Logomain

Mindennapi pavilonok: 5 designvécé Japánból

By HG.HU 2013. november 20. 12:35

szerk at hg dot hu

Az nem újdonság, hogy a japánok élen járnak az építészet és a design terén, de azt már kevesebben tudják, hogy a nyilvános vécék tervezésében is remekelnek.

Míg a világ többi országában a nyilvános vécéket a környezetbe próbálják beleilleszteni – vagy még inkább elrejteni –, sokszor mesterséges építészeti irányzatokat erőltetve rájuk, addig Japánban ennek a műfajnak saját archetípusa van. A tisztaságra egyébként is sokat adó japánok művészi gonddal tervezik meg a városi szövetbe illesztett, funkcionális pavilonokat. Ezekből gyűjtöttünk össze 5 szép példát, világklasszis építészektől.

1

A világ legnagyobb mellékhelyisége
Sou Fujimoto: The World's Largest Restroom

Japanese-public-restrooms-sou-fujimoto-1-652x435.lead_1

Már az elején elnézést kell kérnünk a férfiaktól: a világ legnagyobb – és valószínűleg legmenőbb – illemhelyét Sou Fujimoto kizárólag nőknek tervezte. A 200 négyzetméteres buja virágoskert közepére helyezett üvegdoboz mindent tartalmaz, amire szükség van, a kíváncsi tekintetek kizárásáról pedig egy fekete rönkkerítés gondoskodik. A világ legnagyobb mellékhelyisége a világ egyik legkisebb vonatállomásához tartozik: átlagosan kétóránként halad el itt vonat, ami általában 8-10 utasnál nem szállít többet. A férfiaknak egy jóval visszafogottabb mellékhelyiség áll rendelkezésre az állomástól nem messze.

2

Piszoár a fémlap alatt
Shuhei Endo: Halftecture OO

Japanese-public-restrooms-halftecture-o-by-shuhei-endo-2.lead_3

A Shuhei Endo tervezte mellékhelyiség az oszakai várkastély parkjának látogatóit szolgálja ki. A laza csuklóval rajzolt tetőívet egy hajlított fémlemez adja, mely csupán két szélén, saját anyagából készült lábakon támaszkodik. Az ív alatti fehér doboz rejti a valódi funkciókat, a tető és a falak között pedig beszüremkedik a természet. A pavilon formai előképeként az építész Richard Serra szobrait használta fel.

3

Hiroshima nyilai
Bunzo Ogawa: Absolute Arrows

Absolute-arrows-by-future-studio-park-1.lead_3

A Hiroshima város parkjaiban felbukkanó betonpavilonok tervezésére 2009-ben kérték fel a Future Studio tervezőjét, Bunzo Ogawa-t. Az építész három különböző méretben tervezte meg a nyíl formájú épületeket, mert a japán szabályok szerint a nyilvános vécé egy park területének maximum 2%-át foglalhatja el. A szimbolikus formájú épületek egy tengelyt jelölnek ki az atombomba sújtotta Hiroshima térképén, mely új rendszert jelent a struktúráját vesztett városban.

4

A vécé mint városépítészeti elem
Takao Shiotsuka: Kikuchi Pocket Park Restrooms

Japanese-public-restrooms-kikuchi-pocket-park-restrooms-by-takao-shiotsuka-4.lead_3

Kikuchi város vezetősége azzal bízta meg Takao Shioutsuka műtermét, hogy tervezzenek 3 nyilvános illemhellyel felszerelt miniparkot, melyek szervesen illeszkednek a történelmi városszövetbe. A tervezők mindhárom parkot más tematikában tervezték meg: van köztük olyan, ahol a vécé egy Zen-kertbe helyezett kődarabot idéz, míg a másik kettő futurisztikus fémkörökkel operál. A város három pontján elhelyezett illemhelyek feladata többek között a város vérkeringésének beindítása is, amire jól reflektálnak a hajlított fémcsőből előállított formák.

5

Világító kunyhó és szalagfalak
Tato Architects: The Hut with the Arc Wall

Japanese-public-restrooms-hut%e3%80%80arc-wall-by-tato-architects-1-609x435.lead_3

A 2013-as Setouchi Triennáléra készült a félig képzőművészeti installációnak is beillő nyilvános illemhely Shodoshima szigetén. Az építészek az inspirációt a helyszínen előállított szójaszósz cédrusfából készült hordóiból merítették. A tetőcserepek egy része áttetsző, ami napközben beengedi a fényt, éjszaka pedig kívülről nyújt kellemes látványt a világító raszterrel. A kanyargó betonfalak fölé magasodó impozáns fa tetőszerkezet klasszikus pavilonépítési hagyományokat idéz.

design, építészet, japán építészet, pavilon, japán, wc, japan, epiteszet, mini épület Icon_print

Sou Fujimoto: The World's Largest Restroom

Fotó: Iwan Baan

Shuhei Endo: Halftecture OO

Bunzo Ogawa: Absolute Arrows

Takao Shiotsuka: Kikuchi Pocket Park Restrooms

Tato Architects: The Hut with the Arc Wall

/upload/images/photos/000/083/150/Japanese-public-restrooms-sou-fujimoto-1-652x435.thumb.jpg?1384944098
/upload/images/photos/000/083/149/Japanese-public-restrooms-Halftecture-O-by-Shuhei-Endo-2.thumb.jpg?1384943937
/upload/images/photos/000/083/148/absolute-arrows-by-future-studio-park-1.thumb.jpg?1384943838
/upload/images/photos/000/083/144/Japanese-public-restrooms-Kikuchi-Pocket-Park-Restrooms-by-Takao-Shiotsuka-4.thumb.jpg?1384943429
/upload/images/photos/000/083/146/Japanese-public-restrooms-Hut%E3%80%80Arc-Wall-by-Tato-Architects-1-609x435.thumb.jpg?1384943553
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317