Logomain

A Rómain fogunk strandolni száz év múlva?

By HG.HU 2013. november 23. 14:49

szerk at hg dot hu

Termal_kavezo2100.gallery

Római Part 2100

Kiepitett_part2100.gallery

Római Part 2100

kiépített part

Strand2100.gallery

Római Part 2100

strand

Termal_es_setany2100.gallery

Római Part 2100

termál és sétány

Panorama_setany2100.gallery

Római Part 2100

panorámasétány

Lakoovezet2100.gallery

Római Part 2100

lakóövezet

Fürdőzhető Dunát, árvízvédett lakóparkokat és nemzetközi jelentőségű evezősközpontot álmodott meg az az egyetemista csapat, amely a „Római Part 2100” néven kiírt pályázat győztese lett.

Az Ingatlanfejlesztési Kerekasztal Egyesület (IFK) által szeptemberben kiírt ötletbörze nyertesei 2700 embert kérdeztek meg, és így alakították ki koncepciójukat. 

A győztes pályázatot a Budapesti Corvinus Egyetem négy hallgatója, Horváth Bettina, Hrabák Luca, Papp Márton és Városy Dóra Marianna nyújtotta be. „A nyertes csapat azzal emelkedett ki a többi közül, hogy rendkívül alapos helyzetértékelést követően határozta meg a víziót, a megvalósítását célzó koncepciót illetve ennek ütemezését – mondja Takács Ernő, az IFK elnöke. „Az árvízi helyzetet figyelembe véve első lépésként az árvízvédelem színvonalas megoldását, majd a lakóterület fenntartható erősítését javasolják, miközben kialakítják a közösségi tereket és a szabadidő eltöltésére ideális rekreációs projekteket is.”

A pályázat koncepciója szerint 2100-ban a Római part

„egy árvízvédelmi szempontból védett, közkedvelt természetes rekreációs terület lesz, amely a lakók, látogatók és befektetők által egyaránt kihasználható sport és pihenési funkciókat jelent.”

A pályázók úgy látják, hogy jelenleg a part jelenlegi helyzetét tekintve elhanyagolt, szabályozatlan, leromlott, funkcióját elveszített, árvíz által veszélyeztetett terület a politika ütközőzónájában. Azonban természeti környezetével, és egyediségével, a budapesti agglomeráció és általa vonzott idegenforgalom megnövésével jó vásárlóerőt jelent a Római parton létesülő vállalkozásoknak.

Több mint 2700 ember megkérdezésével felmérést készítettek: ebből az derült ki, hogy a látogatókat leginkább a rendezetlen környezet, kerékpárút megoldatlansága, az illemhelyek hiánya zavarja, és úgy gondolják, az evezést egyensúlyba kellene hozni más szempontokkal. A megkérdezetteket leginkább az árnyas, fás környezet és a víz közelsége vonzotta.

A terv 2030-ig tartó első ütemében a létrehozandó mobilgát megóvja a területet az árvizektől, így annak egyharmada lakóterületté minősülne. A beinduló ingatlanfejlesztések és a partmenti sétány kiépítése révén többen költöznének oda és a parthasználók száma is növekedne. A 2070-ig tartó második szakaszban zöld közösségi tér, teniszakadémia, termálfürdő kialakítása és nemzetközi jelentőségű evezős fejlesztések következnek. Az utolsó ütemben (2100-ig) az első ütemes közmű rendezés miatt a Duna vizének megfelelő tisztasága várható, így indokolt a partszakasz rendezése és fürdőzhetővé tétele. A parton végigfutó galériaerdőben kígyózó szalagszerű, pihenésre alkalmas objektum kiépítésével, a termálfürdő vízen lebegő kávézó teraszának bővítésével vonzó és változatos partszakasz kialakítása adja a projekt végkimenetelét.

„Római Part 2100” néven szeptemberben írt ki pályázatot az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). Az ötletbörzével az IFK a Római Parttal kapcsolatos víziókat, a városon belüli, távoli jövőben betöltött szerepét és funkcióját akarta felmérni egyetemi diákok, a jövő szakembereinek mozgósításával. A nyertes pályaművet kiválasztó bíráló bizottság tagjai: Finta Sándor főépítész, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke, Szerdahelyi-Németh Klára a  Magyar Urbanisztikai Társaságtól, Ongjerth Richárd szociológus, Varga-Ötvös Béla várostervezési  közgazdász, Tihanyi Dominika tájépítész, valamint az IFK képviseletében Horváth Emese és  Kocsány János. Az egyesület az ötletpályázat győztesét pénzjutalomban részesíti, a nyertes  használhatja az IFK által adományozott „IFK Talentum 2013 ”címet, valamint lehetőséget kap arra, hogy pályaművét a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutathassa.

városfejlesztés, pályázat, várostervezés, egyetem, duna, duna-part, Római Part 2100 pályázat, római part, római, duna part Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317