Logomain

Múzeumi negyed kínai módra Steven Holl mestertől

By Tóth Katalin 2013. november 3. 10:36

szerk at hg dot hu

Aerial_01-whor.gallery

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Qingdao-culture-and-art-center-steven-hall-3.gallery

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Qingdao-culture-and-art-center-steven-hall-4.gallery

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Qingdao-culture-and-art-center-steven-hall-5.gallery

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Steven-holl-qingdao-culture-and-art-center.gallery

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Zaha Hadidot és az OMA-t is kiütötte a nyeregből az amerikai Steven Holl Architects a csingtaoi új kulturális központ tervezésére kiírt pályázaton.

A mintegy kétmillió négyzetméter kiterjedésű kígyózó épülettömeg a kínai Csingtao város új kulturális komplexuma lesz, melyben négy múzeum kap majd helyet. A beépítés szándékosan nem különálló épületekre bontja a tömeget: az egyes funkciókat összekötő útvonalak legalább olyan fontosak a kompozícióban, mint maguk a kiállítóterek. Az így kialakuló izgalmas, porózus struktúrát átjárja a fény és a levegő, ami építészetileg előremutatóvá és élhetővé teszi azt.

Az épületszakaszok által közrefogott belső udvarok és teresedések, valamint a betervezett mesterséges tavak tovább cizellálják a látványt és a lehetséges használatot. A vízhez kapcsolódó épületrészek alja betonból van, ami az esti megvilágításban teljesen eltűnik, így olyan hatást kelt, mintha a tömeg lebegne a víz felett.

Ez is annak a koncepciónak a része, amely a komplexumot egymáshoz kapcsolódó szigetek együtteseként képzeli el.

A pályázat elbírálásánál a fenntarthatóság is fontos szempont volt, melynek a Steven Holl Architects terve elég jól megfelel. A tetőbevilágító ablakok közé helyezett napelemek az épületben használt elektromos áram mintegy 80%-át képesek előállítani, a fűtésről és a hűtésről pedig az épület alatt található 480 geotermikus forrás gondoskodik. A mesterséges tavak 100%-ban visszaforgatott vízzel vannak feltöltve, a galériák világítása pedig természetes fénnyel történik, de a megfelelő árnyékolásra is gondoltak a tervezők.

építészet, kína, zaha hadid, múzeum, pályázat, oma, steven holl, látványterv, epiteszet, muzeum, csingtao, qingdao Icon_print

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Kulturális és művészeti központ, Csingtao

Kép © Steven Holl Architects

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317