Logomain

Pörkölt kávé, kézműves sör, beltéri zöldek

By Ongrádi Melinda 2013. december 5. 15:30

szerk at hg dot hu

_dsc0149.gallery

A Lumen Kávézó portálja

Kép © Duong Li Eszter

_dsc0155_6_7_fused-1.gallery

A Lumen Kávézó

Kép © Duong Li Eszter

_dsc0143_4_5_fused-2.gallery

A Lumen Kávézó

Kép © Duong Li Eszter

_dsc0134_2.gallery

A Lumen Kávézó

Kép © Duong Li Eszter

_dsc0176_7_8_fused_1.gallery

A Lumen Kávézó

Kép © Duong Li Eszter

_dsc0158_59_60_fused_1.gallery

A Lumen Kávézó

Kép © Duong Li Eszter

_dsc0182_3_4_fused-1.gallery

A Lumen Kávézó

Kép © Duong Li Eszter

A Mikszáth tér 3-ra érdemes odafigyelni, és nemcsak azért, mert kétségkívül a tavasz óta e szám alatt található Lumen Kávézóban lehet fellelni az egyik legfinomabb kávét Budapesten.

Még csak néhány hónapja startolt el az előbbi mellett a Garzonkertből, Gepárd Grillből és Minoo házból álló sajátos klaszter, de a létesítmények gyorsan megtalálták helyüket a Palotanegyed életében. Míg a Garzonkert, amelyet korábban a HG.HU-n is bemutattunk, télre bezárt, a Lumen Fotóművészeti Alapítvány „leányvállalata”, a Lumen Kávézó most kezdi elérni a készhez közeli állapotot – a kivitelezés éppoly sajátos, nőtt jelleggel és számos résztvevő bevonásával folyik, mint maga a működés. Nemrég ellátogattunk a nem túl nagy, de annál komplexebb tartalmakkal kitöltött létesítménybe, és megörökítettük, mit találtunk, miközben a finom kávéillat mellett László Péter és Kobrizsa Ádám mesélt a projektről.

Egy csomó mindenbe belefogunk, amit jónak gondolunk, így egy olyan hely jött létre, ahova mi is szívesen járnánk.

Fotó és kávé

A Lumen Fotóművészeti Alapítvány 2002-ben jött létre, azzal a céllal, hogy támogassa a fotózást és videót művészi kifejezőeszközként használó alkotókat. Egyik kiemelt céljának tartja, hogy az alkotók munkáját a lehető legszélesebb közönséggel ismertesse meg, ennek jegyében nyílt meg 2008-ban a Lumen Kávézó és Galéria a Mikszáth tér 2-ben. Hitvallásuk szerint a kettős funkció logikus árukapcsolást jelent: míg a kávézó teret ad a galéria működésének, addig a kávézó vendégei kevésbé formális módon kerülhetnek kapcsolatban a kortárs művészettel. Innen pedig már csak egy lépés volt tavasszal a terjeszkedés a szomszédos épület utcafronti helyiségébe, amely kiváló lehetőséget kínált az elképzelés kiteljesítésére.

Összetett térjátékok

„Az egész folyamat egyfajta kísérletezgetés, amelynek során kiderül, hogy mivel lehet játszani” – meséli Kobrizsa Ádám, hogyan forrta ki magát a koncepció. „A hely igazából se nem borbár, se nem söröző, se nem szigorúan vett gasztro létesítmény. Tulajdonképpen egy fedél alá hoztuk, amivel foglalkozunk, így egy olyan tér jött létre, amely a vendéglátás és a közösségi tér elegye. Arra törekszünk, hogy mindenből jó minőséget kínáljunk, nem köteleztük el magunkat egyetlen cég vagy márka mellett sem. Egy csomó mindenbe belefogunk, amit jónak gondolunk, így egy olyan hely jött létre, ahova mi is szívesen járnánk.” Ahogy mások is szívesen járnak ide, mert elég hamar kialakult a törzsközönség – éppen azokból az alkotókból többek között, akik részesei is voltak a hely formálásának.

A belsőépítészet, ahogy minden más is, elég spontán alakult.

Közösségi, kísérleti, spontán

A belsőépítészet, ahogy minden más is, elég spontán alakult. Katarina Sevic és László Gergely jegyzi az általános arculatot és a logót, a portáltervet, a világítást a külső térben és a Lumen Stationt, azaz a galériát felváltó nagy fotófalat és multimédiás bázist. A pult feletti logót szintén Katarina Sevic jegyzi, a visszavéséses kivitelezése Hatházi László képzőművész munkája, a bárszékeket és a külső térben a bútorokat Buczkó Bence készítette – utóbbiak, mint megtudtuk, szintén élő, helyszíni kísérletnek tekinthetők, és az igényeket és visszajelzéseket követve folyamatosan alakulnak. A legnagyobb kihívást jelentő bártér Shandor Hassan munkája – a végül átlós irányultságot kapott és elkeskenyedő bárpultot napokig tervezte, rajzolta az Egyesült Államokban született, magyar felmenőktől származó designer; a végeredmény egy kvázi parancsnoki híd lett, ahonnan rálátni az egész helyiségre.

Nem szeretnénk azt az őrületet, ami a hetedik kerületben van.

Társadalmi újítások

A társadalmi innovációs projektek nagy hangsúlyt kapnak a Lumenben, ilyen például a beltéri zöldfal, egyfajta fűszerkert, amelyet a Greenfortune növénybiológusa, Koltai Tamás jegyez. A téralakítási folyamat részese volt még Alvégi Lőrinc és Nagy Márton építész, valamint a vasmunkákat készítő Budai Balázs is, a szociális innovációs projektekben pedig részt vesz a Mindspace is. 

Törzsközönség és törzsprogramok

A Lument máris számos fix program belakta, a hétfői Monday Talk, a keddi koncertek és a szerdai, a közösségi bor mozgalomhoz kapcsolódó borkóstolók már állandónak tekinthetők. „Elég fura volt sterilen, de most már szépen patinásodik” – foglalják össze a hely párhónapos történetét a projektgazdák. „Nem egy 1-2 hónap alatt berobbanó dologról van szó, de van rá 6 évünk, hogy kiteljesedjen.” A további tervek között szerepel a környékbeli helyekkel való még jobb együttműködés. „Amíg a hetedik kerületet nem kell túlzottan magyarázni, addig a nyolcadik kerület még mindig eléggé identitászavaros, ezen szeretnénk a többi hellyel együttműködve segíteni – bár nem szeretnénk azt az őrületet, ami a hetedik kerületben van.”

Fotók: Duong Li Eszter

budapest, palotanegyed, mikszáth tér, kobrizsa ádám, lumen kávézó, mikszáth tér 3., lászló gergely, nyolcadik kerület, lumen fotóművészeti alapítvány Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317