Logomain

Felgyorsulhat a Múzeumi Negyed megvalósulása?

By HG.HU 2013. december 4. 19:02

szerk at hg dot hu

Varosliget_5.gallery

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

Varosliget_6.gallery

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

Varosliget_1.gallery

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

Varosliget_2.gallery

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

Varosliget_4.gallery

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

Baán László, a nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításáért felelős miniszteri biztos szerint felgyorsulhat a Városliget hosszú távú fejlesztése, ha az Országgyűlés elfogadja a területileg illetékes zuglói polgármester erre vonatkozó javaslatát.

A törvényjavaslat célja a Városliget hosszú távú fejlesztése és megújítása, az ehhez szükséges feltételek törvényi biztosítása, különös tekintettel az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest (az elhelyezésükkel kapcsolatos tervpályázat eredményéről itt olvashatunk) is magába foglaló Liget Budapest projekt megvalósítására. A projektnek kiemelt eleme a zöldfelület teljes körű megújítása, ugyanis ennek révén valósulhat meg a közpark biológiai aktivitásának növelése, amelyről a Kormány 1297/2013. számú határozatával, idén július 2-án már döntött.

Építési szabályzata Liget egészére

Elfogadása esetén a törvény 2014. január 31-én lép hatályba, és Budapest Főváros Önkormányzata felhatalmazást kap, hogy jövő év június 30-ig építési szabályzatot alkosson a szóban forgó területre vonatkozóan, így továbbra is annak az önkormányzati testületnek a kezében lesz a szabályozási jogkör, amely egyébként is átfogó illetékességgel bír a Főváros egészére vonatkozó építésszabályozási kérdésekben. A törvénytervezet az állami vagyonkezelő cég feletti tulajdonosi jogok gyakorlására a kulturális ügyekért felelős minisztert jelöli ki, ezzel is hangsúlyozva a beruházás kulturális tartalmát és meghatározza az ott felépítendő intézmények funkcióit is. Ily módon a Ligetben csakis olyan megújítás és fejlesztés valósulhat meg, amiben az illetékes szabályozó helyi önkormányzat és a beruházást végző állam egyetért.

Öt új múzeum

A kormány már korábban meghatározta a Városligetben felépítendő intézmények körét (Új Nemzeti Galéria - Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum) azzal a kitétellel, hogy a Liget biológiai aktivitása a beruházás során nem csökkenhet. A felépítendő múzeumokra vonatkozó nemzetközi építészeti tervpályázatot a tervek szerint januárban írják ki, az új intézmények pedig 2018-ban nyithatják meg kapuikat a közönség előtt.
A Kormány 2013. július 2-án megjelent határozatával döntött az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról, amelynek célja a Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése, önálló turisztikai és szabadidős arculatának, márkájának kialakítása és az ehhez szükséges fejlesztések végrehajtása, amely kiemelten tartalmazza a teljes zöldfelület rekonstrukcióját és bővítését.

A Liget Budapest projekt

A Városliget több mint 100 éve az idelátogatókat szolgáló kulturális és szabadidős tevékenységeknek országos jelentőségű helyszíne. A Városligetnek mint az egykori ezredéves kiállítás és számos azt követő, kiemelkedően fontos, történeti értékű esemény színterének nemzeti emlékezetünkben is kitüntetett szerepe van, ezért a parknak és intézményeinek méltó megőrzése, megújítása és a Liget történeti hagyományaihoz szervesen illeszkedő, egyben korszerű, világszínvonalon megvalósítandó fejlesztése kiemelt nemzeti cél és állami feladat. Ezt a célt szolgálja az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest is magába foglaló Liget Budapest projekt megvalósítása. A beruházás előfeltétele, hogy a jelenleg osztatlan állami és önkormányzati tulajdonban lévő Városligeti telekingatlan állami vagyonkezelésbe kerüljön, és így lehetővé váljon a Városliget megújításának és fejlesztésének hatékony előkészítése és megvalósítása.

Forrás: sajtóközlemény

múzeum, budapest, baán lászló, város, városliget, muzeum, múzeumi negyed. liget budapest projekt Icon_print

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

A Városliget 2013 decemberében

Kép © szepmuveszeti.hu

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317