Logomain

Lakjon önkormányzati passzívházban!

By HG.HU 2013. november 9. 11:48

szerk at hg dot hu

Ha minden a tervek szerint alakul, a bécsi Hütteldorfer Straße 252. szám alatt található 56 lakásos társasház lakói hamarosan 90%-kal kisebb gázszámlát fizetnek majd.

Az osztrák főváros történetében is először fordul elő, hogy egy önkormányzati lakóépületet újítanak fel a passzívház-standardok szerint. A jelenleg nem túl vonzó külsejű, 1969-71. között épült ház felújításához a város uniós támogatást vesz igénybe. 

Passz%c3%advh%c3%a1z_b%c3%a9cs.gallery

Passzívház-kabát a régi épületre

Az épületre előre gyártott homlokzati rendszer kerül, amelybe már eleve beépítették a hővisszanyerős szellőztető rendszert, amely a passzívház-rendszer egyik kulcseleme. A nyílászárókat passzívház-ablakokra cserélik ki, a külső üvegfelületekbe pedig napelemeket helyeznek. Az így megtermelt villamost energia nagyjából fedezné az épület közös helyiségeinek, valamint a szellőztető rendszernek az energiafelhasználását. A felújításnak köszönhetően a társasház energiaigénye négyzetméterenként évi 108 kWh-ról évi 9 kWh-ra csökken. 

A projekt azokat az épületfelújítási lehetőségeket keresi, amelyek adott éghajlaton, gazdasági és társadalmi környezetben a leginkább költséghatékonyak, illetve fenntarthatóak.

Uniós program a testre szabott fenntartható projektekért 

A beavatkozás az EU-GUGLE kutatási projekt keretében zajlik, ezt 2013 októberében hagyta jóvá az Európai Bizottság. „A finn, német, olasz, spanyol, osztrák és szlovák részvétellel zajló, 16,8 millió eurós összköltségvetésű projekt azokat az épületfelújítási lehetőségeket keresi, amelyek adott éghajlaton, gazdasági és társadalmi környezetben a leginkább költséghatékonyak, illetve fenntarthatóak" – olvashatjuk a projektleírásban. A program keretében Bécsnek 2,8 millió euró jut, ebből nemcsak a Hütteldorfer Straßén található társasház újul meg, de két további önkormányzati épület is, amelyekből energiaigényű házakat varázsolnak. Az öt évig tartó projektben részt vesz öt további bécsi társasház is, amelyek azonban nem tartoznak az önkormányzati tulajdonhoz. 

Ausztria, bécs, fenntartható építészet, passzívház, osztrák építészet, város, önkormányzat Icon_print

Előtte-utána: ilyen lesz a passzívházzá avanzsált önkormányzati társasház Bécsben

Kép © BOKU/Treberspurg

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317