik leginnovatívabb építésze. A tenger és az űr iránt érzett vonzalmát rendhagyó munkáiban is viszontláthatjuk. Ezek közül az egyik az Egyiptomba tervezett vízalatti múzeum, valamint a már épülő, SeaOrbiter nevű, ötcsillagos úszó óceánkutató központ. 

építészet, pályázat, innováció, szövetség'39, magyar tervező, epiteszet, caltrope, jacques rougerie alapítvány Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317